Afrika en Azië boven

De tien snelst groeiende economieën zijn in 2020 allemaal in Afrika of Azië te vinden. De uitzondering is het kleine Guyana (780.000 inwoners) in Zuid-Amerika, dat met gemak de eerste plaats opeist nu er olie begint te gutsen uit zijn offshore-olievelden.

De bouw zal een rol spelen in de groeispurt van het als tweede geplaatste Syrië. Het begint aan de wederopbouw na een verwoestende burgeroorlog, ook al woeden er nog gevechten in sommige grensgebieden. Lager op de lijst zorgt succesvol macro-economisch beleid voor voortgezette groei. Bangladesh zal een in 2004 ingezette krachtige groeispurt voortzetten en de omvang van zijn economie verdrievoudigen. De groeipercentages in Myanmar en Ethiopië worden wat rustiger na nog indrukwekkendere bloeiperiodes. Nepal en Ivoorkust zijn laatbloeiers, maar doen het ook goed. Bhutan meet zijn ontwikkeling in bruto nationaal geluk, maar zal ook uitblinken in de conventionelere bbp-maatstaf.

Afrika en Azië boven

India is de snelst groeiende grote economie en haalt net de top tien met een bbp dat met 6,7 procent groeit. Dankzij een stimuleringsprogramma zal het land in 2020 goed presteren. China, ooit een vaste waarde in deze lijst, is nu een grotere doch tragere reus, maar het moet nog een jaar of twee een groei van 6 procent kunnen opbrengen.

EUROPA BELGIË

·Bbp-groei: 1,3%

·Bbp per inwoner: $47,120

(kkp: $52,900)

·Inflatie: 1,7%

·Begroting: (% bbp) -1,1

·Bevolking: 11,6 m

De regering van lopende zaken onder de inmiddels vertrokken Charles Michel heeft beperkte bevoegdheden en geen politiek mandaat. De centrumrechtse N-VA kwam uit de verkiezingen van 2019 nationaal als de grootste partij, maar de PS leidt in Wallonië en in de hoofdstad. Dus wordt de vorming van een werkbare nationale meerderheid niet simpel. Dat betekent dat een volwaardige regering niet eerder dan eind 2019 te verwachten is.

In de gaten te houden

Interim voor de interim-regering. Michel wordt eind 2019 voorzitter van de Europese Raad. Daarom is Sophie Wilmés als vervanger aangetrokken in afwachting van een nieuwe regering.

DUITSLAND

·Bbp-groei: 0,9%

·Bbp per inwoner: $47,680

(kkp: $56,100)

·Inflatie: 1,5%

·Begroting: (% bbp) 0,2

·Bevolking: 82,8 m

Er wacht ons een historisch keerpunt nu Angela Merkels vierde ambtstermijn als bondskanselier van Duitsland in 2021 op zijn einde loopt. Annegret Kramp-Karrenbauer is door Merkel aangewezen als haar opvolger om de christen-democraten te leiden. Ze zal haar geloofwaardigheid weer proberen op te bouwen na een paar vroege flaters. De sociaaldemocraten, de kleinere partner in de ‘Grote Coalitie’, zullen misschien voor vervroegde verkiezingen zorgen door uit de regering te stappen. De Duitse economie maakte in 2019 een duik, maar zal in 2020 gesteund worden door meer overheidsuitgaven en belastingverlagingen.

FRANKRIJK

·Bbp-groei: 1,3%

·Bbp per inwoner: $42,820

(kkp: $49,690)

·Inflatie: 1,4%

·Begroting: (% bbp) -2,5

·Bevolking: 65,3 m

President Emmanuel Macron zal een programma uitvoeren met voor elk wat wils: productiviteitsverbetering, jobcreatie, een gullere sociale zekerheid en een belastingverlaging. Het begrotingstekort zal licht dalen, maar boven 3 procent blijven, nu de regering tegemoetkomt aan eisen van de gele hesjes. De economie zal een lichte boost krijgen door minder beperkende arbeidswetten en lagere vennootschapsbelastingen.

In de gaten te houden

Frankrijk zal in 2020 mobiele 5G-diensten invoeren ondanks de hinder van de Amerikaanse sancties tegen de Chinese uitrustingsleverancier Huawei.

GRIEKENLAND

·Bbp-groei: 2,0%

·Bbp per inwoner: $21,390

(kkp: $32,790)

·Inflatie: 1,1%

·Begroting: (% bbp) -0,6

·Bevolking: 10,4 m

Na vier jaar onder de ultralinkse Syriza-partij is de regering weer in handen van de centrumrechtse Nieuwe Democratiepartij van premier Mitsotakis. Maar dat neemt de problemen niet weg die de kiezer het populisme deed omarmen. Het land blijft onder toezicht van de EU staan in zijn gevecht de enorme staatsschuld weg te werken. Door een strakke begroting krimpt de economie, maar het toerisme zal records breken en belastingverlagingen en minder bureaucratie zullen naar een betere toekomst leiden.

