Digitaal vermogensbeheer

Roel Van Espen medewerker Trends

Met een goed financieel plan kan je rekenen op een zorgeloze toekomst. MeDirect Bank, een nieuwe speler op de Belgische markt, komt met een onlineaanbod op de proppen.

De onzekerheid over de pensioenen, de stijgende overheidsschuld en andere zorgwekkende nieuwsberichten doen de twijfels over de toekomst toenemen. De nood aan een goede, gefundeerde financiële planning is dus hoog. “Nu plannen geeft je gemoedsrust voor later”, zegt Xavier De Pauw. Hij is head of international investment strategy van MeDirect Bank, de nieuwe onlinebank die zich in ons land gevestigd heeft.

“Met behulp van zo’n plan kan je nu al je financiële situatie op lange termijn bepalen en beïnvloeden. Het is belangrijk dat je eerst je doel duidelijk vooropstelt. Dat kan bijvoorbeeld betrekking hebben op de opbouw van een extralegaal pensioen, op de aankoop van een huis of een auto, op het krijgen van kind, op het starten van een bedrijf of op het zich indekken tegen een financiële tegenvaller.” Het bepalen van het doel houdt ook in dat je vooraf vastlegt hoeveel je wilt sparen, met welke frequentie en op welke termijn.

“Daarnaast moet je ook je persoonlijke omstandigheden in kaart brengen”, zegt De Pauw. “Je startkapitaal, je loon, je spaarmogelijkheden, je gezinstoestand, je hypotheken, enzovoort. Ten slotte moet je je persoonlijke voorkeuren bepalen. Bijvoorbeeld hoeveel risico je wil nemen en hoe je moet omgaan met kortetermijnvolatiliteit in een langetermijnstrategie. Op basis van al deze gegevens kan je dan een financieel plan samenstellen. Maar zoiets vereist de nodige kennis, ervaring en informatie. Je doet er dus goed aan je te laten bijstaan door een expert.”

“Bij MeDirect zijn we van oordeel dat onze klanten zelf het best geplaatst zijn om beslissingen te nemen over hun financiële toestand. We denken dat iedereen in staat is zelf zijn spaargeld en zijn beleggingen te beheren, voor zover je toegang hebt tot gepersonaliseerd en op maat gemaakt advies, tot eenvoudige beleggingstools en tot de juiste informatie en research.”

Transparante onlinetools

Op de website van MeDirect Bank staan concrete planningtools. “Die zijn erg makkelijk te gebruiken en zijn uiterst transparant”, zegt De Pauw. “In het publieke gedeelte van onze site kan iedereen terecht voor een vereenvoudigde versie van de ‘goal planner’ en ‘pensioen planner’. Aan de hand van een aantal eenvoudige vragen krijg je dan snel een eerste idee over een mogelijk financieel plan. Maar als je je registreert, kan je een stapje verder: op basis van een veel uitgebreidere vragenlijst proberen we onder andere je profiel volledig in kaart te brengen. We beoordelen ook de persoonlijke omstandigheden en het doel van het plan. Alle antwoorden worden vervolgens in een complex model gegoten en leiden tot de uitwerking van een gepersonaliseerd voorstel.” Klanten kunnen meerdere financiële plannen laten maken voor verschillende doelen.

Bij de uitwerking van een financieel plan maakt MeDirect gebruik van de technologie van partner Morningstar, de onafhankelijke beoordelaar van beleggingsfondsen. Dat resulteert in een robuuste en goed gespreide ‘multi asset portfolio‘, waarin de nadruk op fondsen ligt. De samenstelling is gebaseerd op de specifieke doelstellingen, de beleggingshorizon, de beschikbare middelen, de optimale balans tussen risico en rendement, enzovoort.

“Bovendien zweren we bij een open architectuur”, zegt De Pauw. “We bieden onze klanten dus louter fondsen aan van derde partijen. Dit in tegenstelling tot de meeste andere banken en verzekeringsmaatschappijen, waar je voornamelijk terechtkunt voor eigen producten. Daardoor is hun beleggingsadvies niet altijd op maat gemaakt en zijn de keuzes voor hun klanten doorgaans beperkter.”

Objectief advies

“De keuze van de fondsen die deel uitmaken van je financieel plan, is gebaseerd op de ratings van het neutrale studiebureau Morningstar. Die open architectuur-aanpak laat ons enerzijds toe een objectief advies te garanderen, en anderzijds fondsen aan te raden die aansluiten bij het profiel van onze klanten. Op die manier slagen we erin om gepersonaliseerd vermogensbeheer te democratiseren. Onze onlinetools geven je trouwens dezelfde beleving als die bij een gesprek met een private banker. Bovendien kan je ze raadplegen vanaf een bescheiden bedrag, terwijl bij traditioneel vermogensbeheer een aanzienlijk minimumkapitaal vereist is.”

“Indien gewenst kan MeDirect Bank de voorgestelde portefeuille opvolgen en beheren. We herbalanceren de samenstelling dan op regelmatige tijdstippen naargelang de markomstandigheden en de persoonlijke omstandigheden. Op die manier kunnen we garanderen dat het vooropgestelde doel gerespecteerd blijft. Als klant kan je uiteraard te allen tijde je portefeuille inkijken.”

“En als ietwat meer ervaren belegger kan je de portfolio zelf aanpassen door bijvoorbeeld op eigen initiatief fondsen, aandelen of obligaties toe te voegen. Ook hiertoe krijg je op onze website de nodige tools aangereikt. Die laten je toe al deze activa te zoeken, te vergelijken en te rangschikken. Dit wordt aangevuld met research en rapporten van Morningstar in het Nederlands en in het Frans. Ze helpen je bij het nemen van je beslissingen. Heb je een keuze gemaakt, dan kan je ze meteen via onze website kopen en toevoegen aan je portefeuille.”

MeDirect Bank biedt ook termijndeposito’s aan op een, twee of drie jaar. Ze zijn beschikbaar in euro’s, dollars en ponden.

ROEL VAN ESPEN

“Onze onlinetools geven dezelfde beleving als bij een private banker”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content