‘DE NIEUWE FRANSE ARBEIDSWET IS ZEER GEMATIGD’

Alain Mouton
Alain Mouton Redacteur bij Trends

Martine Reynaers, CEO van Reynaers Aluminium, woont deels in Parijs en heeft een goed zicht op het sociaal protest tegen de nieuwe Franse arbeidswet. Volgens haar worden de betogers gemanipuleerd.

Het Franse parlement heeft een nieuwe arbeidswet goedgekeurd die ontslag gemakkelijker maakt, overuren versoepelt en meer gewicht geeft aan sociaal overleg op bedrijfsniveau. Krijgt Frankrijk eindelijk een flexibele arbeidsmarkt?

MARTINE REYNAERS. “De nieuwe Franse arbeidswet verschilt sterk van wat eerst op tafel lag. De arbeidsmarkt zou flexibeler worden, maar onder druk van een deel van de PS is de wet afgezwakt. Wat nu voorligt, is zeer gematigd. Zo was er een reële kans dat de regeling rond de zondagsopening van winkels zou worden aangepast. In Parijs willen de grote ketens ook op zondag openen,wat ik niet meer dan normaal vind. Maar de vakbonden verzetten zich. De aanpassing van de openingstijden blijft uit.”

Nochtans is het protest tegen de nieuwe arbeidswet zeer heftig. Er zijn gewelddadige betogingen, de spoorwegen staken, olieraffinaderijen liggen stil zodat de tankstations moeilijk kunnen worden bevoorraad, de studenten voeren actie.

REYNAERS. “Ik denk dat veel van die betogers gemanipuleerd worden door demagogen. Weten ze wel dat die arbeidswet sterk is uitgehold? Frankrijk heeft een traditie van protest, ook al is een maatregel al genomen.”

De 35-urige werkweek is bij veel bedrijven in Frankrijk een doorn in het oog. Het tast hun concurrentiekracht aan, is vaak te horen.

REYNAERS. “De 35-urige werkweek is een blijver. Wel is het zo dat er in Frankrijk een annualisering van de arbeidstijd bestaat. Dat wil zeggen dat men in een jaar gemiddeld 35 uur per week moet werken maar dat er in piekperioden meer uren kunnen worden gepresteerd en in rustige periodes minder. In onze sector komt dat vaak voor en zorgt die 35-urige werkweek niet voor grote spanningen.”

Van Frankrijk is bekend dat de ontslagregeling zeer rigide is. Het was de bedoeling met de nieuwe wet tot een vaste ontslagvergoeding te komen, maar dat is geschrapt.

REYNAERS. “Het Franse ontslagrecht was zeer rigide en de nieuwe wet verandert daar weinig aan. Toch zou het fout zijn te denken dat het ontslag in België goedkoper is dan in Frankrijk. Je kunt relatief goedkoop ontslaan, maar de procedure sleept snel lang aan en de kostprijs loopt op door de vergoeding van de kosten van een prud’homme, een soort mediator. Wel kent Frankrijk nog de proefperiode van zes maanden, die in België niet meer bestaat. Het zou een goed idee zijn ze weer in te voeren.”

In mei 2017 zijn er presidentsverkiezingen. De kans is groot dat Frankrijk weer een rechtse president krijgt. Ex-president Nicolas Sarkozy en ex-premier Alain Juppé komen met een relatief liberaal economisch programma: afschaffing van de 35-urige werkweek en de vermogensbelasting, loonkostenverlagingen. Verandert Frankrijk dan ten gronde?

REYNAERS. “Laat ons hopen. Maar de verkiezingen zijn nog ver weg. De populariteit van president François Hollande is zeer laag, maar het enthousiasme van de Fransen voor Sarkozy is ook zeer beperkt.”

In Tweespraak laten we iemand aan het woord die in de actualiteit staat.

ALAIN MOUTON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content