In de gaten te houden

De Syriza-beweging is de macht kwijt, maar zal haar oppositierol graag op het publieke toneel voeren.

HONGARIJE

·Bbp-groei: 3,0%

·Bbp per inwoner: $17,210

(kkp: $35,080)

·Inflatie: 2,9%

·Begroting: (% bbp) -1,4

·Bevolking: 9,7 m

De conservatief-nationalistische regering onder Viktor Orbán zal na drie termijnen doorgaan met een programma dat immigratie afwijst, grondwettelijke controle op zijn macht uitholt, Rusland verdedigt en de nekharen van de EU-autoriteiten overeind doet staan. De kiezers zullen ervan smullen. Nu een tekort aan vakmensen de economische groei bedreigt, zal de regering de opleiding van de beroepsbevolking promoten, die door emigratie veel vaklui verloren heeft. De economie zal afkoelen door minder gunstige externe omstandigheden, maar de groei zal het Europese gemiddelde nog overtreffen.

ITALIË

·Bbp-groei: 0,4%

·Bbp per inwoner: $33,300

(kkp: $43,670)

·Inflatie: 0,5%

·Begroting: (% bbp) -2,2

·Bevolking: 60,5 m

De coalitieregering die in september is aangetreden onder leiding van premier Giuseppe Conte, bestaat uit de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging en de centrumlinkse Democratische Partij. Ze zal minder tegen de EU-regels ageren dan haar voorganger. Maar de twee partijen vissen allebei in dezelfde electorale vijver en hun samenwerking duurt misschien niet langer dan anderhalf jaar. Ondanks een waarschijnlijk akkoord over de begroting voor 2020, wordt het terugdringen van de overheidsschuld moeilijk door een zwakke groei van het bbp en de inflatie.

NEDERLAND

·Bbp-groei: 1,6%

·Bbp per inwoner: $54,260

(kkp: $60,260)

·Inflatie: 1,8%

·Begroting: (% bbp) 0,2

·Bevolking: 17,3 m

De centrumrechtse coalitieregering heeft een meerderheid van één zetel in de Tweede Kamer en is in de minderheid in de Eerste Kamer. Toch zal ze waarschijnlijk haar termijn afmaken ondanks conflicten over immigratie, belastingen en energiebeleid. Premier Mark Rutte zal streven naar meer invloed op de EU-aangelegenheden na de brexit, maar benadrukken dat de lidstaten zelf verantwoordelijk zijn voor immigratie en begroting. De economie zal getroffen worden door slechtere externe omstandigheden.

In de gaten te houden

Het rechtse populisme in de rijke landen is begonnen in Nederland. Daar zou het ook weleens kunnen eindigen. De Partij voor de Vrijheid en haar concurrent Forum voor Democratie stagneren.

NOORWEGEN

·Bbp-groei: 1,7%

·Bbp per inwoner: $78,990

(kkp: $69,390)

·Inflatie: 2,2%

·Begroting: (% bbp) 6,7

·Bevolking: 5,4 m

De eerste centrumrechtse regering sinds de jaren tachtig heeft een krappe meerderheid in het parlement, maar kan haar vier coalitiepartners maar moeilijk op één lijn krijgen. De Vooruitgangspartij stapt misschien op om het afkalven van haar populariteit tot staan te brengen. Maar de grondwet eist dat de regering haar termijn afmaakt. Dus zijn er geen verkiezingen te verwachten. Exportgroei, investeringen en de binnenlandse consumptie zullen de economie ondersteunen.

In de gaten te houden

De economie zal opleven doordat investeringen in de olie-industrie een boost krijgen door de ontginning van nieuwe olievelden.

OOSTENRIJK

·Bbp-groei: 1,4%

·Bbp per inwoner: $53,660

(kkp: $60,610)

·Inflatie: 1,7%

·Begroting: (% bbp) -0,1

·Bevolking: 8,7 m

De centrumrechtse Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) kwam als winnaar uit de parlementsverkiezingen van september 2019. De ÖVP heeft een machtspositie in de coalitiebesprekingen omdat zonder haar geen werkbare regering te vormen is. De ÖVP heeft gepraat met de Groenen, maar het is waarschijnlijker dat ze haar coalitie met de extreemrechtse Vrijheidspartij (FPÖ) nieuw leven inblaast. Belastingverlagingen en immigratiecontroles zullen de prioriteiten zijn. De economische groei zal kwakkelen.

