5000 bedrijven onder de vleugels

Baudouin Meyhui, de kersverse voorzitter van de Belgische Federatie van de Distributieondernemingen, weet wat gedaan de volgende maanden: “De harmonisatie van BTW en accijnzen, de ecotaks en de voedselveiligheid moeten dringend op Europees niveau een oplossing krijgen.”

“De buitenwereld heeft een verkeerd beeld van Fedis,” meent kersvers voorzitter van de Belgische Federatie van de Distributieondernemingen Baudouin Meyhui. “Wij zijn meer dan de spreekbuis van de grote ketens zoals Carrefour, Colruyt en Delhaize, want er zitten niet minder dan 5000 ondernemingen onder onze vleugels.”

“Niettegenstaande de grote diversiteit binnen onze beroepsorganisatie slaagden we er tot nu toe altijd in om een gemeenschappelijk standpunt in te nemen, gaat Meyhui prat op de professionaliteit van zijn leden. “Het is nog nooit tot een stemming moeten komen.” En hij kan het weten, want zijn firma is één van de oudste leden van Fedis, dat in 1978 werd opgericht. Bovendien speelde de Kortrijkzaan ook actief mee in de uitbouw van Fedis. Begin de jaren negentig kwam hij in de raad van bestuur terecht, vijf jaar later kreeg de Kortrijkse buurman van CD&V-voorzitter Stefaan De Clerck een zitje in het directiecomité.

Tijdens zijn voorzitterschap wil hij de aandacht vestigen op de structurele handicaps die de Belgische distributiesector bedreigen door het uitblijven van de Europese eenheidsmarkt. “Sedert begin dit jaar hebben we nu wel een monetaire unie maar op economisch, juridisch en sociaal vlak moet er nog heel wat gebeuren. De harmonisatie van BTW en accijnzen, de ecotaks en de voedselveiligheid zijn maar een paar voorbeelden van problemen die dringend op Europees niveau een oplossing moeten krijgen.”

Baudouin Meyhui is de derde generatie van een familie die actief is als groothandelaar in geschenkartikelen, tafelbenodigdheden en luxeproducten. “Met ons select kringetje van leveranciers gaan we een partnership aan dat veel verder reikt dan de traditionele groothandel.” Daarnaast heeft de familie met Westlease ook een leasingmaatschappij in handen. De hele groep realiseert een omzet van bijna 35 miljoen euro en telt zeventig personeelsleden.

Behalve van zeilen en golfen houdt deze West-Vlaming ook van een glas goede wijn. “Maar niet alleen de inhoud is van belang,” glimlacht Meyhui. “Elke wijnsoort vraagt zijn eigen glas. Als ik op restaurant een fles wijn bestel en dan niet het gepaste glas krijg, durf ik wel eens naar mijn auto te stappen. In mijn koffer ligt namelijk altijd een kistje met diverse glazen.”

D.V.T.

Naam: Baudouin Meyhui (54).

Wordt: voorzitter van Fedis. Is daarnaast ook topman van Meyhui, de Kortrijkse groothandelaar in geschenkartikelen, tafelbenodigdheden en luxeproducten.

Vrije tijd: familie, zeilen, golf.

“We zijn meer dan de spreekbuis van de grote ketens.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content