De Schot kijkt al naar Wales

De Europese kapitein, Colin Montgomerie, is al bezig met de voorbereiding op de Ryder Cup 2010.

Van 1 tot 3 oktober wordt op het terrein van Celtic Manor in Newport (Wales) de Ryder Cup gespeeld. De kapitein van de Europese ploeg, Colin Montgomerie, zal dan 47 zijn. En de zesde Schot die de Europeanen mag leiden. Zelf nam hij als speler acht keer deel aan de grote confrontatie tussen het Oude Continent en de Nieuwe Wereld, en hij stond vijf keer in het winnende kamp. Alles samen speelde hij 36 wedstrijden in de Ryder Cup (twintig keer gewonnen, zeven keer gelijk), maar hij blonk vooral uit in de singles. Zo verloor hij geen enkel van zijn acht enkelspelen, wat een record is. Hij deelt ook het record van de gewonnen wedstrijden (zes) en het grootste aantal punten (zeven).

Montgomerie is een echte Schot. Hij zegt altijd waar het op staat, ook naast de golfbaan, en in het verleden leidde dat soms tot opstootjes met collega’s of zelfs met het publiek, vooral dan in de States. Maar in Wales, waar hij de terreinen kent als zijn broekzak en ook geliefd is, vindt iedereen hem de ideale man om de Europese ploeg naar winst te leiden en de eer te herstellen. Vorig jaar verloor Europa immers de begeerde trofee die zeven keer in twaalf edities werd gewonnen door de Europeanen.

“De Ryder Cup is een zeer belangrijk hoofdstuk in mijn carrière en mijn leven”, zegt de man die iedereen Monty noemt. “Ik speelde onder zes kapiteins (Bernard Gallacher, Seve Ballesteros, Mark James, Sam Torrance, Bernhard Langer, Ian Woosnam) en van allemaal leerde ik iets belangrijks. We willen die Ryder Cup heroveren, maar we beseffen ook dat Corey Pavin en zijn team zeer gemotiveerd zijn. Daarbij komt dat het terrein, de Twenty Ten Course, zeer verraderlijk kan zijn. Het is ook de eerste keer dat de Ryder Cup wordt gespeeld op een terrein dat specifiek voor het toernooi is aangelegd.”

Ondertussen belooft Montgomerie dat hij zijn carrière als speler niet op een waakvlam zal zetten in de aanloop naar het grote toernooi, hoewel hij zelf niet deelneemt. Zo nam hij vorig weekend deel aan de Open van Andalusië, zijn 500ste toernooi in de Europese Tour al. De Schot streek daarbij al zo’n 25 miljoen euro aan prijzengeld op. En wat zijn grootste voldoening is? “Dat mijn passie voor golf nog altijd even groot is. Dat ik nog altijd word gedreven door zegehonger”, zei hij in Andalusië, waar hij ook aankondigde dat José Maria Olazábal offi-cieel is ingegaan op zijn aanbod om vicekapitein van de Europese ploeg te zijn.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content