Er nadert een golf van een kleine 3,8 miljoen zestigplussers, maar niemand weet hoe en waar ze moeten gaan wonen. Uit een nieuw onderzoek van de KU Leuven blijkt dat onze huizen niet geschikt zijn om oud in te worden en dat de buurt daar niet aan is aangepast, melden de kranten van Mediahuis.

'Waar gaan al die bejaarden wonen?

Binnen twintig jaar zullen er dubbel zoveel 80-plussers zijn als nu. Nog eens twintig jaar ­later is dat aantal al verdrievoudigd tot 1,2 miljoen. "Om die kosten op te vangen, zullen we allemaal langer moeten werken. Maar waar gaan al die bejaarden wonen?", vraag professor Pascal De Decker, socioloog en stedenbouwkundige van de KU Leuven, zich af.

"Werkelijk niéts - huizen noch buurten - is klaar voor een ouder wordende bevolking. De toestand is hopeloos én ­ernstig", zo klinkt het. "Extra rusthuizen bouwen blijkt onbetaalbaar, dus wil de overheid dat ouderen langer thuis wonen. Maar onze huizen zijn daar niet op voorzien", zegt De Decker.

Thuiszorg

Volgens De Decker toont onderzoek aan dat nu al 40 procent van de ouderen in een huis woont dat niet is aangepast aan hun zorgbehoefte.

Dan is er nog het streven van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V), die wil inzetten op thuiszorg in zijn breedste vorm. De Decker gelooft er niet in, 'thuiszorger is nu al een knelpuntberoep. En de buren zullen even oud zijn.'

Bovendien stelt de professor vast dat tussen 1990 en 2007 het aantal Vlaamse 80-plussers dat bij een van de kinderen inwoont, gehalveerd is. De lintbebouwing in Vlaanderen, waardoor oudere mensen steeds meer afgelegen wonen en afgesloten worden van sociale voorzieningen, blijkt eveneens een toenemend probleem.

Dedecker pleit voor een doortastende maatregel: "Eigenlijk zouden we heel Vlaanderen moeten afbreken en weer opbouwen om al die fouten van het ruimtelijke wanbeleid van de afgelopen vijftig jaar recht te zetten."

(Belga/BO)

Er nadert een golf van een kleine 3,8 miljoen zestigplussers, maar niemand weet hoe en waar ze moeten gaan wonen. Uit een nieuw onderzoek van de KU Leuven blijkt dat onze huizen niet geschikt zijn om oud in te worden en dat de buurt daar niet aan is aangepast, melden de kranten van Mediahuis. Binnen twintig jaar zullen er dubbel zoveel 80-plussers zijn als nu. Nog eens twintig jaar ­later is dat aantal al verdrievoudigd tot 1,2 miljoen. "Om die kosten op te vangen, zullen we allemaal langer moeten werken. Maar waar gaan al die bejaarden wonen?", vraag professor Pascal De Decker, socioloog en stedenbouwkundige van de KU Leuven, zich af."Werkelijk niéts - huizen noch buurten - is klaar voor een ouder wordende bevolking. De toestand is hopeloos én ­ernstig", zo klinkt het. "Extra rusthuizen bouwen blijkt onbetaalbaar, dus wil de overheid dat ouderen langer thuis wonen. Maar onze huizen zijn daar niet op voorzien", zegt De Decker. Volgens De Decker toont onderzoek aan dat nu al 40 procent van de ouderen in een huis woont dat niet is aangepast aan hun zorgbehoefte.Dan is er nog het streven van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V), die wil inzetten op thuiszorg in zijn breedste vorm. De Decker gelooft er niet in, 'thuiszorger is nu al een knelpuntberoep. En de buren zullen even oud zijn.' Bovendien stelt de professor vast dat tussen 1990 en 2007 het aantal Vlaamse 80-plussers dat bij een van de kinderen inwoont, gehalveerd is. De lintbebouwing in Vlaanderen, waardoor oudere mensen steeds meer afgelegen wonen en afgesloten worden van sociale voorzieningen, blijkt eveneens een toenemend probleem.Dedecker pleit voor een doortastende maatregel: "Eigenlijk zouden we heel Vlaanderen moeten afbreken en weer opbouwen om al die fouten van het ruimtelijke wanbeleid van de afgelopen vijftig jaar recht te zetten."(Belga/BO)