DEEL UW BOOKMARKS MET ANDEREN

Roel Van Espen medewerker Trends

Wie vaak op het internet surft, kan met een aantal ‘bookmarks’ zijn favoriete websites snel terugvinden. Via ‘social bookmarking’ kunt u echter ook de bookmarks van andere surfers bekijken. En uw eigen favoriete internetadressen aanbevelen bij anderen.

De kracht van het internet zit hem in het ‘sociale’ element. Door het voortdurend toevoegen van websites, hebben miljoenen mensen beetje bij beetje bijgedragen tot de creatie van een gigantisch informatienetwerk. Het web is intussen zo groot geworden, dat het terugvinden van goede sites niet altijd makkelijk is. Uiteraard bestaan er goede zoekmachines zoals Google, maar ook social bookmarking kan u hierbij helpen. Het achterliggende idee is ook hier weer: surfers helpen surfers.

Favorieten online bewaren

Als u interessante webadressen opslaat in uw internetbrowser (in Internet Explorer gebeurt dat via het menu ‘Favorieten’), worden die ergens op uw computer bewaard. En dat is soms vervelend: als u een andere computer gebruikt – bijvoorbeeld uw laptop – vindt u uw bookmarks daar niet terug. Gelukkig bestaan er bookmarking services, waarmee u uw favorieten online kunt bewaren. Deze (doorgaans gratis) diensten plaatsen een extra knop in de werkbalk van uw browser. Interessante websites kunt u dan via een klik op deze knop toevoegen aan uw persoonlijke onlinearchief. En dat kunt u op eender welke computer raadplegen.

Maar sommige van deze diensten bieden ook social bookmarking aan. Hiermee kunt u ook zien wat de favorieten van andere surfers zijn in een bepaalde categorie. Handig dus om andere sites te ontdekken. Zo is er bijvoorbeeld LinkaGoGo (www.linkagogo.com). Hiermee kunt u uw favoriete sites toevoegen aan uw eigen onlinearchief. Daar kunt u ze catalogeren met behulp van trefwoorden. Als u daarna op uw persoonlijke LinkaGoGo-pagina op zo’n trefwoord klikt, verschijnen al uw bookmarks die daaraan beantwoorden. Maar uw favorieten worden ook toegevoegd aan de LinkaGoGo- society. Daar vindt u een lijst met ‘popular keywords’, zoals news, books, travel, music enzovoort. Als u op zo’n woord klikt, krijgt u de favoriete sites te zien die surfers hieraan hebben toegekend. In theorie althans, want wij vonden hier zo goed als geen websites terug.

Alternatieven

Beter is BlinkList (www.blinklist. com): u treft hier een lijstje aan met populaire keywords, maar u kunt ze ook intikken in het zoekveldje bovenaan. U krijgt dan een heleboel gerelateerde sites te zien, plus een lijstje met verwante sleutelwoorden: ‘political’ leverde ons trefwoorden zoals Bush, Iraq en government op. BlinkList blinkt bovendien uit qua overzichtelijkheid en vormgeving.

Spurl (www.spurl.net) is een gelijkaardige dienst, maar hier ontbreekt een goed overzicht. Het snelle en flexibele Furl (www.furl.net) doet het beter. Deze dienst zoekt zelfs automatisch naar sites binnen uw interessegebied, zodra uw persoonlijke Furlarchief enigszins gevuld is. Bovendien krijgt u dan ook suggesties van uw furlmates te zien: dat zijn surfers die dezelfde websites als u bookmarken. Ook het populaire Del.icio.us (del. icio. us) doet aan social bookmarking. Maar die heeft als nadeel dat u uw huidige favorieten in uw browser niet zomaar kunt exporteren naar uw onlinearchief. Bij de andere diensten kan dat wel.

We kunnen besluiten dat Blink- List en Furl de meest interessante diensten zijn. Hiermee kunt u niet alleen uw favoriete websites online bewaren, maar u kunt ook de bookmarks van anderen bekijken. Let wel, de kwaliteit van social bookmarking staat of valt uiteraard bij de bijdragen van alle gebruikers.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content