De ECB heeft zoals verwacht beslist vanaf volgend jaar minder obligaties op te kopen. Het opkoopprogramma (QE) wordt wel verlengd tot september 2018, 'of langer mocht dat nodig zijn'.

De ECB koopt al sinds maart 2015 voor tientallen miljarden euro's per maand aan voornamelijk staats- en bedrijfsobligaties op. Dat bedrag is in die periode opgelopen tot ruim 2000 miljard euro.

Draghi maakte begin september na afloop van de rentevergadering al bekend dat hij en zijn collega's voor het eerst over exitscenario's gesproken hadden. Hij beloofde toen bij de volgende vergadering, vandaag 26 oktober, meer duidelijkheid te verschaffen over de toekomst van zijn stimulusprogramma.

Het belangrijkste rentetarief - de rente die banken betalen wanneer ze geld lenen bij de ECB - blijft ongewijzigd op het historisch laag niveau van 0 procent.

Sinds maart 2016 staan de rentevoeten op de huidige historisch lage standen. De depositorente blijft bijvoorbeeld op -0,4 procent, wat betekent dat een bank moet betalen wanneer ze zelf geld stalt bij de ECB.

Het ECB-bestuur verwacht ook dat de rentestanden nog een langere periode ongewijzigd blijven op het huidige niveau. De centrale bank voegt eraan toe dat ze ongewijzigd zullen blijven tot ruim na het einde van het opkoopprogramma.

Hieronder kunt u de toelichting van ECB-voorzitter Mario Draghi over het monetaire beleid volgen:

De ECB heeft zoals verwacht beslist vanaf volgend jaar minder obligaties op te kopen. Het opkoopprogramma (QE) wordt wel verlengd tot september 2018, 'of langer mocht dat nodig zijn'.De ECB koopt al sinds maart 2015 voor tientallen miljarden euro's per maand aan voornamelijk staats- en bedrijfsobligaties op. Dat bedrag is in die periode opgelopen tot ruim 2000 miljard euro.Draghi maakte begin september na afloop van de rentevergadering al bekend dat hij en zijn collega's voor het eerst over exitscenario's gesproken hadden. Hij beloofde toen bij de volgende vergadering, vandaag 26 oktober, meer duidelijkheid te verschaffen over de toekomst van zijn stimulusprogramma.Het belangrijkste rentetarief - de rente die banken betalen wanneer ze geld lenen bij de ECB - blijft ongewijzigd op het historisch laag niveau van 0 procent. Sinds maart 2016 staan de rentevoeten op de huidige historisch lage standen. De depositorente blijft bijvoorbeeld op -0,4 procent, wat betekent dat een bank moet betalen wanneer ze zelf geld stalt bij de ECB. Het ECB-bestuur verwacht ook dat de rentestanden nog een langere periode ongewijzigd blijven op het huidige niveau. De centrale bank voegt eraan toe dat ze ongewijzigd zullen blijven tot ruim na het einde van het opkoopprogramma.Hieronder kunt u de toelichting van ECB-voorzitter Mario Draghi over het monetaire beleid volgen: