Ruim de helft van de Belgen (52 procent) kijkt met het nodige vertrouwen naar de Belgische vastgoedmarkt. Dat is een toename met 11 procent ten opzichte van 2016, blijkt vrijdag uit cijfers van de Real Estate Trust Barometer. Die barometer is gebaseerd op een jaarlijkse rondvraag bij 1.500 Belgen van marktonderzoeksbureau WES en communicatiebureau Bereal, gespecialiseerd in wonen en vastgoed.

Vastgoed wordt door 65 procent van de respondenten gezien als een 'uitstekende belegging', ook dat is bijna 10 procent meer dan in 2016.

Respectievelijk 61 en 57 procent van de bevraagde Belgen ziet huizen en appartementen als meest interessante investering. Bestaande woningen (60 procent) blijven voorlopig nog altijd iets populairder dan nieuwbouw (43 procent).

"Van geruchten over een zogeheten overgewaardeerde markt, stijgende rentevoeten, of andere veelbesproken verhalen over de sector en de markt trekt de Belg zich weinig aan", klinkt het.

"Het onderzoek maakt duidelijk dat de Belg meer dan ooit vastgoed-minded is. Al jarenlang wordt vastgoed gezien als iets dat zekerheid biedt en waardevast is. En dat is iets dat de Belg ontzettend blijft aantrekken, ook als belegging. Precies daarom is hij ook constant op zoek naar experten - en veel minder naar verkopers - die hem kunnen helpen om risico's te minimaliseren en zekerheid te bieden", verduidelijkt Pascal Steeland van WES Research & Strategy.

WES en Bereal polsen elk jaar ook naar het vertrouwen van de Belg in de verschillende vastgoedberoepen.

In 2016 genoten de architecten nog het meeste vertrouwen van alle vastgoedberoepen, maar die plaats is intussen ingenomen door de notarissen.

Louter afgaand op de perceptie die over een bepaalde beroepsgroep leeft, zegt 55 procent van de Belgen redelijk tot veel vertrouwen te hebben in de notarissen.

Wat de architecten betreft, is dat bij 53 procent van de Belgen het geval. De landmeter staat op de derde plaats, met 51 procent.

Over de vastgoedmakelaars heeft slechts 31 procent van de respondenten een positief beeld. Bij de projectontwikkelaars is dat 34,5 procent.

Bijna 60 procent van de Belgen klaagt over de prijs-kwaliteitsverhouding van de bouwpromotoren en stelt het gebrek aan vakkennis geregeld ter discussie.

Belangrijkste conclusies van het marktonderzoek

  • 52 procent van de Belgen zegt vertrouwen te hebben in de vastgoedmarkt.
  • Notarissen genieten het meest vertrouwen bij de Belg (55 procent). Het imago van de makelaars boekt fors vooruitgang, maar bengelt nog altijd onderaan in de top-10 van vastgoedberoepen.
  • Daartegenover staat het imago van heel wat vastgoedprofessionals: dat scoort in heel wat gevallen nog niet goed genoeg.
  • 65 procent ziet vastgoed zelfs als een 'uitstekende' belegging.
Ruim de helft van de Belgen (52 procent) kijkt met het nodige vertrouwen naar de Belgische vastgoedmarkt. Dat is een toename met 11 procent ten opzichte van 2016, blijkt vrijdag uit cijfers van de Real Estate Trust Barometer. Die barometer is gebaseerd op een jaarlijkse rondvraag bij 1.500 Belgen van marktonderzoeksbureau WES en communicatiebureau Bereal, gespecialiseerd in wonen en vastgoed.Vastgoed wordt door 65 procent van de respondenten gezien als een 'uitstekende belegging', ook dat is bijna 10 procent meer dan in 2016. Respectievelijk 61 en 57 procent van de bevraagde Belgen ziet huizen en appartementen als meest interessante investering. Bestaande woningen (60 procent) blijven voorlopig nog altijd iets populairder dan nieuwbouw (43 procent)."Van geruchten over een zogeheten overgewaardeerde markt, stijgende rentevoeten, of andere veelbesproken verhalen over de sector en de markt trekt de Belg zich weinig aan", klinkt het. "Het onderzoek maakt duidelijk dat de Belg meer dan ooit vastgoed-minded is. Al jarenlang wordt vastgoed gezien als iets dat zekerheid biedt en waardevast is. En dat is iets dat de Belg ontzettend blijft aantrekken, ook als belegging. Precies daarom is hij ook constant op zoek naar experten - en veel minder naar verkopers - die hem kunnen helpen om risico's te minimaliseren en zekerheid te bieden", verduidelijkt Pascal Steeland van WES Research & Strategy.WES en Bereal polsen elk jaar ook naar het vertrouwen van de Belg in de verschillende vastgoedberoepen. In 2016 genoten de architecten nog het meeste vertrouwen van alle vastgoedberoepen, maar die plaats is intussen ingenomen door de notarissen. Louter afgaand op de perceptie die over een bepaalde beroepsgroep leeft, zegt 55 procent van de Belgen redelijk tot veel vertrouwen te hebben in de notarissen. Wat de architecten betreft, is dat bij 53 procent van de Belgen het geval. De landmeter staat op de derde plaats, met 51 procent. Over de vastgoedmakelaars heeft slechts 31 procent van de respondenten een positief beeld. Bij de projectontwikkelaars is dat 34,5 procent. Bijna 60 procent van de Belgen klaagt over de prijs-kwaliteitsverhouding van de bouwpromotoren en stelt het gebrek aan vakkennis geregeld ter discussie.