BEATLE-MANIA

Op zijn tweeënveertigste kan Johan Ral, de nieuwe direkteur-generaal van Burson Marsteller Belgium, terugblikken op een boeiende loopbaan.

Geboren in Bukavu, Zaïre, begint hij zijn studies in de auditoria van de fakulteit geneeskunde aan de VUB. In het tweede doctoraatsjaar besluit hij er echter een punt achter te zetten. “Ik denk dat ik niet voor de geneeskunde geboren was,” vertelt hij. Hij begint dan maar aan een licentie kommunikatiewetenschappen, gevolgd door een studiecyclus Europees recht.

Zijn professionele loopbaan start hij in 1978 op de dienst wetenschappen van de BRT. Dankzij zijn universitaire voorgeschiedenis wordt hij er tot medisch journalist gebombardeerd. Hij verzorgt ook de wetenschappelijke uitzendingen en brengt het zelfs tot nieuwslezer.

Ral ruilt daarna de openbare omroep voor de Kredietbank. Vier jaar lang leidt hij er de interne en externe kommunikatie. “Ik heb daar pas goed geleerd wat bedrijfskommunikatie inhoudt.”

In 1991 wordt hij benaderd om de staf van Burson Marsteller te komen versterken. Johan Ral treedt toe tot ‘s werelds grootste netwerk van kommunikatieconsultants. Hij wordt aangeworven als senior consultant en krijgt er te maken met alle facetten van de stiel : interne en externe kommunikatie, krisismanagement, verhoudingen met de media…

Sinds december 1995 is hij, na het vertrek van Jan Robberechts, direkteur-generaal van de Belgische antenne van Burson Marsteller. Zijn belangrijkste taak bestaat erin een nieuwe organizatiestruktuur op te bouwen. De flexibiliteit van het personeel staat daarbij op het voorplan. “We willen naar een organizatiestruktuur gaan waar de fysieke aanwezigheid van de konsulent van ondergeschikt belang is ten opzichte van wat hij de klant kan bieden. We zijn hier in Brussel schijnbaar slechts met z’n twintigen, maar eigenlijk zijn we met 2000 : elk lid van het netwerk waar hij zich ook bevindt moet ter beschikking staan van de klant, waar die zich ook bevindt.”

Rals nieuwe funktie zal hem niet beletten zijn passie voor de Beatles te blijven botvieren. Een passie die teruggaat naar zijn beginjaren als journalist, toen hij ook schreef voor een rockmagazine. Dat leverde hem trouwens tot tweemaal toe een interview op met Paul McCartney. Op dit ogenblik wordt Johan Ral dan ook beschouwd als één van de grootste specialisten in België voor alles wat te maken heeft met wellicht de meest mytische groep uit de popgeschiedenis. Hij weet zijn passie overigens op een harmonieuze manier te kombineren met zijn professioneel leven. “Want,” zo zegt de gelegenheidsgitarist nog, “de muziek is de meest universele vorm van kommunikatie die er is.” We kunnen hem geen ongelijk geven…

JOHAN RAL (BURSON MARSTELLER BELGIUM) Niet alleen kommunikatie-, maar ook Beatles-specialist.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content