De boer ploegt voort

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Onder de producenten van landbouwwerktuigen is geen grotere naam dan Deere & Company. Maar de resultaten staan onder druk. De koersval opent perspectieven.

John Deere & Company werd in 1837 gesticht door de hoefsmid John Deere. Hij ontwikkelde een ploeg en begon met de massaproductie ervan. Bijna twee eeuwen later zijn de landbouwwerktuigen, zoals de tractoren in groen en geel en met het hert als symbool, wereldwijd herkenbaar. Ze zorgen voor zowat driekwart van de omzet.

Must voor de landbouwsector

De vooruitzichten voor de landbouw blijven rooskleurig op lange termijn. De groei van de wereldbevolking houdt aan en de veranderende eetgewoonten in de opkomende landen zetten druk op de productie van granen en andere gewassen. De klimatologische omstandigheden in de belangrijke productiegebieden bepalen mee de prijzen van de landbouwgrondstoffen. De voorbije jaren waren er heel wat recordoogsten. Daardoor zijn de prijzen aanzienlijk gedaald.

De inkomens van de Amerikaanse landbouwers lagen daardoor in 2014 lager dan in het recordjaar 2012. Dit jaar dalen ze naar verwachting nog. Vooral dure investeringen, waaronder landbouwmachines, zijn gevoelig voor de evolutie van de inkomens van de landbouwers. Toch moet de productiviteit drastisch omhoog. De wereldvoorraden van tarwe en mais bijvoorbeeld zijn de jongste jaren niet drastisch toegenomen. Ze bedragen slechts 20 à 30 procent van het jaarlijkse verbruik. Een jaar met serieuze misoogsten kan de angst voor voedseltekorten doen oplaaien. Meer en betere landbouwwerktuigen blijven op lange termijn een must voor de landbouwsector.

De druk op de landbouwinkomsten was de voorbije kwartalen duidelijk merkbaar in de resultaten van Deere. De omzet in het derde trimester van het boekjaar 2014-2015 (afsluitdatum 30 november) kwam 20 procent lager uit op 7,59 miljard dollar, tegenover nog 9,50 miljard dollar in de periode mei-juli 2014. Het bedrijfsresultaat kreeg een tik van 39 procent tot 840 miljoen dollar. De nettowinst ging met 40 procent achteruit, van 851 naar 512 miljoen dollar, of van 2,33 naar 1,53 dollar per aandeel. Na negen maanden staat de teller op 4,67 dollar winst per aandeel. Dat is 31 procent minder dan de 6,79 dollar in de eerste drie kwartalen van 2013-2014.

Veel beterschap wordt niet meteen verwacht, aangezien de analistenconsensus rekent met een omzet van 26,6 miljard dollar voor het boekjaar en een winst per aandeel van 5,4 dollar. Dat is respectievelijk 19 en 38 procent lager dan het vorige boekjaar. Bovendien verklaarde het management dat het in het boekjaar 2015-2016 niet meteen verbetering verwacht.

Niet populair

Het aandeel ligt dan ook niet in de hoogste lade van de analisten. Ze verwijzen naar de lage prijzen van landbouwgrondstoffen, de sterke dollar, de moeilijke situatie op de belangrijke markt Brazilië en de dalende omzet uit de andere activiteiten van Deere.

Door de aantrekkelijke waardering tegen een verwachte koers-winstverhouding van 14,5, een koers-omzetverhouding van 1,1 en een verhouding tussen de ondernemingswaarde en de bedrijfskasstroom van 8,5 is het aandeel weer koopwaardig.

Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content