POLEN

·Bbp-groei: 3,3%

·Bbp per inwoner: $17,040

(kkp: $35,890)

·Inflatie: 2,2%

·Begroting: (% bbp) -2,2

·Bevolking: 38,2 m

De rechtse Recht en Rechtvaardigheidspartij behield de macht bij de verkiezingen van oktober 2019. Met haar antiliberale, polariserende hervormingen heeft ze in haar eerste regeringstermijn vanaf 2015 een stevige electorale basis verworven. Premier Mateusz Morawiecki zal sussende geluiden laten horen, maar partijvoorzitter Jaroslaw Kaczynski, die feitelijk de regering leidt, zal de democratische controle ondermijnen en de macht centraliseren. Na een periode van snelle groei zal de economie op capaciteitsbeperkingen en een afnemende buitenlandse vraag botsen.

PORTUGAL

·Bbp-groei: 1,6%

·Bbp per inwoner: $23,430

(kkp: $36,100)

·Inflatie: 0,5%

·Begroting: (% bbp) -0,1

·Bevolking: 10,3 m

De regerende Socialistische Partij heeft afgetekend gewonnen bij de verkiezingen in oktober 2019, maar heeft niet de volstrekte meerderheid en zal dus een minderheidsregering leiden. Deze zal een beetje onstabieler zijn dan de vorige, maar zal wel eensgezind zijn over de begrotingsdiscipline. Dat kan leiden tot de eerste sluitende begroting van het land, ook al zal er toenemend verzet zijn tegen de bezuinigingen. De consumentenvraag is krachtig, maar de verzwakkende externe omstandigheden zullen de groei beperken.

RUSLAND

·Bbp-groei: 1,5%

·Bbp per inwoner: $11,610

(kkp: $28,580)

·Inflatie: 4,2%

·Begroting: (% bbp) 1,5

·Bevolking: 149,0 m

Ondanks sporadische holle frasen over de vrije markt zal het economische en sociale beleid nationalistisch en protectionistisch blijven en rond president Vladimir Poetin blijven draaien. De onvrede onder de bevolking zal onderdrukt worden door campagnes tegen instellingen en strenge administratieve maatregelen. De overheid zal op straat haar wil opleggen waar dat nodig is. Nu de laatste ambtstermijn van Poetin halverwege is, zal de onzekerheid over de machtsoverdracht toenemen en het laatste beetje vertrouwen ondermijnen.

SPANJE

·Bbp-groei: 1,9%

·Bbp per inwoner: $31,310

(kkp: $42,930)

·Inflatie: 1,3%

·Begroting: (% bbp) -1,7

·Bevolking: 46,8 m

De opkomst van opstandige partijen zoals de linkse Podemos en Más País en de rechtse Ciudadanos heeft definitief een einde gemaakt aan het tweepartijensysteem. Het land hield een vierde keer verkiezingen in evenveel jaar nadat Podemos de coalitiesteun had opgezegd aan de Socialistische Arbeiderspartij (PSOE), de gevestigde waarde op centrumlinks. De PSOE blijft de grootste partij, en kwam verrassend snel tot een akkoord met Podemos. Begrotingsmatiging en deregulering van de arbeidsmarkt zijn nodig om de economie verder te laten groeien, maar dat ligt moeilijk voor Podemos.

TURKIJE

·Bbp-groei: 4,0%

·Bbp per inwoner: $9,850

(kkp: $30,720)

·Inflatie: 10,1%

·Begroting: (% bbp) -3,1

·Bevolking: 84,3 m

Met een sterk kiezersmandaat, een comfortabele meerderheid en aangescherpte bevoegdheden zal president Recep Tayyip Erdogan een losser begrotings- en rentevoetbeleid aanmoedigen om de schade te herstellen die is aangericht door een valutacrisis in 2018 en een recessie in 2019. De corruptie en de structurele obstakels worden niet aangepakt. De burgemeesters in Ankara en Istanbul behoren tot de oppositie en dienen als spreekbuis voor de politieke onvrede. De Turkse inval in Koerdische delen van Syrië zal zorgen voor koelere relaties met Amerika.

VER. KONINKRIJK

Bbp-groei: 1,1%

·Bbp per inwoner: $43,090

(kkp: $47,890)

·Inflatie: 2,1%

·Begroting: (% bbp) -2,4

·Bevolking: 67,9 m

De brexitsaga zal blijven aanslepen. Zelfs als er een vertrekakkoord komt, zullen de onderhandelingen met de EU over de vorm van de uiteindelijke relaties zelfs nog ingewikkelder worden en nog een jaar of langer doorgaan. De regering die na de verkiezingen van december 2019 gevormd wordt, zal na een decennium van besparingen de teugels van het begrotingsbeleid laten vieren. Toch zal ze de langetermijnproblemen van de Britse economie moeten aanpakken: de gebrekkige productiviteit, de regionale ongelijkheid en de hoge kosten van het levensonderhoud.

