DE GROEI ZIT IN DE GROND

Roel Van Espen medewerker Trends

Graafschade en netwerkinterventies blijven een heikel punt voor energiebedrijven, watermaatschappijen en telecomoperatoren. Merkator toont de ondergrondse weg.

Merkator werd in 2008 opgericht in Nederland, maar sinds 2011 is er een zelfstandige poot in Zellik. De Belgische nv, die twintig werknemers telt, is betrokken bij het beheer van de geospatiale workflows voor energiebedrijven, watermaatschappijen en telecomoperatoren. “We brengen hun kabel- en leidinginfrastructuur in kaart”, verklaart Geert De Coensel, directeur en medeoprichter van Merkator België. “We focussen niet enkel op de kaart, maar ook op de verdere complexe bedrijfsvoering.” In enkele jaren is het bedrijf uitgegroeid tot een van de bekendste partijen op het gebied van Geo-ICT voor netbeheerders in de Benelux.

Merkator werkt aan een nieuwe softwareapplicatie waarmee netbeheerders hun leidingen en kabels efficiënter en veiliger in beeld kunnen brengen. Het unieke in de benadering zit volgens De Coensel in een verregaande integratie van een ‘fysieke’ en een ‘logische’ laag. “Het fysieke aspect focust op de locatie van een kabel. De logische laag toont hoe de fysieke leidingen met elkaar verbonden zijn en hoe klanten hinder ondervinden bij eventuele graafschade of netwerkinterventies.”

Over de grens

Voor 2015 verwacht Merkator een omzet van 2 miljoen euro. Over vijf jaar moet dat 10 miljoen euro worden. De nieuwe softwareapplicatie moet daarbij helpen. De onderneming wil ook internationaal gaan. “De Belgische markt is te klein, het aantal netbeheerders is beperkt.” Merkator is al actief in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Voor de ontwikkeling van zijn applicatie luisterde Merkator uiteraard naar de klanten. “Oplossingen ontstaan niet in een labo, ver van de klant”, weet De Coensel. “Klanten zoals Fluxys Belgium, Elia, Sibelga, Electrabel, Proximus en Telenet zijn ons eerste doelpubliek. Zij moeten steeds meer rekening houden met strengere regels voor standaardisatie, open data en het vermijden van graafschade.”

De softwareapplicatie is het resultaat van O&O-inspanningen. “De investering bestaat uit verscheidene manjaren”, benadrukt de Belgische topman. “We hebben nauw samengewerkt met innoverende bedrijven zoals Telenet. Zij denken mee over de manier waarop informatiestromen vlotter kunnen verlopen mét kwaliteitsgarantie van de netwerkgegevens. Via een generieke aanpak kunnen we bovendien verschillende types van leidingen — dus ook complexe telecommunicatienetwer-ken — een digitale toekomst bezorgen.”

ROEL VAN ESPEN

“Oplossingen ontstaan niet in een labo, ver van de klant”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content