De kracht van duurzame groei

Roel Van Espen medewerker Trends

Actum uit Poperinge onderhoudt, bouwt en monteert technische installaties. De sterke groei levert het bedrijf de titel op van Gazelle Ambassadeur van de kleine ondernemingen in West-Vlaanderen.

Actum werd in 2002 opgericht onder de naam Actum Services. De hoofdactiviteit was toen het mechanische onderhoud van machineparken. “Door de jaren heen namen we echter steeds grotere projecten aan die we van begin tot einde uitvoeren”, zegt zaakvoerder Christophe Catteau. “Daardoor werden onze activiteiten almaar gediversifieerder. Om meer duidelijkheid te brengen in ons dienstenaanbod, werd de groep in 2009 opgesplitst. Actum werd in het leven geroepen, en die naam overkoepelt vier afdelingen: Services, Projects, Moving en Workshop.

Actum Services levert gekwalificeerd personeel dat het technisch onderhoud van productielijnen gedurende hun volledige levenscyclus doet. De hoofdactiviteiten van Actum Projects bestaan uit het plaatsen, ombouwen en moderniseren van productielijnen, het ontwerpen en monteren van staalstructuren en het installeren van industriële buisleidingen.

Als derde divisie focust Actum Moving op de markt van industriële verhuizingen. Hiervoor heeft Actum hoogwerkers, verreikers, kranen en speciaal transport in eigen beheer.

Actum Workshop ten slotte zorgt voor de vervaardiging van allerlei benodigdheden in staal, roestvrij staal en aluminium voor de projecten, alsook voor de revisie en toelevering van onderdelen voor de Services.

“De afgelopen vijf jaar zijn we sterk gegroeid”, zegt Catteau. “Die hebben we te danken aan de inzet van het voltallige team. Het zijn stuk voor stuk jonge, dynamische en gedreven mensen. We streven naar een duurzaam personeelsbeleid, met veel aandacht voor de vorming en de begeleiding van onze medewerkers. Daarnaast investeren we in infrastructuur, materiaal en machines die een duurzame dienstverlening garanderen. Ook dat is voor onze medewerkers een extra stimulans om er altijd voor te blijven gaan.”

“Het grootste deel van ons cliënteel is bijzonder trouw, maar daarnaast zorgen onze commerciële mensen continu voor de verdere uitbouw van de klantenportefeuille. Bovendien hebben we ons dienstenaanbod uitgebreid met onder meer de installatie van industriële buisleidingen en een eigen studiedienst. Daardoor kunnen we nu meer diensten aanbieden aan onze bestaande klanten.”

Werkterrein uitbreiden

Veel grote West-Vlaamse bedrijven zijn klant bij Actum. Maar het werkterrein breidt zich steeds meer uit richting Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Daarom heeft de groep sinds kort een extra uitvalsbasis in Wetteren. “Wat de toekomst zal brengen is moeilijk te voorspellen”, zegt Catteau. “Rekening houdende met het economische klimaat zal het sowieso een uitdaging zijn om in de komende jaren te blijven groeien. Maar we blijven zoeken naar gemotiveerde technici, projectleiders en commerciële medewerkers om de groei te kunnen bestendigen. Strategische overnames zijn ook niet uitgesloten.”

ROEL VAN ESPEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content