ZWEDEN

·Bbp-groei: 1,5%

·Bbp per inwoner: $55,540

(kkp: $56,960)

·Inflatie: 1,6%

·Begroting: (% bbp) 0,4

·Bevolking: 10,1 m

Een minderheidsregering van de Sociaaldemocraten en de Groenen hangt af van een akkoord met twee kleine centrumrechtse partijen. Maar de regering is stabiel en premier Stefan Lofven zal zijn ambtstermijn voltooien. Overeenkomstig het akkoord zal de regering een aantal conservatieve maatregelen uitvoeren zoals de afschaffing van een extra belasting grootverdieners en enkele andere belastingverlagingen. Maar ze zal ook beloven de uitgaven voor de sociale zekerheid op te voeren en extra milieuheffingen in te voeren. De vertraging van de economie is een afspiegeling van de gematigde woningmarkt en de lage uitgaven door consumenten en het bedrijfsleven.

ZWITSERLAND

·Bbp-groei: 1,2%

·Bbp per inwoner: $84,600

(kkp: $71,020)

·Inflatie: 0,8%

·Begroting: (% bbp) 0,4

·Bevolking: 8,7 m

De rechtse Zwitserse Volkspartij (SVP) heeft haar meerderheid in het parlement behouden bij de verkiezingen van oktober 2019, maar de Groene Partij heeft een bijzonder sterk resultaat neergezet. Het op consensus gebaseerde politieke systeem zal de populistische instincten van de SVP matigen, maar de partij kan toch opnieuw pogingen doen om de immigratie te beperken. De onderhandelingen over een nieuw bilateraal verdrag met de EU zijn omstreden. Net als in de rest van Europa zal de economie langzaam groeien nu de wereldeconomie het slechter doet.

AZIË AUSTRALIË

·Bbp-groei: 2,3%

·Bbp per inwoner: $56,420

(kkp: $56,290)

·Inflatie: 1,5%

·Begroting: (% bbp) 0,0

·Bevolking: 25,5 m

De coalitie van de Liberale en Nationale Partij onder premier Scott Morrison is bezig aan haar derde termijn. Hij zal de nadruk leggen op stabiliteit en continuïteit na de beroering die leidde tot de val van zijn voorgangers Tony Abbott (2015) en Malcolm Turnbull (2018). De meningsverschillen over het energiebeleid en het klimaat blijven etteren. Pogingen tot een beleid dat bevorderend is voor het bedrijfsleven zullen stranden in de Senaat waar de regering geen meerderheid heeft. Toch zal het ondernemersvertrouwen zich herstellen en de groei bevorderen.

CHINA

·Bbp-groei: 6,1%

·Bbp per inwoner: $10,090

(kkp: $20,930)

·Inflatie: 3,1%

·Begroting: (% bbp) -4,5

·Bevolking: 1,40 mrd

De handelsoorlog met Amerika zal blijven aanslepen en de tegenwind voor de Chinese economie nog versterken. Maar het streven naar technologische onafhankelijkheid en mondiale invloed zal implicaties hebben voor de langere termijn. President Xi Jinping wil elke ophef vermijden die zijn plannen ondermijnt om langer aan te blijven dan de traditionele tien jaar. Hij zal daarbij geholpen worden door een steeds strakkere greep op het openbare en het privéleven. Separatisme en publiek protest zullen niet tot een uitbarsting leiden. De overheid zal een monetair en budgettair beleid gebruiken om de economie in de watten te leggen en een langzaam afnemende groei te ondersteunen.

Afrika en Azië boven

In de gaten te houden

China haalt zijn doelstelling om de economie te verdubbelen in het decennium voorafgaand aan 2020.

HONGKONG

·Bbp-groei: 2,3%

·Bbp per inwoner: $51,920

(kkp: $68,240)

·Inflatie: 2,6%

·Begroting: (% bbp) 0,0

·Bevolking: 7,5 m

De straatprotesten zorgen voor beroering in de regio en ondermijnen het gezag van chief executive Carrie Lam. Toegevingen hebben de betogers niet tot bedaren gebracht. Misschien stuurt China troepen om de onrust te smoren. De monetaire autoriteit zal de rente verlagen om de uitgaven te stimuleren. De economie zal een boost krijgen als de impact van de protesten op het toerisme en de handel wegebt.

