Beter brouwer dan rentenier

Een bedrijf overnemen, is minder risicovol dan je geld op je spaarboekje laten staan. En dus kocht vijftiger Philip De Nayer samen met zijn neef Timothy Tock een goed draaiende drankenhandel in Aarschot.

Philip De Nayer ontvangt ons in zijn kantoor op de eerste verdieping van drankenhandel Pelgrims in Aarschot. Vanuit die cockpitpositie bekijkt hij goedkeurend de activiteiten op de werkvloer van de drankenhandel. Zeven werknemers verschuiven drankbakken. Enkele klanten rekenen hun waar af aan de kassa.

Philip De Nayer is “uiterst tevreden” over de drankenhandel, die hij begin oktober vorig jaar kocht. De vijftiger heeft al een drankenhandel in Temse, bvba De Nayer. Maar die was vooral het werk van “grootvader zaliger Jozef De Nayer, die tot even na de Tweede Wereldoorlog bier brouwde in de Scheldegemeente. Vader Frans (88) en oom Leo (89) zetten de zaak voort als drankenhandel, maar moesten er op hun 85ste uiteindelijk toch mee stoppen. “Ach, een echte brouwer blijft werken”, lacht Philip De Nayer de suggestie over een verdiende pensionering weg. “Ik ben drie jaar geleden in de zaak gestapt. Maar groeien in Temse en omgeving was moeilijk. We leveren er slechts aan een tiental horecazaken.” Dat geringere volume leidt tot beperkte kortingen bij de brouwers.

Samen met neef Timothy Tock ging Philip De Nayer op zoek naar groei. Die vond hij samen met Winx Dealmakers, een specialist in fusies en overnames van kmo’s. In Aarschot zocht de familie Pelgrims, eigenaar van de gelijknamige drankhandelaar, een overnemer. Pelgrims heeft in een straal van 30 kilometer een honderdtal horecazaken onder contract. Via de bvba De Nayer volgde begin oktober de overname. Die ging gepaard met een voor de kleine onderneming (in 2011 een balanstotaal van 105.562 euro en een brutomarge van 21.843 euro) bijzonder forse kapitaalverhoging met 300.000 euro, naar 320.000 euro. “Sinds de bankencrisis in 2008 hebben we nog weinig vertrouwen in de banken. Je geld in een nieuwe onderneming stoppen, is wellicht minder risicovol en zou ook meer moeten opbrengen.”

De overnemers kochten twee ondernemingen: de nv A. Pelgrims en Cie (in 2011 een brutomarge van 398.753 euro, bij een balanstotaal van 876.598 euro), en de nv Pelgrims (in 2011 een brutomarge van 103.804 euro, en een balanstotaal van 722.746 euro). Op korte termijn zal zowel de distributie in Temse als in Aarschot via Pelgrims gebeuren.

Kindercocktails

Het is een berekende overname, want recessie of niet: consumenten moeten steeds drinken. Toch relativeert Philip De Nayer die stelling. “De horeca voelt de recessie. Maar horeca-uitbaters moeten creatief zijn, ze moeten evenementen organiseren. Onlangs organiseerde een van onze tavernes een alcoholvrije cocktailnamiddag voor kinderen. Daaraan was een educatief programma gekoppeld, de kinderen konden hun smaakpapillen testen.”

Ook in het winkelpunt in Aarschot, een specialist met 700 bieren, lanceert de nieuwe eigenaar begin april een evenement, een bierproeverij. Want Pelgrims bezit twee eigen zwaardere bieren: De Kasseistamper en De Janneman.

WOLFGANG RIEPL, FOTOGRAFIE THOMAS LEGRÈVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content