DE COMEBACK VAN DE FRANS-DUITSE AS

FRANÇOIS FILLON EN ANGELA MERKEL Hun economische programma's zijn complementair. © REU
Alain Mouton
Alain Mouton Redacteur bij Trends

Angela Merkel gaat voor een vierde mandaat als bondskanselier. De kans is groot dat ze met een economisch programma voor meer overheidsinvesteringen naar de kiezer stapt. In Frankrijk zit François Fillon met een liberale agenda in poleposition voor het Élysée. Jaagt een nieuw Duits-Frans economisch bondgenootschap in 2017 de Europese groei aan?

2017 wordt een belangrijk verkiezingsjaar voor Europa’s grootste twee economieën. In april en mei gaan de Fransen naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. In september volgen de parlementsverkiezingen in Duitsland. De namen van de twee favorieten voor die verkiezingen zijn nu al bekend.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) kondigde vorige week aan dat ze voor een vierde mandaat als bondskanselier gaat. Het ziet er niet naar uit dat Merkel met een tegenstander van haar niveau moet afrekenen. In haar partij is ze de onbetwiste leider, en de CSU, de balorige zusterpartij uit Beieren, wil in september volgend jaar bij een verkiezingsnederlaag niet de schuld krijgen dat ze Merkel niet genoeg heeft gesteund. In de peilingen staan de sociaaldemocraten van de SPD op een respectabele afstand.

Het staat vast dat Merkel met een expansief economisch programma naar de kiezer zal stappen: hogere lonen, meer overheidsuitgaven en meer overheidsinvesteringen. Het is wat de Europese Commissie al lang van Duitsland vraagt en Merkel heeft daar als overtuigd Europeaan wel oren naar. De economische fundamenten van Duitsland laten zo’n keynesiaans beleid ook toe. Het Duitse begrotingsoverschot bedraagt 0,6 procent van het bruto binnenlands product. Er is dus budgettaire ruimte om het geld te laten rollen. Daarnaast is de werkloosheidsgraad met 4 procent historisch laag. De krapte op de arbeidsmarkt leidt tot een opwaartse druk op de lonen. De Europese Commissie hoopt dat zo’n expansief budgettair beleid de Europese economische motor opnieuw aanzwengelt.

Thatcheriaanse schok

En het kan zelfs nog verder gaan. In Frankrijk ligt sinds zondag de weg naar het Élysée open voor de zeer liberale ex-premier François Fillon. Hij won de eerste ronde van de voorverkiezingen bij de centrumrechtse Les Républicains en is nu de topfavoriet om in mei de nieuwe Franse president te worden.

Het economische programma van Fillon is complementair aan dat van Angela Merkel. Geen expansief keynesiaans programma, want de Franse overheidsfinanciën staan al veertig jaar in het rood. Fillon wil Frankrijk een vrijwel thatcheriaanse schok doen ondergaan. Hij wil een einde maken aan de jaren van economische stagnatie, met een begrotingstekort van 3,3 procent, 10 procent werkloosheid en een handelsbalans die maar negatief blijft.

Fillon wil het tij keren door 110 miljard euro te besparen (500.000 ambtenaren minder in het overheidsapparaat), de 35-urige werkweek om te vormen tot een 39-urige, de lasten voor de bedrijven te verlagen, meer in te zetten op innovatie en de vermogensbelasting af te schaffen.

Die mix van vraagbeleid aan Duitse kant en aanbodbeleid aan Franse kant zou de Europese economische motor in een hogere versnelling moeten doen gaan. Een nieuw Frans-Duits economisch bondgenootschap zou ook een goede zaak zijn voor de Belgische economische groei, want Duitsland en Frankrijk zijn twee van onze belangrijkste handelspartners.

Stakingen en protest

Een comeback van de Duits-Franse economische as dus? Daar ziet het naar uit, maar absolute zekerheid is er nog niet. In Duitsland wordt het erg moeilijk een coalitie te vormen zonder de CDU/CSU van Angela Merkel. Dat zou dan een linkse coalitie moeten zijn van SPD/Grünen en de extreemlinkse Die Linke. Mathematisch wordt dat een zware klus. En zelfs met een vierde mandaat zal Merkel in haar economische beleidskeuzes rekening moeten houden met de critici in haar partij. Minister van Financiën Wolfgang Schäuble vindt dat Europese pleidooi voor een expansief economisch beleid maar niets.

In Frankrijk heeft Fillon de beste kansen op het presidentschap. Nu hij in de eerste ronde van de voorverkiezingen 44 procent haalde, haalt hij volgende week zo goed als zeker de nominatie van de partij binnen. In mei volgend jaar, bij de presidentsverkiezingen, lijkt de tegenstand een haalbare kaart. De socialisten van uittredend president François Hollande liggen in de touwen. En tegen de extreemrechtse Marine Le Pen kan Fillon het halen.

De uitvoering van zijn liberale economische programma is dan weer andere koek. In Frankrijk leiden belangrijke economische hervormingen al snel tot stakingen en straatprotest. Zal Fillon daaraan kunnen weerstaan?

De artikelen op deze pagina’s verschenen de voorbije week al in The Daily Trends, het dagelijkse nieuwsmagazine van Trends. Als abonnee leest u The Daily Trends gratis op thedailytrends.be, of via de app.

ALAIN MOUTON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content