INDIA

·Bbp-groei: 6,7%

·Bbp per inwoner: $2,490

(kkp: $8,860)

·Inflatie: 4,2%

·Begroting: (% bbp) -3,4

·Bevolking: 1,38 mrd

De coalitieregering van Narendra Modi, geleid door zijn Bharatiya Janata-partij, is bezig aan een tweede termijn met de grootste parlementaire meerderheid sinds 1984. Ze zal doorgaan met haar hindoe-nationalistisch programma en economische hervormingen, zoals een versterking van de bankensector, stimulansen voor arbeidsintensieve sectoren en verruiming van de regels voor buitenlandse investeringen. Maar Modi zal zich hoeden voor landonteigeningen en arbeidshervormingen. De groei zal toenemen zodra het vertrouwen stijgt.

In de gaten te houden

Het verzet tegen de opheffing van de grondwettelijke autonomie van Kashmir verhoogt de dreiging van terroristische aanslagen.

INDONESIË

·Bbp-groei: 5,0%

·Bbp per inwoner: $4,700

(kkp: $15,000)

·Inflatie: 3,0%

·Begroting: (% bbp) -2,1

·Bevolking: 267,5 m

President Joko Widodo zal zijn tweede ambtstermijn gebruiken om door te gaan met zijn programma van economische groei. Dat moet de infrastructuur op een hoger peil brengen, de regels voor buitenlandse investeringen hervormen en de opleiding van de bevolking verbeteren. Hij zal ook proberen verwerkingsindustrie te ontwikkelen om meer waarde te creëren naast de natuurlijke rijkdom van het land. Hij wil ook de arbeidswetgeving versoepelen, al zal dat op verzet van de vakbonden stuiten. De economie zal haar gewoonlijke groeipercentage van zo’n 5 procent aanhouden.

In de gaten te houden

In 2020 worden de eerste gronden aangekocht in de provincie Oost-Kalimantan, want de regering begint met de verhuizing naar een andere hoofdstad dan Jakarta.

JAPAN

·Bbp-groei: 0,4%

·Bbp per inwoner: $42,560

(kkp: $45,100)

·Inflatie: 1,4%

·Begroting: (% bbp) -2,7

·Bevolking: 126,5 m

De langstzittende premier van Japan, Shinzo Abe, gaat zijn achtste jaar in met een doorslaggevende parlementaire meerderheid. De vergrijzing is een groot probleem geworden en de regering zal doorgaan met maatregelen om meer mensen op hogere leeftijd te doen werken. Een stijging van de consumptiebelasting eind 2019 zal het economische groeipercentage in 2020 halveren, ook al zullen hogere overheidsuitgaven de klap opvangen.

NIEUW-ZEELAND

·Bbp-groei: 2,2%

·Bbp per inwoner: $42,060

(kkp: $43,370)

·Inflatie: 1,9%

·Begroting: (% bbp) 0,8

·Bevolking: 5,0 m

De door de Labour Party geleide regering van premier Jacinda Ardern heeft klappen moeten incasseren, maar het krachtige antwoord van de partij heeft haar in een goede positie geplaatst voor een tweede termijn na de verkiezingen van november 2020. Bij de formatiegesprekken zullen zowel de Groenen als de andere coalitiepartner New Zealand First de voorkeur geven aan Labour boven de National Party, die in de oppositie zit. De economische groei zal vertragen omdat de binnenlandse vraag en de buitenlandse handel dalen.

PAKISTAN

·Bbp-groei: 2,6%

·Bbp per inwoner: $1,220

(kkp: $5,910)

·Inflatie: 6,4%

·Begroting: (% bbp) -7,8

·Bevolking: 220,9 m

De regering van Imran Khan heeft de zwijgende goedkeuring van het leger dat in feite het defensie- en buitenlandse beleid controleert. De leiders van de twee grootste oppositiepartijen zijn verwikkeld in juridische gevechten, maar ze zullen de krachten bundelen om de plannen van de regering te dwarsbomen. Pakistan zit midden in zijn 22ste overeenkomst met het IMF voor financiële steun. De daaruit voortvloeiende afbrokkeling van de levensstandaard en de toenemende belastingdruk zullen de economische groei beperken.

SINGAPORE

·Bbp-groei: 1,2%

·Bbp per inwoner: $68,350

(kkp: $107,890)

·Inflatie: 0,4%

·Begroting: (% bbp) -0,4

·Bevolking: 5,6 m

De vervroegde verkiezingen in 2020 zullen een overwinning opleveren voor de People’s Action Party, die al sinds 1959 de plak zwaait. Daarmee komt de weg vrij voor de machtsoverdracht van premier Lee Hsien Loon aan vicepremier en minister van Financiën Heng Swee Keat. Het land zal te kampen krijgen met tegenwind door de Amerikaans-Chinese handelsoorlog en de afnemende activiteit op die twee markten. De overheidsuitgaven voor onderwijs, gezondheid en kinderzorg zullen de economie stimuleren.

