De hightech-loodgieter

Om tegemoet te komen aan de eisen van zakenlui zorgen steeds meer zakenhotels voor aansluitingen voor de laptop, én voor een permanente support in geval van moeilijkheden. Een cyber relations manager – een hightech-loodgieter – is steeds op post.

Tegen spreekwoordelijke ISDN-snelheid rusten hotelketens die het voornamelijk van zakenreizigers moeten hebben, hun kamers – of althans een deel ervan – uit met computeraansluitingen. Zonder e-mail of toegang tot het Internet blijken veel zakenlui immers verloren.

Een recente studie van Express Road Warrior Technology wijst uit dat twee Amerikaanse zakenreizigers op drie, die minstens tien keer per jaar naar het buitenland trekken, dagelijks hun e-mail raadplegen. Bijna de helft van hen (46%) surft tijdens de reis op het Internet. Dat ze bij boekingen dan ook almaar vaker vragen of het hotel wel over deugdelijke aansluitingen beschikt, zal niemand verbazen.

In eerste instantie speelden de hotelketens erop in en riepen business centra in het leven. Op een zogenaamde executive floor kon de zakenman faxen, mailen, surfen. Dan kwamen er de individuele aansluitingen op de kamer. Vandaag zijn er de ISDN-plugs. Sommige hotels hebben ook al glasvezelverbindingen ter beschikking.

Dergelijke computeraansluitingen kunnen echter voor onoverkomelijke problemen zorgen. Stekkers passen niet, sommige lijnen lopen via een centrale zodat men er niet mee buiten raakt. Hotels kennen die problemen. De Intercontinental Hotels in Azië riepen daarom de “cyber relations manager” in het leven, een wizzard die dode modems aan de praat krijgt, een batterij stekkers in voorraad heeft en e-mailen ziet als een tweede natuur. Noem het een soort hightech loodgieter.

In de Verenigde Staten zijn ketens als Hyatt en Hilton druk in de weer met alternatieven. Eén daarvan is een variant op het business centrum. Kleine werkruimtes – centraal op een verdieping – zijn voorzien van de meest moderne computersnufjes. Via de krediet- of magneetkaart van het hotel heeft de zakenman er altijd toegang.

Een ander systeem bestaat uit een bureautje op wielen met alles erop en eraan: pc, printer, scherm, diskdrives. De zakenman huurt het karretje, het wordt zijn kamer binnengereden en met één enkele kabel aangesloten op een contactpunt in de muur. De cyberwereld ligt binnen zijn bereik. De pc-configuratie met alle mogelijke software, wordt verhuurd per uur, per dag of per week. Technische bijstand is in de prijs inbegrepen.

Mark Vrijens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content