BEWAAR UW NOTITIES OP PC

Roel Van Espen medewerker Trends

Als u tijdens een vergadering nota’s wilt nemen, kunt u die rechtstreeks intypen op een laptop. Maar soms gaat schrijven met de pen sneller. En met de Mobile NoteTaker van Pegasus kunt u die notities gewoon opslaan op uw pc.

De Mobile NoteTaker kost zo’n 200 euro en bestaat uit een lcd-scherm en een elektronische pen. Het zwart-witschermpje klemt u boven aan uw papier vast. De pen gebruikt u voor het maken van uw notities. Die notities – dat mogen ook tekeningen, schetsen of tabellen zijn – worden dan automatisch en onmiddellijk weergegeven op het lcd-scherm. En in tegenstelling tot bij sommige concurrerende systemen, hoeft u hiervoor geen speciaal papier te gebruiken.

Rechtstreeks op scherm

De elektronische pen weegt 16 gram en ziet eruit als een wat ordinaire pen. Maar onhandig in gebruik vinden we ze niet. Ze moet dan wel voortdurend communiceren met het lcd-scherm, maar daarvoor heeft ze voldoende aan drie kleine knopbatterijtjes. Deze pen maakt overigens gebruik van een gewone inktvulling. Terwijl u op het papier schrijft, verschijnen de aantekeningen onmiddellijk op het schermpje. Dat scherm wordt gevoed met twee AAA-batterijen, en is goed leesbaar – ook bij fel zonlicht. De notities worden via een druk op de knop opgeslagen, en daarna kunt u makkelijk door de bewaarde aantekeningen bladeren. Het aanwezige flashgeheugen van 2 megabyte stelt u in staat om zo’n vijftig pagina’s (A4-formaat) aan gegevens op te slaan.

Daarna kunt u alles naar uw pc of laptop overzetten. Dat gebeurt via een USB-connectie. De software maakt een aparte folder aan, en daarin vindt u uw aantekeningen terug. Maar u kunt de Mobile NoteTaker tijdens het gebruik ook rechtstreeks met uw computer verbinden. Zo worden alle gegevens onmiddellijk getransfereerd. In de Note Manager krijgt u een overzicht van uw nota’s (inclusief de datum waarop ze gemaakt zijn). U kunt ze hier in aparte mappen plaatsen, en van hieruit kunnen ze gekopieerd of geëxporteerd worden naar een andere applicatie. In het linkervenster worden de bestanden weergegeven zoals in Windows Verkenner. Rechts ziet u de schrijfsels zelf. Die kunt u verschillende achtergrondkleuren geven.

Extra functies

Handig is dat u elke aantekening achteraf nog kunt bewerken op uw pc of laptop. Ook leuk is de Post-Itfunctie, die een specifieke notitie automatisch op een ingesteld tijdstip op uw computerscherm weergeeft. Van hieruit kunt u een notitie ook rechtstreeks – als bijlage in jpegformaat – verzenden via e-mail. De bijgeleverde cd-rom installeert ook Annotator: een extra menubalk in Microsoft Word, Excel, PowerPoint en Outlook. Hiermee kunt u op een makkelijke manier handgeschreven nota’s of bijvoorbeeld een handtekening in een tekst, spread-sheet, presentatie of e-mail plakken.

Maar vooral makkelijk is dat uw schrijfsels met het bijgeleverde MyScript Notes kunnen omgezet worden in digitale tekst. Dat gebeurt met OCR ( optical character recognition). Handig dus om ze daarna te verwerken in een Worddocument of een e-mail. Hierbij worden ook tekeningen en tabellen probleemloos omgezet. Een voorwaarde is wel dat u niet te slordig schrijft. Bovendien moet u voldoende afstand tussen de woorden laten, en dient u ze in dezelfde grootte te schrijven. En dat bleek bij onze tests toch wat oefening te vergen. Vooral als we tijdens een presentatie snel notities moesten nemen, was dat niet zo vanzelfsprekend.

Kortom: vooraleer u de aankoop van de Mobile NoteTaker overweegt, test u hem best eens uit. Want de kans bestaat dat u achteraf meer werk hebt aan het corrigeren van de omgezette tekst. Zeker als u linkshandig bent, want dan zou het wel eens kunnen dat dit systeem niets voor u is.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content