De 50 machtigste zakenvrouwen van België

Francine Swiggers van Arco is de nieuwe machtigste zakenvrouw van België. Ze stootte Ingrid Lieten van De Lijn van de troon. Trends maakt voor de achtste keer op rij de lijst van de vijftig machtigste zakenvrouwen van België.

Trends doet dat naar aanleiding van de internationale vrouwendag op 8 maart. We gingen actief op zoek naar vrouwen in topfuncties in het Belgische bedrijfsleven. En we stellen vast, optimistisch als we zijn, dat we steeds minder hard ons best moeten doen om een iets of wat omvangrijke lijst van dames in het zakenleven samen te stellen. De vrouwelijke gedelegeerd bestuurders, algemeen directeurs en zaakvoerders die in de Trends TOP 1000 voorkwamen, waren dit jaar al met veertig. Dat is, beste vrouwenvriend, een stijging van 14 % ten opzichte van vorig jaar, want toen waren ze nog maar amper met 33.

De plaatsen op onze jaarlijkse lijst zijn ook niet langer uitsluitend voorbehouden aan oude getrouwen. Daar is de nieuwe machtigste zakenvrouw van België, Francine Swiggers, het levende bewijs van. Zeven jaar lang stond Ingrid Lieten, de gedelegeerd bestuurder van De Lijn, op nummer één genoteerd. De voorzitter van het directiecomité van de financiële holding Arco maakt in 2008 een einde aan die zegetocht. De andere twaalf dames die voor het eerst in onze rangschikking voorkomen, stellen we hieronder graag kort aan u voor.

7 Hondstrouw

Dominique Leroy: de managing director van Unilever Belgium doorliep meer dan twee decennia lang verschillende afdelingen binnen het bedrijf voor ze aan het hoofd kwam te staan van de 680 werknemers die de firma vandaag telt. De sportieve moeder van twee is vicevoorzitter van de Business Manager Association en zetelt tevens in Fevia en het BOIC. In haar vrije tijd speelt Leroy klassieke gitaar of geniet ze van moderne kunst.

14 Goede zorgen

Stéphanie De Simone: de algemeen en financieel directeur van het Centre Hospitalier du Bois de l’Abbaye et de Hesbaye leidt ziekenhuizen in Seraing, Waremme en Flemalle. In totaal heeft ze meer dan duizend personeelsleden onder zich.

17 Nederlandse cateraar

Irene Baltus: de managing director voor België en Nederland van cateringgroep Compass heeft Nederlandse roots. Ze studeerde aan de Maastrichtse Hotelschool en schopte het bij ISS Nederland tot directeur van ISS Hospital Services voor ze in 2002 bij Compass Group startte als Human Resources Director Europe & South America. Baltus is vicevoorzitter van de Nederlandse vakvereniging Veneca, maar weet tijd te vinden om te zeilen of te golfen.

18 Receptioniste baas

Conny Vandendriessche: de gedelegeerd bestuurder van Accent Jobs For People startte haar carrière als receptioniste bij Vakantiegenoegens en werd later uitzendconsulente bij Adia Interim. Ze is ondertussen verantwoordelijk voor het administratieve beleid van negentig uitzendkantoren die in 2006 samen een omzet van 92 miljoen euro noteerden. Vandendriessche, die houdt van reizen en fietsen, werd in 2000 West-Vlaming van het jaar in de categorie economie.

21 Suikertante

Christiane Vanleeuw: de gedelegeerd bestuurder van suikerbietengroep Sesvanderhave ging als licentiate handels- en financiële wetenschappen aan de slag bij Deloitte. Als auditeur kwam ze in 1985 bij haar huidige werkgever terecht, waar ze assistente van de financieel directeur werd. Vanleeuw werd in 1996 het eerste Belgische bestuurslid van de groep en nam tien jaar later haar huidige functie op.

27 Familietrek

Marleen Vervaeke: de zaakvoerder van AGO Interim begon haar loopbaan – net zoals haar zus Anne-Marie Vervaeke, die iets hoger in de lijst staat trouwens – in het rekruterings- en selectiebureau van haar vader. Terwijl haar zus Konvert Interim verder uitbouwde, richtte Vervaeke in 1986 haar eigen uitzendbedrijf op. Ondertussen groeide de onderneming van de moeder van drie, tot een bedrijf met een vijftigtal kantoren.

36 Thuis

Ann Danis: de gedelegeerd bestuurder van veevoedergroep Danis startte onmiddellijk na haar studie rechten in Leuven als thesauriebeheerder bij het familiebedrijf. De moeder van drie werkte later als personeelsdirecteur en bestuurder bij Danis voor ze in 1994 in haar huidige functie werd benoemd.

37 Mediamadam

Dominique De Ville: de CEO van Omnicom Media Group wist nog voor ze haar diploma geschiedenis behaalde een baan als media-aankoper bij McCann Universal Media te versieren. De Ville maakte later tussenstops bij D’Arcy-MacManus Masius en de Publicisgroep voor ze in 1992 Optimedia oprichtte, dat ze fuseerde met Zenithmedia. Ze stond daarna nog aan het hoofd van Full Page, maar besloot naar haar grote liefde, een mediabureau, terug te keren.

39 Voorbestemd

Anny Wuyts: de general manager van de Vlaamse audiovisuele regie (Var) verliet de schoolbanken met de diploma’s toegepaste economische wetenschappen en audiovisuele communicatiewetenschappen op zak. Na een loopbaan op de advertentiedienst van Corelio stapte ze bij de oprichting in 1990 over naar de Var, die nog steeds voor 10 % in handen is van Corelio. Wuyts superviseert er vandaag alle business units en afdelingen.

41 Umicore telefoneren

Martine Verluyten: de chief financial officer van Umicore ruilde in 2006 dezelfde titel bij Mobistar voor haar huidige toen ze door een headhunter werd aangesproken. Tijdens haar periode daar werden zij en het Mobistarteam uitgeroepen tot best finance team of the year. Verluyten werkte voorheen al 23 jaar voor de Amerikaanse firma Raychem, waarvan ze bijna vier jaar in de Verenigde Staten doorbracht.

44 Onderzocht en goedgekeurd

Jacqueline Boucher: de algemeen adjunct-directeur van Electrabel kwam voor het eerst in aanraking met het energiebedrijf toen ze onderzoek deed naar de externe consultancycontracten van de firma. Ze werd in 1994 hoofd van de dienst micro-economie en schopte het later onder andere tot directeur strategie van Electrabel. Boucher is ook bestuurder van Fluxys en Elia, en doceert productiebeheer aan het ICHEC, de ‘Brussels Management School’.

49 Telecomster

Anne Cambier: de chief procurement and process officer van Mobistar is bij het telecombedrijf sinds vorig najaar verantwoordelijk voor de aankoop, de supply chain en de optimalisering van de procedures en de interne organisatie. De moeder van twee doorkruiste de onderneming al, maar startte haar loopbaan bij Accenture. Cambier is burgerlijk ingenieur van opleiding en behaalde een MBA. (T)

Door An Goovaerts en Sjoukje Smedts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content