Detry op dreef

THOMAS DETRY "Ik voel me bevrijd." © Getty Images

Thomas Detry zet een nieuwe stap in zijn carrière. De Brusselaar, die in september vorig jaar via de Korn Ferry Tour Finals in de PGA Tour raakte, zet uitstekende resultaten neer in het Amerikaanse circuit. In zijn eerste vijf toernooien finishte onze 29-jarige landgenoot drie keer in de top vijftien. In het Butterfield Championship in Bermuda miste hij de overwinning met slechts één slag. “Ik begon niet zo goed aan het seizoen”, vertelt Detry. “Maar sinds het begin van de zomer ben ik op mijn best. Het voelde alsof alle puzzelstukjes plots op hun plaats vielen. Nu sta ik met veel zelfvertrouwen te spelen. Ik voel me bevrijd. Mijn nieuwe caddie, JP Fitzgerald (eerder de caddie van Rory McIlroy en Ernie Els, nvdr), speelde daar een belangrijke rol in. Hij legde de lat hoger, bracht al zijn ervaring en tactisch inzicht mee.”

Die goede prestaties hebben gevolgen voor het programma van Detry. De Brusselaar is zevende in het klassement van de FedEx Cup, het grote klassement van de Amerikaanse golfsport. Mathematisch is onze landgenoot bijna zeker van deelname aan het volledige seizoen 2023 in de PGA Tour. “Mijn volgende grote doel is een plaats in de top vijftig van de wereld, waarmee ik toegang zou krijgen tot alle grandslamtoernooien, zoals de Masters in Augusta, een toernooi waar ik nog nooit aan kon deelnemen.”

Niet alleen de swing zit goed. Thomas Detry zit ook privé goed in zijn vel. Hij reist de wereld rond in het gezelschap van zijn vriendin Sarah en hun zeven maanden jonge dochter Sofia Dolores.

Detry is altijd ambitieus geweest. Die ingesteldheid hield hij over aan zijn opleiding aan de Universiteit van Illinois, waar die typisch Amerikaanse winnaarsmentaliteit erin geramd wordt. Vandaag lijkt het alsof alles waar hij in zijn jeugd van droomde, op de golfbaan van Sept Fontaines of de Ravenstein, realiteit wordt. Alleen die eerste grote overwinning bij de profs ontbreekt. Detry werd sinds 2017 al vijf keer tweede, maar hij kon nog geen enkel toernooi winnen. Zoals hij nu speelt, lijkt dat slechts een kwestie van tijd.

De komende weken komt de Brusselaar aan de afslag van het Nedbank Championship in Zuid-Afrika en de finale van de DP World Tour in Dubai. Daarna is het tijd voor een paar weken welverdiende vakantie, want het seizoen 2023 belooft intens te worden. Met een nieuwe uitdaging op de achtergrond: de selectie van het Europese Ryder Cup-team halen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content