ETEN & DRINKEN
...

ETEN & DRINKENKreeft à volonté, bereid op zeven verschillende manieren, of Angus Beef zoveel men maar wil, opgediend met drie koude en twee warme sausen en frieten, plus daarbij nog een voor- en een nagerecht naar keuze : dat is allemaal mogelijk voor slechts 995 frank in het Brusselse restaurant Le Figuier en in het Mechelse eethuis Nautilus. De formule heeft zoveel sukses dat nu al wordt uitgekeken naar vestigingsplaatsen in Antwerpen, Hasselt en Brugge.Le Figuier, Generaal Thysstraat 2 in 1050 Brussel, tel. (02) 649.40.34.Nautilus, Steenweg 2 in 2800 Mechelen, tel. (015) 21.85.43.De jonge Laurent Olivès komt uit Toulouse en opende in het hartje van Antwerpen het eenvoudig eethuisje A La Ville, dat hij eigenhandig inrichtte. De spijskaart vermeldt zuiders getinte bereidingen zoals pissaladière uit Nice (deegbodem met uien, ansjovis en zwarte olijven ; 280 fr.), bouillabaisse uit Marseille (495 fr.), gebakken tonijn met artisjokken en tapenade (520 fr.), poon uit de Middellandse Zee met saffraan en wilde rijst (520 fr.) en lamsbout met ratatouille en polenta (490 fr.).A La Ville, Zirkstraat 37 in 2000 Antwerpen, tel. (03) 225.08.82. Gesloten op dinsdag.In het betoverende Nederlands Limburg, op de grens tussen de gemeenten Landgraaf en Kerkrade, ligt Hotel Winseler Hof : het nieuwste bedrijf van de dynamische Camille Oostwegel (van restaurant Kasteel Erenstein in Kerkrade en restaurant Château Neercanne). Een stokoude herenhoeve in een groen dal werd grondig gerestaureerd en gerenoveerd ; rondom een historisch binnenplein liggen er nu 49 hotelkamers en diverse vergaderzalen.Men vindt er ook het gastronomisch restaurant Pirandello, dat tot de beste Italiaanse eethuizen van Nederland behoort. Te midden van carrara-marmer en fresko's worden hier de moderne en inventieve zuiderse gerechten van keukenkunstenaar Huub Biro geserveerd, met specialiteiten zoals carpaccio van tonijn met tomaat en basilicum ; rauwe ganzelever in gembergelei met gekonfijte peer ; spagetti met kaviaar, mascarponecrème en bieslook. De fraaie wijnkaart vermeldt uitsluitend Italiaanse wijnen.Hotel Winseler Hof & Italiaans restaurant Pirandello, Tunnelweg 99 in NL 6372 XH Landgraaf, tel. (00-31-45) 46.43.43.Er heerst paniek bij de liefhebbers van truffels. Sinds enige tijd wordt de markt namelijk overspoeld door truffels uit Azië, die uiterlijk veel gemeen hebben met de delikate en dure Franse tuber melanosporum uit de Périgord, maar die in de mond teleurstellen. Uit de provincies Shandong en Szechuan werden naar verluidt reeds honderden tonnen overgevlogen ; men spreekt van een ware invasie.LA MAISON DE MAITREHet Conrad Brussels Hotel wil de traditie van het grand hôtel herstellen. Bij zo'n nostalgisch paleishotel hoort een stijlvol eethuis.Het Conrad Brussels Hotel wil zich profileren als een grand hôtel van vroeger met het komfort van vandaag. Op een totale oppervlakte van 28.000 m² heeft het hotel 269 kamers, waaronder 15 suites, en twee restaurants. Een onderneming van een dergelijk formaat heeft twee jaar aanlooptijd nodig om soepel te kunnen draaien.Daarom wekt het wel enige verbazing dat de inspekteurs van Michelin, die zich toch niet zo gauw op glad ijs begeven, bereid waren om La Maison de Maître zo snel met een ster te belonen. In restaurant La Maison du Boeuf (van de Hilton in Brussel) leverden zaal- en keukenbrigade reeds meer dan twintig jaar goed werk, vooraleer hun eindelijk een Michelin-ster te beurt viel...In La Maison de Maître wordt dan ook voortreffelijk getafeld : daarvoor zorgt de vakbekwaamheid van Hervé Raphanel, die de titel executive chef cuisinier achter zijn naam mag schrijven. Deze kok bracht de spilfiguren van zijn keukenteam uit hotel Pullman Part Dieu in Lyon mee, en had bijgevolg minder inwerktijd nodig.De eetzaal van La Maison de Maître heeft veel allure. Zalmkleurige muren, kristallen luchters, grote boeketten en de klanken van de zingende pianist uit de aanpalende bar brengen het internationaal cachet dat men van een grand hôtel mag verwachten. De zaalmeester is een jonge Fransman, Pierre Henri. Deze vrolijke flierefluiter, die slechts twee woorden Nederlands spreekt, kompenseert zijn gebrek aan ervaring gedeeltelijk met charme en lef.Als voorgerecht proefden wij een moderne fijne carpaccio van in lamellen gesneden rauwe langoustines met citroenroom en kaviaar (850 fr.). De hoofdschotel bestond uit zwezerik, met truffel bestoken en vervolgens gebraiseerd, die aan tafel verscheen op een ouderwets bedje van in room gestoofde snijbiet (1400 fr.). Bij het zachte orgaanvlees kwam een krachtige Périgueux-saus (demi-glace met madeirawijn en truffelessence), maar wij misten een aardappelgarnituur. De smakelijke maaltijd werd afgerond met een majestueuze warme soufflé van chocolade (340 fr.).De uitstekende bereidingen die respekt tonen voor de produkten, het voorname en sierlijke decor en de infrastruktuur van een groot luxehotel zorgen ervoor dat La Maison de Maître ook een grote aantrekkingskracht uitoefent op de Belgische zakenman.PIETER VAN DOVERENHERVÉ RAPHANEL EN PIERRE HENRI Zorgen ervoor dat ook in La Maison de Maître de tradities van het grand hôtel herleven.