THAILAND

·Bbp-groei: 2,1%

·Bbp per inwoner: $7,540

(kkp: $20,600)

·Inflatie: 1,3%

·Begroting: (% bbp) -2,6

·Bevolking: 69,8 m

Premier Prayuth Chan-ocha zal vertrouwen op de steun van de Senaat om vooruitgang te boeken met het vernieuwen van de infrastructuur en het aantrekken van buitenlandse investeringen. De vijandigheid tussen voor- en tegenstanders van de junta zal pruttelen zonder het status quo te bedreigen. De relaties met het Westen worden hersteld. Maar de rol van China als economische en diplomatieke partner zal groeien. De economie zal vertragen, nu de uitvoer daalt en de binnenlandse vraag mat blijft.

VIETNAM

·Bbp-groei: 6,5%

·Bbp per inwoner: $3,080

(kkp: $8,640)

·Inflatie: 3,1%

·Begroting: (% bbp) -3,5

·Bevolking: 97,3 m

Alle macht ligt bij president Nguyen Phu Trong die ook secretaris-generaal van de Communistische Partij is. Hij is de eerste sinds Ho Tsji Minh die beide ambten bekleedt. De economie zal ervan profiteren dat bedrijven terugkeren uit China, een trend die wordt bevorderd door China’s handelsgeschil met Amerika. De economische hervormingen zullen een duw geven. De regering is uit op de herstructurering van staatsbedrijven en het oppeppen van de handel. De economie zal bloeien, maar het tempo zal vertragen.

ZUID-KOREA

·Bbp-groei: 2,2%

·Bbp per inwoner: $32,370

(kkp: $46,410)

·Inflatie: 1,2%

·Begroting: (% bbp) -1,0

·Bevolking: 51,3 m

De Minjoo-partij zal haar parlementaire meerderheid verder uitbouwen bij de verkiezingen in april, maar niet voldoende voor de meerderheid die nodig is om zonder coalitiepartners door te gaan. De regering zal de dialoog blijven zoeken met Noord-Korea en daarmee kritiek van de conservatieve oppositie uitlokken. De regering zal belastingmaatregelen gebruiken om de binnenlandse consumptie op te drijven vanwege de handelsspanningen met Japan en de tarievenoorlog tussen Amerika en China.

NOORD-AMERIKA CANADA

·Bbp-groei: 1,7%

·Bbp per inwoner: $48,210

(kkp: $50,730)

·Inflatie: 1,9%

·Begroting: (% bbp) -1,0

·Bevolking: 37,7 m

Premier Justin Trudeau heeft zich bij de verkiezingen van eind 2019 van een nieuwe ambtstermijn verzekerd, maar zijn Liberal Party heeft stemmen verloren. Hij zal nu een minderheidsregering leiden. Er gaapt een diepe kloof tussen het liberale oosten en het conservatieve westen en tussen landelijke en stedelijke districten. Investeringen in infrastructuur worden een prioriteit, maar de budgettaire kloof zal groeien. De regering zal binnenlandse bedrijven steunen die getroffen worden door het Amerikaanse handels- en belastingbeleid. De economische groei blijft stabiel.

In de gaten te houden

De regering zal een koolstoftaks invoeren in het olierijke Alberta. De provincie stapt naar de rechter.

MEXICO

·Bbp-groei: 1,2%

·Bbp per inwoner: $9,640

(kkp: ·$20,520)

·Inflatie: 3,3%

·Begroting: (% bbp) -2,9

·Bevolking: 128,9 m

Andrés Manuel López Obrador heeft bij zijn presidentskandidatuur in 2018 beloofd een overgangsleider te worden. Hij zal moeite hebben de verwachtingen van de kiezers in te lossen, gezien de ernstige structurele problemen van het land en het krappe budget. Maar de door zijn Morena-partij geleide coalitie heeft in de beide kamers een meerderheid en is goed vertegenwoordigd in de staatsparlementen. Dat zal hem enige speelruimte geven. De economische groei zal opleven, maar minder dan mogelijk zou zijn.

VERENIGDE STATEN

·Bbp-groei: 1,6%

·Bbp per inwoner: $66,650

(kkp: $66,650)

·Inflatie 1,6%

·Begroting (% bbp) -5,0

·Bevolking 334,6 m

Als Donald Trump de impeachmentprocedure overleeft, wordt hij opnieuw tot president verkozen als de Amerikaanse economie het goed blijft doen en de Democraten een kandidaat nomineren die als te links wordt gezien. Maar de economie verslapt en een inzinking is zo goed als zeker, waardoor Trumps kansen dalen. Een akkoord met China zal het ergste van de handelsoorlog afwenden, maar de strijd om de technologische suprematie zal nog decennia duren.

