Na een stevige remonte in 2017 (+12%) dook de prijs van de appartementen in Bredene vorig jaar 1,5 procent lager en zo weer onder de drempel van 200.000 euro (199.400 euro). In vijf jaar daalde de prijs zelfs met 5 procent.

"Die evolutie is al een tijd bezig", weet de vastgoedmakelaar Matthias Maelfeyt (Astrid Immobilia). "Ik heb klanten die erg ongelovig reageren als ze hun nieuwbouwappartement na zes jaar verkopen en vaststellen dat ze met de meerprijs amper de btw kunnen recupereren. Panden blijven lang op de markt. Het budget van de mensen op zoek naar een tweede verblijf is ook gezakt. Ze vragen steeds meer naar de energiewaarde en de isolatie."

Bart van Opstal, notaris in de buurgemeente Oostende: "Bredene voerde een verstandig beleid door bewoners aan te trekken met moderne campings, en die mensen warm te maken voor een wat luxueuzer verblijf in een nieuwbouwappartement. Maar het bestand van bestaande appartementen raakt uitgeput. De meeste panden zijn vervangen door nieuwbouw. De bouwgolf in Bredene Duinen is stilaan voorbij."

Het vastgoedadviesbureau de Crombrugghe & Partners berekende de vierkantemeterprijs voor nieuwbouw in Bredene op 2450 euro per vierkanter meter, maar waarschuwt inderdaad dat die weinig indicatief is bij gebrek aan aanbod. Het gaat om amper vier projecten. "Terwijl nieuwbouw de mediaanprijs van appartementen in andere kustgemeenten net optrekt", weet Van Opstal.

Uitzondering voor zeezicht

Er zijn wel enkele nieuwbouwprojecten in ontwikkeling. Groep Versluys zal in Bredene Duinen op het terrein van het afgebroken Europahotel een appartementsblok annex hotel bouwen. Belangrijk detail: voor Versluys werd een uitzondering toegestaan. Het mag zo hoog bouwen dat het appartementen met zicht op zee kan ontwikkelen.

In de buurt van de Spuikom ontwikkelt het Waalse Concept Confort het project Australia, 48 appartementen in zes blokken, die in september 2020 klaar moeten zijn. De prijs varieert van 205.000 tot 260.000 euro. "De uitvoering is zeer comfortabel", weet makelaar Filip Dermul (Agence Dermul). "Door amper afwijkingen op de standaarduitvoering toe te laten, kan erg snel - dus goedkoper - worden gebouwd. In zes maanden is al een kwart verkocht." Dat gebeurt onder een wat onbekende formule. De kandidaat- kopers nemen een koopoptie. Als na de oplevering blijkt dat ze het appartement toch niet willen kopen, moeten ze enkel een premie van 1000 euro betalen.

Na een stevige remonte in 2017 (+12%) dook de prijs van de appartementen in Bredene vorig jaar 1,5 procent lager en zo weer onder de drempel van 200.000 euro (199.400 euro). In vijf jaar daalde de prijs zelfs met 5 procent. "Die evolutie is al een tijd bezig", weet de vastgoedmakelaar Matthias Maelfeyt (Astrid Immobilia). "Ik heb klanten die erg ongelovig reageren als ze hun nieuwbouwappartement na zes jaar verkopen en vaststellen dat ze met de meerprijs amper de btw kunnen recupereren. Panden blijven lang op de markt. Het budget van de mensen op zoek naar een tweede verblijf is ook gezakt. Ze vragen steeds meer naar de energiewaarde en de isolatie." Bart van Opstal, notaris in de buurgemeente Oostende: "Bredene voerde een verstandig beleid door bewoners aan te trekken met moderne campings, en die mensen warm te maken voor een wat luxueuzer verblijf in een nieuwbouwappartement. Maar het bestand van bestaande appartementen raakt uitgeput. De meeste panden zijn vervangen door nieuwbouw. De bouwgolf in Bredene Duinen is stilaan voorbij." Het vastgoedadviesbureau de Crombrugghe & Partners berekende de vierkantemeterprijs voor nieuwbouw in Bredene op 2450 euro per vierkanter meter, maar waarschuwt inderdaad dat die weinig indicatief is bij gebrek aan aanbod. Het gaat om amper vier projecten. "Terwijl nieuwbouw de mediaanprijs van appartementen in andere kustgemeenten net optrekt", weet Van Opstal. Er zijn wel enkele nieuwbouwprojecten in ontwikkeling. Groep Versluys zal in Bredene Duinen op het terrein van het afgebroken Europahotel een appartementsblok annex hotel bouwen. Belangrijk detail: voor Versluys werd een uitzondering toegestaan. Het mag zo hoog bouwen dat het appartementen met zicht op zee kan ontwikkelen. In de buurt van de Spuikom ontwikkelt het Waalse Concept Confort het project Australia, 48 appartementen in zes blokken, die in september 2020 klaar moeten zijn. De prijs varieert van 205.000 tot 260.000 euro. "De uitvoering is zeer comfortabel", weet makelaar Filip Dermul (Agence Dermul). "Door amper afwijkingen op de standaarduitvoering toe te laten, kan erg snel - dus goedkoper - worden gebouwd. In zes maanden is al een kwart verkocht." Dat gebeurt onder een wat onbekende formule. De kandidaat- kopers nemen een koopoptie. Als na de oplevering blijkt dat ze het appartement toch niet willen kopen, moeten ze enkel een premie van 1000 euro betalen.