corruptie van rechter-commissaris?

Een woordvoerder van het Brusselse parket bevestigt “dat er voldoende elementen zijn om verwijzing naar de correctionele rechtbank te vorderen voor gewezen jeansfabrikant Pierre Salik, zijn twee dochters en rechter-commissaris Emile Dereymaeker.” De tenlastelegging luidt: respectievelijk actieve en passieve corruptie van een magistraat. Voor Pierre Salik en Dereymaeker komt daar nog de tenlastelegging ‘valsheid in geschrifte’ bij. De raadkamer moet zich nog uitspreken over de verwijzing naar de correctionele rechtbank.

De zaak gaat over de omstandigheden waarin de kledingketen Kid Cool/Cool Island – in de jaren negentig een rijzende ster in de sector voor baby- en tienerkleding – door de Brusselse handelsrechtbank failliet verklaard werd vanwege 29.000 euro aan btw-achterstallen en schulden aan het Riziv. Patrick Abraham, oprichter van Kid Cool, beweerde van bij het begin van deze zaak dat “dit doorgestoken kaart” was (hij verkocht zijn zaak in 1999 aan Salik).

Rechter-commissaris Dereymaeker is gedelegeerd bestuurder van de Vereniging ter Bevordering en Promotie van Brussel (onder meer organisator van de 20 km van Brussel). Pierre Salik bouwde in de jaren zeventig (met de slogan My Salik is terrific) een bloeiend jeansimperium uit. In maart 2001 werd zijn textielhandel, Look International, op verzoek van verschillende schuldeisers failliet verklaard. De rechter steunde onder meer op verslagen van Saliks eigen bedrijfsrevisoren die stelden dat “de boekhouding van Look International ondoorzichtig en volstrekt onbetrouwbaar was.” Het faillissement werd in beroep bevestigd.

Het is niet de eerste keer dat Pierre Salik gevorderd wordt voor een correctionele rechtbank. Bijna dag op dag twintig jaar geleden (op 21 januari 1987) verscheen de Brusselse zakenman voor de correctionele rechtbank van Brussel wegens fiscale overtredingen. Salik werd door de procureur gekapitteld, onder meer voor ‘valsheid in geschrifte’. In beroep kreeg hij vrijspraak.

Van Salik is bekend dat hij goede relaties onderhield met politiek-economische hogere kringen in Brussel en zich daarom ongenaakbaar waande. In 1987 werden op de rechtbank nota’s van Willy Claes voorgelezen, waarin de toenmalige SP-minister van Economische Zaken zijn administratie aanmaande de firma Salik “hoewel in overtreding, onverwijld invoerlicenties te geven”. Gewezen PS-voorzitter Guy Spitaels is een huisvriend.

In het dossier rond Kid Cool zou Salik de rechter-commissaris omgekocht hebben om Patrick Abraham in diskrediet te brengen bij het gerecht, verslagen aan de handelsrechtbank en het Brusselse parket stelselmatig in zijn voordeel op te stellen en een kroongetuige te manipuleren. Het intieme samenspel tussen Salik en de rechter-commissaris zou zwart op wit blijken uit dagboeknotities die Dereymaeker bijhield op zijn computer.

De krant La Dernière Heure publiceerde vorige week enkele fragmenten waaruit blijkt dat de rechter-commissaris geschenken kreeg. Verslagen over intieme feestjes bij Salik zou Dereymaeker in geuren en kleuren, met bezwarende foto’s, in zijn computer opgeslagen hebben.

E.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content