De verrassende nieuwe baas van het VBO

Alain Mouton
Alain Mouton Redacteur bij Trends

Vandaag, 28 april, volgt Jean-Claude Daoust (57) officieel Luc Vansteenkiste op als voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Daoust, topman van het gelijknamige uitzendbedrijf, werd de voorbije maanden niet echt genoemd als kandidaat-voorzitter. Omdat het de regel is dat na een Vlaamse voorzitter een Franstalige collega aan de beurt komt, deed een aantal namen de ronde. Onder andere Jean-Pierre Hansen (Electrabel) en Luc Willame (Asahi Glass) werden getipt. Het was dan ook een verassing toen het VBO begin maart de naam van de opvolger van Luc Vansteenkiste bekendmaakte. In tegenstelling tot zijn voorgangers is Daoust geen captain of industry. De Brusselaar leidt een typisch familiebedrijf, dat uitgroeide tot een middelgrote onderneming met een omzet van 40 miljoen euro, 22 vestigingen en negentig medewerkers.

Al is Daoust niet meteen te vergelijken met voorgangers als Georges Jacobs of Gui de Vaucleroy, de nieuwe voorzitter komt bij het VBO niet in een vreemde omgeving terecht. In de jaren tachtig en negentig was Daoust namelijk zonder onderbreking voorzitter van Upedi (nu Federgon), de sectorfederatie van uitzendbedrijven. Via die functie was hij lid van de raad van bestuur en van het directiecomité van het VBO. Het was toenmalig VBO-voorzitter Gui de Vaucleroy die hem in het directiecomité had binnengeloodst. Daoust leidde jarenlang het sectorale overleg in de uitzendbranche. Wanneer het op onderhandelen aankomt, beschikt hij dus al over enige ervaring. Hij onderhoudt trouwens goede contacten met de top van de Brusselse afdelingen van het ACV en het ABVV. Daoust is ook ex-voorzitter van CIETT, de mondiale werkgeversorganisatie voor uitzendarbeid.

Dat met Daoust een arbeidsmarktspecialist aan het hoofd van het VBO komt te staan, is niet verwonderlijk. Het eindeloopbaandebat, de vergrijzing, de werkgelegenheidsgraad… Het zijn thema’s waarin de werkgeversorganisatie zich de komende maanden zal moeten profileren. En Daoust zal samen met Pieter Timmermans en gedelegeerd bestuurder Rudi Thomaes de onderhandelingen over de eindeloopbaan moeten voeren.

Daoust is bij wijze van spreken met de arbeidsmarktproblematiek opgegroeid. Hij staat aan het hoofd van het oudste nog bestaande Belgische uitzendbedrijf. Daoust Interim werd in 1954 opgericht door Albert Daoust, de vader van Jean-Claude. Het bedrijf begon niet alleen als uitzendkantoor, maar voerde ook kopieer- en tikwerk uit. Na een tijdje evolueerde Daoust naar een uitzendbedrijf voor typisten en bedienden. De sector stond toen nog in zijn kinderschoenen. Er bestond niet echt een wetgeving en ernstige kantoren moesten optornen tegen koppelbazen. Toen in de jaren zeventig en tachtig duidelijke voorschriften totstandkwamen, kon Daoust zijn gestage groei inzetten. Al bleef de firma als typische KMO zeer voorzichtig. De omzet bleef jarenlang schommelen rond 10 miljoen euro.

Tot Jean-Claude Daoust in 1997 voor een agressieve groeistrategie koos. Eind jaren negentig groeide de omzet jaarlijks met zo’n 50 %. Er werden ook verschillende nieuwe kantoren ge-opend. Nadat aanvankelijk alleen kantoren in Brussel en Antwerpen waren geopend, verscheen Daoust in heel België in het straatbeeld. Daoust Interim heeft al een tijdje een vaste stek in de toptien van de Belgische uitzendbedrijven, maar is niet van plan om grote spelers als Vedior of Randstad naar de kroon te steken. Jean-Claude Daoust: “Wij blijven een typisch KMO-bedrijf dat zich ook op die specifieke KMO-markt richt. We denken nog altijd voordeel te kunnen halen uit de stijgende vraag naar uitzendkrachten bij KMO-bedrijven. Het is niet de bedoeling dat we grote klanten gaan afsnoepen van onze concurrenten. We zijn wel actief als tweede of derde leverancier voor bedrijven die een beroep doen op een groot volume aan uitzendkrachten. Maar we blijven voorzichtig: als je een grote klant verliest, heeft dat direct een enorm effect op je omzet.”

Vorig jaar groeide Daoust Interim op hetzelfde ritme als de andere spelers in de uitzendsector. “Al is dat niet altijd het geval,” beklemtoont Daoust. “Herwig Muyldermans, de baas van Federgon, noemt ons een atypisch uitzendbedrijf. Het gebeurt wel eens dat wij sterke groeicijfers kunnen voorleggen wanneer de sector zich in een dipje bevindt. En omgekeerd ook uiteraard. Dat heeft volgens mij te maken met onze focus op de KMO-markt.”

Daoust legt ook een meer dan gewone interesse voor de Brusselse situatie aan de dag. De hoge werkloosheidsgraad in het gewest (rond 20 %) stuit hem al jaren tegen de borst. “Een van de problemen is het gebrek aan tweetaligheid bij de werklozen in Brussel,” zucht Daoust. “Mijn klanten klagen er geregeld over.”

Hij hekelde in het verleden ook het gebrek aan voluntarisme bij de Brusselse politici. Ongeveer twee jaar geleden kwam Daoust als uitzendboer zwaar in aanvaring met toenmalig Brussels minister van Werk Eric Tomas (PS). Die kwam met een voorstel op de proppen om privé-uitzendkantoren te verplichten een bepaald aantal personen in te schakelen op de arbeidsmarkt. Als de doelstelling niet werd gehaald, zouden uitzendkantoren verplicht worden een bijdrage te storten in een tewerkstellingsfonds. Daoust leidde toen het verzet tegen de minister en even zag het ernaar uit dat veel uitzendkantoren Brussel zouden verlaten. Uiteindelijk belandde het voorstel van Tomas in de prullenmand. “We hebben toen harde gesprekken gevoerd, maar intussen zijn we vrienden geworden.”

Daoust onderhoudt overigens opvallend goede contacten met verschillende Brusselse politici. Hij is evenmin een onbekende op de lokale sportscène. Daoust Interim was vroeger sponsor van voetbalploeg RWDM. Daoust werd er binnengehaald door commercieel directeur Jean-Marie Pfaff. De persoonlijke interesses van de nieuwe VBO-voorzitter situeren zich echter vooral op muzikaal vlak. Daoust staat bekend als jazzliefhebber en in zijn kantoren hangen een aantal partituren die geïllustreerd werden door René Magritte.

JEAN-CLAUDE DAOUST (vbo, daoust interim)

57 jaar.

Topman van Daoust Interim.

Ex-voorzitter van Upedi (Federgon).

Ex-voorzitter van CIETT (mondiale uitzendfederatie).

Nieuwe voorzitter van het VBO.

Alain Mouton

“Mijn klanten klagen geregeld over het gebrek aan tweetaligheid bij de werklozen in Brussel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content