De rekeningen achter de woorden

CS2 heeft nooit geld van Business 21 gezien, en van Tony Gram al evenmin.

“De noodlijdende chipverpakker CS2 vond zakenman en investeerder TonyGram bereid om een brugkrediet van 4,5 miljoen dollar te verlenen voor drie maanden,” schreven we op 6 december 2001, nadat CS2 schijnbaar een lening van 25 miljoen dollar had verkregen van een Luxemburgs vehikel, Business21sa. De informatie kwam van chief executive officer YvesDe Poorter van CS2. “Tony Gram zelf was hierover niet bereikbaar voor commentaar,” noteerde Trends-hoofdredacteur Piet Depuydt. Ook DeMorgen vermeldde die dag Tony Gram.

De dag nadien herhaalde Yves De Poorter het verhaal op band. “Tony Gram heeft mij uiteindelijk in staat gesteld om de totaliteit af te ronden. Want wij hadden inderdaad centen nodig en Tony, euh, is in feite de reddende engel door het feit dat hij ons de mogelijkheid heeft gegeven om die periode te overbruggen.”

Yves De Poorter was naar Tony Gram getrokken, nadat diens voorstel om geld te stoppen in Lernout & Hauspie was afgewezen. Een fragment uit onze opname:

Yves De Poorter. (lacht) “Die (centen) waren available dus… hij kon die nu bij ons plaatsen, hé.”

Trends. Hoeveel geld heeft u dan gekregen van Tony Gram voor die overbruggingsfinanciering?

DePoorter. “4,5 miljoen. Dollar, hé.”

Trends. “Dat geld moet u alvast al terugbetalen.”

DePoorter. “Jaja, natuurlijk, ja. Dat is duidelijk.”

Vorige week ging CS2 failliet.

Trends. Dan is Tony Gram niet terugbetaald?

Yves De Poorter. “Die overbruggingsfinanciering van Tony Gram is nooit doorgegaan. Mocht die er geweest zijn, dan hadden we niet in de problemen gezeten. Er was een akkoord dat ze zou gebeuren, mits een bankgarantie werd gegeven. Die bankgarantie is inderdaad bezorgd, maar de details van die garantie heeft de bank van meneer Gram niet goed bevonden.”

Trends. U bedoelt?

DePoorter. “De tekst van de bankgarantie was niet conform met hetgeen overeengekomen was.”

Trends. Hallo Tony Gram?

TonyGram. “Ik had een bankgarantie gevraagd en die is mij ook beloofd. Maar ze is nooit gegeven. Ik wou mij indekken. Daarom heb ik het geld niet ter beschikking gesteld, hoewel het altijd ter beschikking heeft gestaan.”

Trends. Hoe kon u een bankgarantie verwachten van een bijna failliet bedrijf?

Gram. “Omdat ik de mensen achter het voorstel niet kende, heb ik een garantie gevraagd.”

Trends. U kende Yves De Poorter niet?

Gram. “Neen.”

Trends. U was ook niet betrokken bij die lening?

Gram. “Ik heb niets te maken met dat miljard. Ik weet zelfs niet wie Business 21 is. Ik denk zelfs dat CS2 dat ook niet weet.”

Op 6 december, de dag dat ons bericht verscheen, piekte het aandeel CS2 op 83 eurocent bij een volume van 233.434 stuks, quasi een koersverdubbeling in twee dagen.

Bruno Leijnse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content