De Libanese neus is nog altijd perfect

LIBANESE NEUZEN Een neusverfraaiing hoort bij de overgang van jeugd naar volwassenheid. © Getty Images/iStockphoto

De economische situatie in Libanon is nog maar zelden slechter geweest. Maar de cosmetische chirurgie bloeit als nooit tevoren.

Een neuscorrectie is al lang een soort volwassenheidsritueel in Libanon. Tienermeisjes willen een sierlijke nieuwe neus voor hun afstudeerfeestjes, gevierd met selfies. De doffe ellende waarin Libanon nu al een tijd verkeert, heeft die gewoonte niet gehinderd. Plastisch chirurgen verdienen evenveel of zelfs meer dan voor de economische crisis die in 2019 begon en die door de Wereldbank wordt gerangschikt als de op twee na ergste in de geschiedenis van het land.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft de economische ineenstorting van Libanon bijna 40 procent van de plaatselijke artsen doen emigreren. Maar voor degenen die zijn gebleven, zijn de inkomsten, vooral die van neusoperaties, toegenomen. Het aantal patiënten is hetzelfde gebleven, terwijl er minder dokters zijn om met de nodige expertise te handelen.

Nochtans kunnen almaar minder Libanezen zich cosmetische chirurgie veroorloven. Maar dat wordt ruim gecompenseerd door patiënten uit het buitenland, zij het meestal met Libanese wortels. Zij zijn goed voor 70 procent van de mensen die naar schoonheid komen zoeken in het land, zegt plastisch chirurg Chadi Murr. Dat is een aanzienlijk groter aandeel dan voor de financiële crisis.

Een neusverfraaiing is in Beiroet goedkoper dan in het Westen. Een gemiddelde behandeling kost er 2.500 dollar, minder dan de helft van de prijs in Amerika. En terwijl het reukorgaan zich herstelt, kunnen de patiënten hun grootouders en neven bezoeken. Sommigen zeggen dat de Libanese diaspora 15 miljoen mensen telt, het dubbele van de resterende bevolking van het zwaar beproefde land.

Explosie

De schoonheidsliefhebbers zijn veerkrachtig en vindingrijk. Toen woedende demonstranten in 2019 de wegen blokkeerden in de hoop de regering omver te werpen, gingen degenen die cosmetische verbeteringen wilden gewoon te voet naar de kliniek. Terwijl het land klaagde over een gebrek aan basismedicijnen, legden plastisch chirurgen een voorraad botox en fillers aan. Omdat de elektriciteitsvoorziening regelmatig uitviel, verplaatste Saad Dibo, een plastisch chirurg, de voorraden naar zijn flat, waar zijn eigen generator de koelkasten koel hield.

Nadat een explosie in de haven van Beiroet in 2020 meer dan 200 mensen doodde, waren veel bezoekers bang om nog te komen, zegt Murr. De plaatselijke bevolking was ook “niet in de stemming” voor knip- en plakbehandelingen, geeft hij toe. Zijn praktijk kwijnde weg. Maar al snel was hij bezig met de behandeling van littekens en brandwonden van de explosie.

Het is vreemd hoe goed zijn bedrijf het heeft gedaan, geeft hij toe. Maar omdat de toestand in het land nog altijd somberder kan worden, heeft hij ook een praktijk geopend op Cyprus, waar hij één op de acht weken doorbrengt. In een land dat zo rampgevoelig is, heb je een uitwijkmogelijkheid nodig. Maar zolang Libanezen graag aan hun neus laten werken, lijkt de schoonheidsindustrie in Beiroet te zullen overleven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content