Danny Van Assche (39) ‘Mijn baan is echt een droom’

Zijn voorspelling kwam uit. Vorig jaar verklapte Danny Van Assche, toen de nieuwe gedelegeerd bestuurder van Horeca Vlaanderen, dat “kunnen werken voor de horeca een droom is”. En dat kan hij een jaar later alleen maar bevestigen, lacht Van Assche. “Het is uiteraard een sector met problemen. Het debat over de btw-verlagingen, het rookverbod in de cafés, het zwartwerk. De horeca zit in de hoek waar de klappen vallen. Maar het ware gelaat is het mooie. De gastvrijheid. Mensen goed soigneren. Als Belg zijn we een wereldspeler in keuken, cafés en bier. Heel de wereld weet dat je in België goed kan eten en drinken.”

DANNY VAN ASSCHE. “Het gaat wel degelijk om attractieve banen. Keukenchefs ontbreken het meest. Daarvoor heb je opleiding en talent nodig. Maar er is ook een gebrek aan keukenhulp, kamermeisjes in hotels en kelners. Dat zijn leuke jobs. Je komt in contact met heel veel mensen. Het is een sociale baan. De gastvrijheid staat vooraan. En de mythe moet eindelijk eens de wereld uit dat het geen goed betaalde baan zou zijn. Een beginnende kelner verdient meteen minimaal 11,45 euro per uur. En dat is zonder alle eventuele extra’s.”

Goed verdienen? Een recente studie van het Federale Planbureau wijst op de precaire financiële toestand van een op de vier horecazaken.

VAN ASSCHE. “Daarom ook dat ik sinds mijn aanstelling pleit voor een kwaliteitsvolle en rendabele horecasector. In Duitsland en Nederland zijn horecazaken, in vergelijkbare situaties, perfect rendabel. We willen ook in België een sociale wetgeving die flexibele werkuren toelaat. We willen een forfaitair systeem voor gelegenheidspersoneel. In onze sector heb je veel mensen die bijklussen, die elders dus nog een vaste baan hebben. Via een bevrijdende bijdrage voor zowel de werkgever als de werknemer kan je voor dat gelegenheidspersoneel eventuele fiscale beslommeringen oplossen. Werkgever en werknemer betalen dan in één keer een vast bedrag als sociale bijdrage en belasting.”

Dat systeem zou een einde maken aan het zwartwerk?

VAN ASSCHE. “Diverse horecazaken opereren in een combinatie van de zwarte en grijze zone. Het is bijzonder moeilijk om alle regels correct toe te passen. Zeker bij de voorwaarden van deeltijdse arbeid. En dat is typisch voor horecawerk. Door het onvoorspelbare weer kunnen terrasjes plots volstromen, zodat een horeca-uitbater gauw extra personeel moet zoeken.”

Hoeveel horecazaken bezocht u vorig jaar?

VAN ASSCHE. “Ik ben begonnen met een ronde van Vlaanderen. Van ‘s morgens tot ‘s avonds heb ik twee weken lang horecazaken bezocht. Ik wou de verhalen op de vloer horen. En dat was zeker geen straf, maar een plezier. Ik kan het iedereen aanbevelen.”

W.R.

“Heel de wereld weet dat je in België goed kan eten en drinken”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content