Redactie Trends

‘Een woning kopen is straks enkel nog mogelijk voor een select publiek’

Het ziet ernaar uit dat vastgoed kopen binnenkort enkel nog mogelijk zal zijn voor een select clubje. Dat zegt Frédéric Vandenhende van investeerdersplatform Investr.be.

De Europese Centrale Bank heeft beslist haar stimulusprogramma voor Europa af te bouwen. De gevolgen zullen zonder twijfel voelbaar zijn op de vastgoedmarkt, te beginnen met een stijgende rentevoet op leningen voor de aankoop van een woning.

De modale Belg mag dan wel een gigantische baksteen in de maag hebben, het ziet ernaar uit dat vastgoed kopen binnenkort enkel nog mogelijk zal zijn voor een select clubje.

Vastgoedexperts kregen de voorbije jaren bijna maandelijks dezelfde vraag voor de voeten geworpen: hoelang nog?

Hoelang zal de rente op woonkrediet nog historisch laag staan? Wel, het zat er al een tijd aan te komen, maar sinds de aankondiging van de ECB kunnen we gerust stellen dat het moment met rasse schreden nadert. De hamvraag is wat de gevolgen zullen zijn.

Laat ik het zo concreet mogelijk maken. Stel, je koopt een pand van 300.000 euro. Goed 50.000 euro breng je zelf in. Je leent op twintig jaar tegen de huidige gemiddelde rentevoet van zo’n 2 procent. Dan zou je maandelijks 1041 euro kapitaal aflossen en 416 euro rente betalen.

Wanneer de rentevoeten zouden stijgen naar bijvoorbeeld 3 procent, dan stijgt de af te lossen rente naar 625 euro per maand. In de praktijk zou dat een directe verhoging van 208 euro of 14 procent per maand betekenen. 14 procent! Zelfs een beperkte renteverhoging zal dus al een stevige impact hebben.

Een woning kopen is straks enkel nog mogelijk voor een select publiek

Een streep trekken onder het tijdperk van de goedkope woonkredieten zal snel duidelijk maken dat we ons op een scharniermoment bevinden. De verhoging zal er onvermijdelijk voor zorgen dat een deel van de kopers moet afhaken.

Zij zullen een eigen woning niet meer kunnen betalen. En dat terwijl vastgoed nochtans een basisbehoefte is. Zeker in een land waar de voorbije decennia ruim 75 procent zich eigenaar kon noemen. Wel, ook dat zal vroeg of laat gedaan zijn. Kopers zullen hoe langer hoe meer gedwongen worden de particuliere huurmarkt op te gaan.

Maar zoals die ene voetballer lang geleden al zei: elk nadeel heeft zijn voordeel. Want in die groter wordende kloof tussen zij die kunnen en zij die niet kunnen, liggen tal van kansen voor investeerders. Indien je over voldoende middelen beschikt – een belangrijke voorwaarde – zal je nog steeds kunnen kopen en zelfs een mooi rendement krijgen op je investering.

Want: hoe hoger de rentevoet, hoe minder kopers en hoe meer huurders. De investeerders zullen dus én rendement én zekerheid krijgen. En, last but not least, ook de huurprijs zal mee stijgen met de vraag.

Hoe je het ook draait of keert, wie nu kan kopen, kan maar beter niet twijfelen. Want één ding is duidelijk: het tijdperk van ‘iedereen eigenaar’ is stilaan ten einde. In Europees perspectief waren we er nochtans vrij uniek in.

Maar onze vastgoedmarkt zal hoe langer hoe meer evolueren in de richting van die van onze buurlanden. Met name: minder eigenaars, meer huurders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content