De ‘nieuwe’ politieke cultuur van Karel De Gucht

Twee weken geleden zei VLD-voorzitter Karel De Gucht de holding Vista niet te kennen. Maar zijn naam prijkt wel op het lijstje van oprichters.

Vorige week, op 10 oktober, publiceerde Trends de bestuursmandaten van de Vlaamse politici. Uit onze informatie, geleverd door de gespecialiseerde handelsinformatiebedrijven Vicindo en Graydon, bleek dat VLD-voorzitter Karel De Gucht acht commerciële mandaten bezat. Zelf reduceerde hij zijn aandeel tot twee: de Gemeentelijke Holding en Dexia Bank. Twee mandaten kwamen niet in aanmerking omdat die vennootschappen geen commerciële activiteit hebben, drie andere ( Galva Power Group, Galva Holding Company en Merit Capital Fund Management) werden geschrapt wegens eerder ontslag.

Ook het mandaat van De Gucht als vennoot in de NV Vista werd verwijderd, omdat hij tegenover de redactie ontkende van het bestaan van deze vennootschap af te weten. Vista uit Halen is opgericht op 19 oktober 2001 met een maatschappelijk kapitaal van 20,8 miljoen euro, volledig volstort door een inbreng in natura. Deze holding overkoepelt de Galva Power Group, die ontstaan is uit het vroegere Zincpower van de broers Bleyen. Na financiële malversaties verdwenen de broers als aandeelhouders en nam de Waalse kalksteengroep Carmeuse het bedrijf over. Inmiddels is Galva uitgegroeid tot een internationale galvanisatiegroep. Vorig jaar werd Vista opgericht als holding voor de groep. De vijfde oprichter die door het Belgisch Staatsblad wordt vernoemd: Karel De Gucht.

Een dreigende De Gucht ontkent ten stelligste aan de redactie gemeld te hebben Vista niet te kennen. De Gucht: “Natuurlijk ken ik Vista. Ik was vroeger vennoot van Galva Power Group en ik verlies die aandelen niet als de groep van structuur verandert.” Waarom moest Vista dan van het lijstje? “Trends heeft mij gevraagd naar mijn bestuursmandaten en in Vista ben ik geen bestuurder.”

Maar waarom dan niet de moeite nemen om de informatie in zijn juiste context te plaatsen? De Gucht: “Ik bezit aandelen van verschillende ondernemingen. Aandelen van een vennootschap hebben is een heel andere zaak dan er bestuurder zijn. Naar mijn mening heeft niemand daar zaken mee,” aldus De Gucht. Een merkwaardig en weinig hoogstaand woordenspelletje. Is dit de nieuwe politieke cultuur?

A.G. [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content