Beursgenoteerde bedrijven in Brussel zijn kleiner en minder internationaal

Maar 15 procent van de op de Brusselse beurs genoteerde bedrijven heeft een buitenlands hoofdkantoor. In Amsterdam zijn het er bijna dubbel zoveel, leert een studie van het advocatenkantoor Linklaters, dat alle 113 genoteerde ondernemingen op Euronext Brussel heeft doorgelicht (behalve het sinds kort genoteerde Azelis).

De gemiddelde marktkapitalisatie in Brussel is met een half miljard euro minder dan de helft van die van de bedrijven op Euronext Amsterdam, leert de studie nog. Er zijn ook sterke regionale verschillen. De helft van de Belgische ondernemingen op de Brusselse beurs heeft zijn hoofdkantoor in Vlaanderen, een derde in Brussel. De gemiddelde marktkapitalisatie van de Vlaamse bedrijven is 1,2 miljard euro, veel lager dan de Brusselse (6,5 miljard). De 21 procent Waalse bedrijven heeft een gemiddelde beurswaarde van 234 miljoen.

Een op de drie beursgenoteerde bedrijven laat toe het toegestane kapitaal te verhogen bij een “dreigend ernstig nadeel” of een vijandig overnamebod. Ook de inkoop van eigen aandelen bij een dreigende overname is bij 40 beursgenoteerde ondernemingen toegelaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content