Aak op het droge in Waver

Om het vakantiegevoel nog wat te verlengen, is er het visrestaurant en ‘ écailler‘ La Péniche in Waver. In deze soepel geoliede eetfabriek is men aan het goede adres voor een lekker stuk vis of een gevulde schotel met dagelijks vers aangevoerde schaal- en schelpdieren.

Het populaire eethuis dankt zijn naam aan de 120 jaar oude aak die op het droge werd getrokken en werd gekoppeld aan het restaurant. Zo ontstonden gezellige eetkamertjes. De kapitein komt uit een familie die al drie generaties restaurants uitbaat. La Péniche is in de wijde omgeving een referentie bij de liefhebbers van op de zee en de seizoenen geïnspireerde schotels en zeebanket.

Chefs zijn Pierre Quinet en Vincent Peperman. Samen zijn ze 22 jaar in huis. Het repertoire is uitgesproken Belgisch, de prijzen vallen mee en er is iets voor iedereen: vissoep met rouille en broodkorstjes (8,80 euro), wulken met mayonaise (8,90 euro), kreeft belle vue (38,90 euro), in boter gebakken zeetong (28,90 euro), enzovoort. In het seizoen zijn tien soorten oesters beschikbaar en meer dan twintig oesterbereidingen. Ook de bereidingen met Zeeuwse mosselen op vijftien manieren en mosselen afkomstig van hangcultuur zijn populair. La Péniche heeft ook enkele vleesbereidingen, zoals steak (20,50 euro) en kalfsniertjes (23,50 euro).

Op tafel kwam een schaaltje in kruidige bouillon gekookte kreukeltjes. Wij gooiden de trossen los en bestelden een kom Bouchot-mosseltjes, die een minuutje korter gegaard hadden mogen worden. De mosseltjes werden opgediend in roomsaus met knoflook (9,90 euro). Op de grill bereide filets van Portugese sardines kwamen met een kommetje goede olijfolie en een frivool gepresenteerde groentesalade (10,90 euro). Roggevleugel van fors formaat kwam met gesmolten boter, kappers, aubergine, wortel en artisjok (22,30 euro). Twee slibtongetjes waren in boter gebakken en verschenen gefileerd met een verzorgd groentenassortiment (21,60 euro). Bij de gerechten kwamen eersteklas frieten. Omdat de baas wijnhandelaar is, schonken wij vertrouwen aan de huiswijn. De witte elzas van Maison Cattin en de rode bergerac van het Domaine du Gouyat (beide 6,50 euro voor een kwart liter) waren van acceptabele kwaliteit. Afsluiten deden wij met een onvervalste coupe brésilienne met mokka-ijs en nootjes (6,90 euro), waarna wij tevreden ontscheepten.

Restaurantboot en écailler La Péniche

Chaussée de Huy 4 (richting Chaumont-Gistoux)

1300 Waver

Tel. 010 22 88 18

Businesslunch: 18 euro met keuze uit twee voorgerechten en twee hoofdschotels. Menu du Pêcheur vijf gangen: 29,90 euro.

Dagelijks geopend

Kader: maritiem

Onthaal en bediening: efficiënt, in brasseriestijl

Keuken: vis, schaal- en schelpdieren

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content