LATIJNS-AMERIKA ARGENTINIË

·Bbp-groei -2,3%

·Bbp per inwoner $8,940

(kkp: $21,680)

·Inflatie: 44,3%

·Begroting: (% bbp) -4,9

·Bevolking: 45,2 m

De kiezers waren afgeschrikt door de economische hervormingen van president Mauricio Macri en hebben hem in oktober 2019 vervangen door de peronist Alberto Fernández. Die heeft matiging beloofd, maar heeft zijn verkiezing te danken aan het chaotische beleid van Cristina Fernández de Kirchner. De economie zal voor het derde jaar krimpen, ook al zal de groei van de land- en mijnbouw en het toerisme de schade beperken.

In de gaten te houden

Argentinië heeft zijn schuld in 2019 niet afbetaald. Verwacht meer wanbetalingen.

BRAZILIË

·Bbp-groei: 2,0%

·Bbp per inwoner: $9,120

(kkp: $16,960)

·Inflatie: 3,7%

·Begroting: (% bbp) -4,9

·Bevolking: 212,1 m

Jair Bolsonaro, de economisch liberale, maar sociaal conservatieve president, zal aan populariteit inboeten als het Nationaal Congres zijn hervormingen voor meer marktwerking tegenhoudt. In oktober 2019 is een belangrijke pensioenhervorming aangenomen die buitenlandse schuldeisers gerustgesteld heeft. De economie zal profiteren van de veranderingen.

In de gaten te houden

De gemeenteraadsverkiezingen in oktober zullen een eerste test zijn voor de kansen van Bolsonaro in 2022.

CHILI

·Bbp-groei: 3,4%

·Bbp per inwoner: $15,720

(kkp: $27,240)

·Inflatie: 2,7%

·Begroting: (% bbp) -1,2

·Bevolking: 19,1 m

De centrumrechtse minderheidsregering van president Sebastián Piñera krijgt het moeilijk met de hardnekkige werkloosheid en futloze economie. De pogingen om de productiviteit aan te zwengelen, de welvaartskloof te verkleinen en belasting- en pensioenwetten te hervormen, worden afgeremd. Want de Chile Vamos-coalitie heeft te kampen met een vijandig parlement. De economie zal opleven dankzij gunstige grondstoffenprijzen.

CUBA

·Bbp-groei: -0,2%

·Bbp per inwoner: $9,890

(kkp: $14,360)

·Inflatie: 5,4%

·Begroting: (% bbp) -5,4

·Bevolking: 11,3 m

De marktbevorderende hervormingen gaan met een slakkengang vooruit. Nu de leiders van de revolutie van 1959 van het toneel verdwijnen, zal een jongere generatie om de macht dingen in een nieuwe structuur. Daarbij kiest de president een premier die goedgekeurd moet worden door de Nationale Vergadering en een derde machtspijler onder leiding van de voorzitter van de Communistische Partij. De economie wordt ondermijnd door de vijandigheid van de regering-Trump, de afwezigheid van Venezolaanse vrijgevigheid en een beperking van de valutahandel.

VENEZUELA

·Bbp-groei: -1,0%

·Bbp per inwoner: $1,970

(kkp: $6,280)

·Inflatie: 678%

·Begroting: (% bbp) -26,3

·Bevolking: 30,1 m

De vraag is of de internationale druk en de stilgevallen economie president Nicolás Maduro tot aftreden zullen dwingen. De regering die hem zal vervangen, zal een plan lanceren dat de economie moet stabiliseren door buitenlandse financiële hulp en hervormingen. Ze zal geleid worden door Juan Guaidó, die zich tot interim-president heeft uitgeroepen. De recessie zal aanhouden, maar aanvoelen als een economische bloei.

MIDDEN-OOSTEN EN AFRIKA EGYPTE

·Bbp-groei: 5,1%

·Bbp per inwoner: $3,620

(kkp: $14,050)

·Inflatie: 6,9%

·Begroting: (% bbp) -6,1

·Bevolking: 100,1 m

President Abdel Fattah al-Sisi heeft een krachtig mandaat en weinig oppositie. Zijn focus zal liggen op de hervorming van de economie, de verhoging van het ondernemersvertrouwen en het aantrekken van buitenlandse investeringen. Maar gevestigde belangen kunnen een spaak in het wiel steken. Hervormingen zullen het enorme begrotingstekort aanpakken. De economische groei zal licht vertragen.

IRAK

·Bbp-groei: 2,8%

·Bbp per inwoner: $5,520

(kkp: $17,270)

·Inflatie: 1,3%

·Begroting: (% bbp) -1,3

·Bevolking: 41,5 m

IS is verdreven uit zijn bolwerken, maar zal zijn pogingen verdubbelen om het ongenoegen onder de soenitische minderheid aan te wakkeren en de staat te destabiliseren. Het protest als reactie op de wijdverbreide werkloosheid en gebrekkige nutsvoorzieningen zal de instabiliteit verhogen. De broze coalitieregering zal zowel met het Westen als met Iran goede relaties onderhouden. De olieproductie zal stijgen, maar de economie zal ver onder haar groeipotentieel blijven.

