De speld in digitale hooiberg

Het terugvinden van bestanden op uw computer is niet altijd evident. Hoe zorgt u voor een beter overzicht?

Windows Verkenner (Explorer) is niet meteen het handigste en meest uitgebreide programma. De zoekfunctie in Win-dows Vista is gelukkig al wat verbeterd, maar toch zijn er een aantal handige tools die het u een stuk makkelijker maken. Zo is er Folder Guide (www.freeware365.com/desktop/folderguide.htm), een add-on die via een rechtermuisklik in Win-dows Verkenner snel uw favoriete bestandsmappen tevoorschijn haalt. Deze tool werkt ook in het ‘Openen’- of ‘Bewaren’-venster van eender welk programma. Vergelijkbaar is Filebox eXtender (www.hyperionics.com): dit programmaatje nestelt zich eveneens in zowat elk programma op uw computer.

Meerdere mappen tonen

Soms kan het handig zijn om twee bestandsmappen naast elkaar te openen – bijvoorbeeld om hun inhoud te vergelijken of om bestanden te verslepen. Uiteraard kunt u twee keer Windows Verkenner openen, maar dat is nogal omslachtig en verwarrend. Beter is om hiervoor een aparte tool te gebruiken, zoals FreeCommander (www.freecom-mander.com). Die geeft u niet alleen een ‘dual screen’, maar u krijgt ook mogelijkheden om bestanden te zippen, te synchroniseren, enzovoort.

Meerdere mappenvensters vindt u ook bij Xplorer2 Lite (zabkat.com/x2lite. htm) en UltraExplorer (www.mustang-peak.net). Die bieden overigens een leuk extraatje: u kunt er meerdere mappen laten weergeven in aparte tabs. Blijft u liever vasthouden aan Windows Explorer? Geen probleem: met de plug-in QTTabBar (qttabbar.wikidot.com) creëert u een ‘multiple tab’-functie in uw vertrouwde programma.

Kleuren en iconen

Bestandsmappen vindt u sowieso gemakkelijker terug door ze duidelijke namen te geven. En door ze slim te rangschikken. Maar waarom zou u ze geen opvallende kleur geven? Dat kan erg eenvoudig met Folder Marker Free (www.foldermarker.com/folder-marker-free.php). Die nestelt zich namelijk in het menu dat tevoorschijn komt als u met uw rechtermuisknop op een map klikt – bijvoorbeeld in Windows Verkenner. Via de optie ‘Colors’ kunt u dan een passend kleurtje selecteren. Daarnaast laat Folder Marker Free ook toe om bepaalde mappen te voorzien van een standaard of zelfgemaakt icoontje. Handig om weten: als u de ctrl-toets indrukt bij het selecteren van meerdere mappen, kunt u ze tegelijk wijzigen.

Een alternatief is Rainbow Folders (www.english.aionel.net): ook hiermee kunt u gemakkelijk kleuren toekennen aan specifieke bestandsmappen. Een voordeel ten opzichte van Folder Marker Free is dat u de keuze heeft uit zowat alle beschikbare kleurtinten. Ook deze applicatie kunt u integreren in onder meer Windows Verkenner. Dat moet u wel eerst nog even instellen in het menu van Rainbow Folders (via ‘Opties’, ‘Installeren’). Weet wel dat u met dit programmaatje enkel uw mappen kunt inkleuren: icoontjes toekennen kan niet.

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content