BESTE UITHEEMS RESTAURANT

TOP 10 AANGEEFLIJSTEN % STEMMEN

1. Blue Elephant (Ukkel) 10,3

2. Tanuki (Brugge) 4,1

3. Izumi (Antwerpen) 3,1

4. Samourai (Brussel) 2,6

5. Sombat Thai Cuisine (Antwerpen) 2,4

6. Le Shanghaï (Luik) 1,7

7. La Tour d’Argent (Sint-Pieters-Woluwe) 1,6

8. L’Orchidée Blanche (Elsene) 1,1

9. La Fontaine de Jade (Ans-Liège) 0,9

9. Le Bouddha Gourmand (Roccourt) 0,9

Belgen zijn, op culinair gebied, geen avonturiers. Zij willen wel exotisch eten, maar dan moeten zij zeker van hun zaak kunnen zijn. Blue Elephant uit Ukkel is het meest gekende én meest gewaardeerde uitheemse restaurant. Op nummer twee komt het Japanse restaurant Tanuki uit Brugge, waar Bruggeling Ivan Verhelle zelfs verwende Japanners uit zijn hand laat eten. Opmerkelijk ook: het Antwerpse restaurant Izumi, een van de pioniers van de Japanse keuken, stijgt van zeven naar drie.

Het bekendste en meest gewaardeerde uitheemse eethuis in Wallonië is het chinees restaurant Le Shanghaï uit Luik (plaats 6).

Bij de open keuze is Baan Thai uit Gent, evenals vorig jaar, de nummer één. Het Japanse restaurant Tagawa uit Brussel gaat van vier naar twee.

NR. 1 CATEGORIE ‘BESTE UITHEEMSE RESTAURANTS’ BLUE ELEPHANT: BOVEN ELK ALTERNATIEF

In de jaren zeventig had antiquair Karl Steppé (gevestigd op de Zavel) de gewoonte om zijn tochten door Azië vanuit Thailand te organiseren. Hij geraakte in de ban van het land, en droomde ervan een echt authentiek huis te openen. Zijn Thaise echtgenote Khun Nooror Somany hielp hem daarbij, gewapend met de ervaring die ze opdeed bij haar moeder en in de beste Aziatische restaurants. Het koppel kreeg voorts uitstekende ondersteuning van twee jonge Thai die in de restauratie werkten. Iedereen kent het vervolg: het pand barstte snel uit zijn voegen, werd vergroot en won nog aan charme. Geborduurde stoffen, kunstvoorwerpen, exotische planten en bloemen op kleine tafeltjes, mooi opgesmukt met porselein en bronzen bestek. Ginds kennen ze immers geen stokjes. En evenmin dat agressieve mes… De Eléphant Bleu wijzigde zijn naam in Blue Elephant en voert vandaag een reeks exotische restaurants aan in de hele wereld: Parijs, Londen, Kopenhagen, New Delhi, Beiroet, Lyon, Malta… Steppé en zijn medewerkers waken over de authenticiteit, en importeren per vliegtuig de producten die het verschil maken.

Blue Elephant

Waterloosesteenweg 1120

1180 Brussel

tel. 02 374 49 62

NR. 1 CATEGORIE ‘BESTE UITHEEMSE RESTAURANTS – VRIJE KEUZE VAN DE TRENDSLEZER’ BAAN THAI: BONT GEKRUID

Er is geen exotische keuken die de jongste tijd zo aan populariteit heeft gewonnen als die van Thailand. Aan de basis ligt het groeiende aantal Thaise eethuizen. In de Thaise keuken spelen verse kruiden en specerijen een centrale rol. Het uitgestrekte land kan bogen op een bijna eindeloze variatie in gerechten, die hun oorsprong vinden in dezelfde bron: de ligging van Thailand op een kruispunt in Zuidoost-Azië. Het Gentse restaurant Baan Thai is het levenswerk van de Thaise Kitrattanawong Wanpen. Twintig jaar geleden kwam zij van Bangkok naar Gent om te trouwen met een politieagent. Een paar jaar later opende zij haar eigen restaurant. Chef-kok Chimparlee Settha is al acht jaar in huis. Hij kreeg een opleiding in het wereldberoemde Oriental Bangkok Hotel en weet na al die jaren hoe hij de tere Belgische mondjes dient te verwennen.

Baan Thai

Corduwanierstraat 57, 9000 Gent

tel. 09 233 21 41

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content