ALTERNATIEF VOOR DE iPHONE

Roel Van Espen medewerker Trends

Over de iPhone was de laatste maanden al heel wat te doen. Maar in België moeten we er nog enkele maanden op wachten. Intussen is de gelijkaardige HTC Touch op de markt gebracht, ook in België. De moeite waard voor wie niet kan wachten?

Als u wat ervaring hebt met pda’s en smartphones, bent u wellicht vertrouwd met het merk Qtek. Telecomtoepassingen worden door moederbedrijf HTC echter onder de naam HTC gecommercialiseerd. Zo ook de nieuwe HTC Touch, een apparaatje met aanraakscherm van amper 1,4 centimeter dik, in een iets breder formaat dan de gemiddelde moderne gsm. HTC richtte zich in het verleden voornamelijk op de zakelijke markt, maar komt met deze smartphone nu ook bij particulieren aankloppen.

Gsm in het kwadraat

De HTC Touch is allereerst een gsm. Meer bepaald een triband-toestel, zodat u er bijvoorbeeld ook in de VS mee kunt bellen. Maar ook e-mailen, chatten en surfen op internet behoren tot de mogelijkheden. Helaas heeft de HTC Touch geen 3G-technologie in huis om extra snel te kunnen surfen. Dat is een beetje vreemd, want heel wat gewone gsm’s zijn vandaag wel al uitgerust met 3G. Gelukkig konden wij zonder problemen inloggen op ons wifi-netwerkje op kantoor. Ook Bluetooth is trouwens voorzien, om bijvoorbeeld een draadloze connectie met uw printer of carkit te maken. Verder onder meer een agenda, takenlijst, adresboek en calculator, naast de mobiele Officetoepassingen Word, Excel en PowerPoint. En u kunt zelfs handgeschreven ‘notes’ bewaren. Ook multimedia wordt hoog in het vaandel gedragen, met een video- en mp3-speler. Die laatste organiseert zelfs muziek op basis van zogenaamde ID3-tags. En dan is er nog de uitgebreide digitale camera. Al vinden we twee megapixels net iets te beperkt.

Op het beginscherm treft u een grote klok aan. Handig, want we gebruiken onze mobiele telefoons vaak als ons horloge, zo blijkt uit onderzoek. Ook leuk: de weersverwachting voor de komende dagen op het startscherm (u kunt kiezen uit een honderdtal steden, waaronder Antwerpen en Brussel). Wel jammer dat dit beginscherm niet op een eenvoudige manier op te roepen is. Want als er veel applicaties geopend zijn, is het soms even zoeken.

Aanraken aub!

Net als de iPhone heeft de HTC Touch nauwelijks knopjes. U bedient hem zowat volledig via het aanraakscherm: ofwel met de vinger, ofwel met de stylus (het pennetje). En in vergelijking met andere toestellen vonden wij de correctheid en de gevoeligheid van het scherm erg goed. Zelfs bij de (naar onze mening te kleine) toetsen van de rekenmachine.

Via het klassieke Windows Startmenu navigeert u door de diverse applicaties. Maar door traag met uw duim van onder naar boven over het scherm te bewegen, roept u een ‘vingervriendelijk’ menu op. Zo krijgt u snel toegang tot de meest populaire toepassingen (e-mail, kalender…). Als u uw duim horizontaal over het scherm beweegt, krijgt u nog twee andere menu’s te zien: een multimediamenu (rechtstreekse toegang tot muziek, foto’s en video’s) en een adresboek waarin u foto’s van de belangrijkste contactpersonen kan opslaan. Door op zo’n foto te drukken, belt u die persoon rechtstreeks op. Het menu laat u weer verdwijnen door met de duim van boven naar onder te bewegen. Alleen is het jammer dat voor sommige handelingen (bijvoorbeeld het sluiten van een programma via een klein icoontje) de stylus nog steeds handiger is dan de vinger.

De interne motor van de HTC Touch is het besturingssysteem Windows Mobile 6, en die liet het tijdens onze tests niet één keer afweten. Het interne geheugen bedraagt 64 MB, maar kan uitgebreid worden (er is een kaartje van 1 GB meegeleverd). Over de autonomie hebben we niet te klagen, maar die hangt natuurlijk af van het gebruik. Intensief internetten bijvoorbeeld is nogal belastend voor de batterij. De richtprijs van de HTC Touch is 469 euro.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content