Alles vergaat

De Jeu de Paume maakt zich klaar voor de fototentoonstelling Mille et un passages van Sally Mann. De Amerikaanse fotografe schreef geschiedenis met haar controversiële beelden. Ze maakte ingetogen foto’s van haar naakte kinderen, maar ook van haar aftakelende man en van de landschappen in Virginia. Dood, verdriet, verlies, onschuld, familie, liefde en verlangen zijn de ingre- diënten van haar oeuvre.

Behalve portretten en landschappen zijn stillevens een van haar lievelingsgenres. Ze zet het leven letterlijk stil – van de jeugd in vol ornaat tot de dood in zijn rauwste vorm. “Zo vluchtig als onze voetstappen in het zand langs de rivier zijn, zo vergankelijk is de kindertijd in mijn foto’s. Maar ook onze familie, ons huwelijk, de kinderen en de liefde. Alles vergaat. We hopen dat deze beelden blijven, zodat ze ons verhaal kunnen vertellen.”

Dat Time haar in 2001 tot de beste fotografe van de VS bekroonde, lokte veel reacties uit. Achttien jaar later blijkt haar oeuvre nog persoonlijker en intiemer te zijn.

Sally Mann. Mille et un passages, tot 22 september in Jeu de Paume in Parijs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content