‘DE HYPOTHEEKRENTE KAN NIET MEER LAGER’

Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Moet u zich reppen om een woonkrediet af te sluiten? Of wacht u het beste nog even af? We vroegen raad aan twee economen.

“De hypotheekrente is historisch laag”, zegt Johan Van Gompel van KBC. “Ik raad mensen af de aankoop van hun droomhuis nog langer uit te stellen. Wie zijn aankoop uitstelt, in afwachting van een correctie van de vastgoedprijzen, riskeert meer rente op zijn lening te betalen.”

Van Gompel verwacht een stijging van de Belgische tienjaarsrente van 1,8 tot 2,6 procent eind volgend jaar. Van Gompel: “We merken dat de langetermijnrente in Europa traditioneel de rente in de Verenigde Staten volgt. De Amerikaanse lange rente is al aan het stijgen, omdat het er economisch beter gaat. Die stijging zal ook in België in de hypotheekrente sluipen.”

Peter Vanden Houte van ING nuanceert dat enigszins: “De rente voor hypothecaire kredieten schuifelt al ongeveer een jaar over de bodem. Ik verwacht ook de komende maanden geen sterke stijging. Er is met andere woorden geen haast bij om een hypotheeklening aan te vragen.”

Op de rem

Beide economen zijn het er wel over eens dat de hypotheekrente eigenlijk niet meer lager kan. De grote onbekende in de vergelijking is de richting die vastgoedprijzen uitgaan. Over de evolutie van de vastgoedprijzen durven ook economen geen boude voorspellingen te doen.

“Er is alvast één drijvende factor voor de vastgoedprijzen die wegvalt”, zegt Vanden Houte. “De voorbije jaren zorgde de dalende rente ervoor dat mensen steeds meer konden lenen. De banken kenden ook meer en meer kredieten op dertig jaar toe. Hoe langer de looptijd, hoe meer mensen kunnen lenen. Maar de Nationale Bank staat vandaag op de rem en heeft banken gewaarschuwd dat ze de looptijden van hun leningen korter moeten houden om de risico’s te beperken.”

De econoom zet ook vraagtekens bij de fiscaliteit. Vanden Houte: “De woonbonus heeft de leencapaciteit van de gemiddelde koper stevig opgedreven. Vlaanderen heeft beloofd het fiscale voordeel tot eind 2014 te behouden. We weten niet wat daarna komt. Bovendien worden huurinkomsten in de toekomst misschien anders belast. De kloof tussen de reële inkomsten en het kadastraal inkomen is de voorbije twintig jaar te groot geworden.”

Lichte overwaardering

Van Gompel sluit niet uit dat de vastgoedprijzen de komende jaren met 5 procent dalen. “Er is een lichte overwaardering in de markt”, legt Van Gompel uit. “Volgens sommige maatstaven is er zelfs een overwaardering van 40 tot 60 procent, maar die houden bijvoorbeeld geen rekening met de historisch lage hypotheekrente. Ik geloof niet in een crash, maar een lichte correctie van de vastgoedprijzen zou gezond zijn om de opbouw van zeepbellen op de vastgoedmarkt te vermijden.”

Er zijn ook enkele factoren die de prijzen van woningen en appartementen ondersteunen. Johan Van Gompel: “Er is de voorbije jaren een verschuiving geweest van financieel vermogen naar vastgoed. Verscheidene omstandigheden hebben die evolutie in de hand gewerkt, zoals de fiscale amnestie en slechte ervaringen met aandelen. Daardoor is de vastgoedmarkt een beleggersmarkt geworden. Als die verschuiving voortgaat, zou het best kunnen dat de vastgoedprijzen in België nog een tijdje stijgen.”

Volgens Vanden Houte zal het beschikbare inkomen van de Belgen de komende jaren wellicht stijgen, als de economische toestand verder verbetert. Hij vermoedt dat de woningprijzen stijgen in de lijn van de inflatie, of in reële termen licht zullen dalen.

ILSE DE WITTE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content