Architectenbureau Jaspers-Eyers zet eerste stap in China

© architectenbureau jaspers
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Jaspers-Eyers Architecten zet zijn eerste stap in China, met het ontwerp van het hoofdkantoor van Nongfu Spring. Trends kreeg op de stand van Jaspers-Eyers op de MIPIM, de vastgoedbeurs in Cannes, in primeur de plannen te zien.

Jaspers-Eyers Architecten zet zijn eerste stap in China, met het ontwerp van het hoofdkantoor van Nongfu Spring. Trends kreeg op de stand van Jaspers-Eyers op de MIPIM, de vastgoedbeurs in Cannes, in primeur de plannen te zien.

Nongfu Spring is de Chinese marktleider in mineraalwater. De hoofdzetel is gevestigd nabij de productie-eenheden in Hangzhou, een stad met 1 miljoen inwoners, 170 kilometer ten zuiden van Sjanghai. Het ontwerp is van Karl Anthonissen, die verantwoordelijk is voor de buitenlandse projecten bij Jaspers-Eyers.

Anthonissen: “Het gaat ontzettend snel. De bouw van de basisstructuur in Hangzhou is bezig in een tempo van 24 uur per dag en zeven dagen per week. Acht dagen na de aanvraag was er al een bouwvergunning. De gevels worden deze maand gebouwd. Dit contract is erg belangrijk, want het is een referentie voor andere Chinese partijen. De poort is geopend.”

In de eerste fase worden vier gebouwen ontwikkeld met een totale oppervlakte van 68.000 vierkante meter en een ondergrondse parkeergarage van 25.400 vierkante meter. “Op papier hebben we de gebouwen 1, 2, 3 en 5”, aldus Anthonissen. “Gebouw 4 bestaat niet, want dat cijfer brengt ongeluk.” In de tweede fase, die is gepland voor binnen vijf jaar, komen er kantoren en labo’s op een terrein van 40.000 vierkante meter.

Het eerste contact voor de opdracht werd gelegd in augustus 2013. Dat verliep via een Chinese partij die geïnteresseerd was in een gebouw in Warschau van de Belgische promotor-aannemer Ghelamco, die werkt met Jaspers-Eyers.

Anthonissen: “Het grote voordeel is dat we rechtstreeks werken met de CEO van Nongfu Spring, zonder tussenpersonen. Dat is ook financieel een goede zaak. Collega-architectenbureaus hadden het moeilijk om in China de factuur betaald te krijgen. Dankzij de nauwe band met de opdrachtgever zijn wij bespaard van dat soort indianenverhalen. Wij worden eerst betaald, en dan sturen we de plannen.”

Partner Content