DE JOODSE CONNECTIE

Joodse eigenaars beheersen in Antwerpen een deel van de dubieuze vastgoedmarkt. Enkele namen:

Aharon Weber (42) werd in september 2001 aangehouden voor verhoor. Aanleiding was zijn eigendom in de Ketsstraat, dat naar verluidt onbewoonbaar was verklaard maar waar toch nog mensen in slechte omstandigheden verbleven. Het pand in de Ketsstraat wordt vandaag volop gerenoveerd.

In januari 2001 werd ook een eigendom van Weber in de Milisstraat onbewoonbaar verklaard. Toch bleef Weber volgens een buurtbewoner het pand verhuren. “Zes weken geleden werd een druggebruiker op de bovenste verdieping opgepakt,” zegt diezelfde buurtbewoner. “Sindsdien staat het pand leeg, en hing een bordje onbewoonbaar en een bordje te koop. Dat laatste bord is onlangs verdwenen, dus ik neem aan dat het verkocht is.” Aharon Weber, die zelf in een bescheiden huis woont, weigert commentaar te geven.

De Joodse familie Steinmetz is een andere beruchte naam. In de Steenbokstraat heeft die familie een groot eigendom samen met Jack en Benjamin Jakubowic en de NV Internationaal Woningbeheer, een NV van Jack Jakubowic met 1,4 miljoen euro terreinen en gebouwen op de balans. Het pand in de Steenbokstraat werd in twee fasen, in mei en in oktober 2000, onbewoonbaar verklaard. Maar dat was geen bezwaar om verder te verhuren. Het huisvuil stapelde zich op, de overlast was enorm. Naar verluidt zouden de opmeters van de gas- en elektriciteitsmaatschappij zelfs geweigerd hebben om het gebouw te betreden vanwege de ratten in de kelder. In de zomer 2001 werd door de politie een razzia gehouden, alle huurders werden uit het huis gezet, de deuren vergrendeld. Momenteel wordt het gebouw gerenoveerd.

Een ander Steinmetz-pand bevindt zich in de Lange Kievitstraat, naast de slagerij Kosher King van de familie. Achttien bellen sieren deze woning, hoewel ze onbewoonbaar werd verklaard. “We hebben de sterke indruk dat er mensen wonen,” weten de medewerkers van het ABVV-kantoor aan de overkant van de straat. David Steinmetz, die volgens zijn broer de vastgoedportefeuille opvolgt, was niet bereikbaar wegens een reis in het buitenland.

Twee weken geleden werd Rudolf Stefansky aangehouden. Stefansky is eigenaar van twee huizen in de Lamorinièrestraat die in augustus 2001 onbewoonbaar werden verklaard. Desondanks bleef Stefansky verhuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content