IRAN

·Bbp-groei: -1,6%

·Bbp per inwoner: $5,600

(kkp: $18,800)

·Inflatie: 26,5%

·Begroting: (% bbp) -5,2

·Bevolking: 84,0 m

De economie zal kraken onder de Amerikaanse vijandigheid, die zal toenemen als Trumps verkiezingscampagne op gang komt. Binnenlandse volksprotesten en buitenlandse sancties zullen het overwicht van de haviken op de politiek en het economische beleid versterken. President Hassan Rouhani zal onder druk staan, nu de verkiezingen van 2021 gaandeweg de aandacht opeisen. De economie zal verder krimpen.

ISRAËL

·Bbp-groei: 2,8%

·Bbp per inwoner: $44,860

(kkp: $42,630)

·Inflatie: 0,9%

·Begroting: (% bbp) -3,5

·Bevolking: 9,2 m

Premier Binyamin Netanyahu is verzwakt uit de algemene verkiezingen van september 2019 gekomen en heeft geen nieuwe regering kunnen vormen. Hij zal gedwongen zijn om terug te treden als leider van de Likoed-partij, zodat die een andere coalitie kan vormen. De problemen bij de formatie kunnen leiden tot langdurige coalitieonderhandelingen en misschien zelfs een derde verkiezingsronde. De groei zal inzakken in lijn met de vraag in Amerika.

MAROKKO

·Bbp-groei: 2,6%

·Bbp per inwoner: $3,280

(kkp: $9,300)

·Inflatie: 0,0%

·Begroting: (% bbp) -3,6

·Bevolking: 36,9 m

Niemand twijfelt aan het oppergezag van koning Mohammed VI, maar daaronder groeit de verdeeldheid en sluimert ontevredenheid over de werkloosheid, oplopende kosten voor levensonderhoud en de corruptie. Dat is slecht voor de stabiliteit. Het economische groeipercentage zal afvlakken door de moeizame groei van de EU, de voornaamste handelspartner van Marokko.

NIGERIA

·Bbp-groei: 2,0%

·Bbp per inwoner: $2,610

(kkp: $6,150)

·Inflatie: 11,3%

·Begroting: (% bbp) -1,8

·Bevolking: 206,1 m

De tweede ambtstermijn van president Muhammadu Buhari belooft lastiger te worden dan de eerste door opflakkerend verzet van islamisten in het noordoosten en van separatisten in het olierijke zuiden. De regering zal ingrijpen in de economie om de eisen van belangengroepen met elkaar te verzoenen, maar geen stappen ondernemen om de productiviteit op te voeren. De groei van het bbp zal ver onder zijn potentieel blijven.

SAUDI-ARABIË

·Bbp-groei: 1,7%

·Bbp per inwoner: $21,880

(kkp: $57,060)

·Inflatie: 2,0%

·Begroting: (% bbp) -7,3

·Bevolking: 35,1 m

De langetermijndoelstelling om de economie te diversificeren en minder op olie te richten, boekt langzaam vooruitgang. De sociale liberalisering waar de kroonprins Mohammad bin Salman al-Saud borg voor staat, zal de bevolking tevreden houden. Het koninkrijk zal zich doen gelden in de regio tegenover een in het nauw gedreven Iran. Door de productiebeperking en lage prijzen zal de bijdrage van de olie aan de economische groei minder groot zijn.

ZUID-AFRIKA

·Bbp-groei: 1,6%

·Bbp per inwoner: $6,080

(kkp: $14,170)

·Inflatie: 5,1%

·Begroting: (% bbp) -4,8

·Bevolking: 59,3 m

President Cyril Ramaphosa heeft een stevig mandaat. Toch zal het hem moeite kosten om de werkloosheid terug te dringen, de economie te stimuleren en de corruptie aan te pakken. Zijn voorganger Jacob Zuma is afgetreden na beschuldigingen van corruptie, maar diens aanhangers zullen hun belangen verdedigen, net zoals het door de vakbonden gesteunde linkse kamp. De economie zal futloos zijn, maar aan vaart winnen.

· Voorspellingen voor 2020 tenzij anders aangegeven

· Inflatie: jaar-op-jaargemiddelde

· Bbp: bruto binnenlands product in dollar, berekend op basis van voorspellingen van de wisselkoers in 2020

· Kkp is het bbp per inwoner op basis van koopkrachtpariteit.

· Alle cijfers zijn afgerond

Afrika en Azië boven
Afrika en Azië boven

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content