100 jaar properheid

Roel Van Espen medewerker Trends

Primus investeerde zelfs in crisistijden volop in innovatie. Daardoor is het bedrijf nu een van de wereldspelers in apparatuur voor industriële wasserijen.

Het West-Vlaamse Primus vierde in 2011 zijn honderdste verjaardag. In de afgelopen eeuw groeide het bedrijf uit tot een invloedrijke producent van onder andere wasmachines, droogkasten, strijkrollen en hygiënische machines voor professionele gebruikers. Klanten zijn niet alleen wassalons, maar ook ziekenhuizen en verzorgingstehuizen, restaurants en hotels, gevangenissen, leger- en brandweerkazernes, cruiseschepen en boorplatforms, kuuroorden en zelfs kerncentrales in 125 landen.

“Primus heeft wellicht het meest uitgebreide productenpallet ter wereld”, zegt CEO Eddy Coppieters. “Bovendien zijn we ondanks de economische crisis van de afgelopen jaren blijven focussen op de toekomst. De recessie was zelfs een goede gelegenheid om te investeren in nieuwe productontwikkelingen. Dat heeft geleid tot de ontwikkeling van onze energie-efficiënte FX-lijn. Dat zijn wasmachines die veel minder water en energie verbruiken.”

Innovatiedrang

Sinds 2010 is Primus erin geslaagd om de groeitendens van voor de recessie weer op te pikken. “En tot nu toe gaan de resultaten de goede richting uit”, zegt Coppieters. “We zijn de derde of vierde grootste speler in de markt. Innovatie speelt hierin een cruciale rol. We proberen tijdig in te spelen op wat de internationale markt de komende jaren zal verwachten. Onze ruim vijftig ingenieurs mikken daarbij op een maximale efficiëntie van de toestellen, maar we streven ook naar een efficiënte productie.”

De recente lancering van de warmtepompdrogers bevestigt de innovatiedrang van Primus. “Zoals altijd zijn we tijdens de ontwikkeling op zoek gegaan naar technieken om zo zuinig mogelijk met energie om te gaan”, zegt Coppieters. Het hergebruik van warme lucht, die anders verloren zou gaan, ligt aan de basis. “We zetten de eisen van de markt om in producten die minstens de komende vijf jaren door diezelfde markt aanvaard zullen worden.”

Primus heeft productie-eenheden in Tsjechië en in China. De Tsjechische fabriek is al meer dan twintig jaar de motor van de groep. Er werken ongeveer 550 mensen. Primus China telt negentig personeelsleden. “Goedkopere werkkrachten in deze landen zijn uiteraard een positief element”, zegt Coppieters. “Maar de aanwezigheid in China, een van de sterkst groeiende markten ter wereld, biedt ook strategische voordelen.” Naast de hoofdzetel in België — goed voor bijna vijftig medewerkers — heeft Primus ook commerciële filialen in Frankrijk, Hongkong, Dubai en Brazilië.

ROEL VAN ESPEN

“Ondanks de crisis bleven we investeren in nieuwe producten”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content