De werkgelegenheid vormde de voorbije jaren een belangrijk pijnpunt in de bouwsector. Tussen 2011 en 2015 gingen er zowat 20.000 jobs verloren bij Belgische bouwbedrijven.

De verloren banen werden vaak ingevuld door werknemers die vanuit landen met lagere sociale bijdragen - zoals Polen, Hongarije en Bulgarije - naar België gedetacheerd worden.

Maar na een ex aequo in 2016, nam de werkgelegenheid in ons land vorig jaar weer toe, met omgerekend 800 werknemers en 1.100 zelfstandigen.

"Dat is een teken dat de sector het goed doet. We verwachten ook dit jaar een toename van de werkgelegenheid", verduidelijkt Robert de Mûelenaere, de gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

De Confederatie Bouw verwacht ook op andere vlakken veel van 2018. Er wordt gerekend op een groei van meer dan 3 procent, nadat er ook al in 2017 een stijging van meer dan 2 procent werd opgetekend.

"Alle lichten staan op groen", zegt de Mûelenaere. Hij wijst erop dat het ondernemersvertrouwen bij de bouwondernemingen nu ruim boven het gemiddelde van de voorbije tien jaar ligt. "We zien eindelijk weer dat er evenveel optimisten als pessimisten zijn", luidt het.

Het orderboekje van de bouwondernemingen oogt eveneens goed gevuld. Gemiddeld zijn de ondernemingen nu zeker van 5,9 maanden activiteit, tegenover 5,5 maanden twee jaar geleden.

Andere elementen die moeten bijdragen tot positieve cijfers in 2018 zijn onder meer de algemene economische groei, de rente die laag blijft en minder kosten gekoppeld aan de registratierechten.

De werkgelegenheid vormde de voorbije jaren een belangrijk pijnpunt in de bouwsector. Tussen 2011 en 2015 gingen er zowat 20.000 jobs verloren bij Belgische bouwbedrijven. De verloren banen werden vaak ingevuld door werknemers die vanuit landen met lagere sociale bijdragen - zoals Polen, Hongarije en Bulgarije - naar België gedetacheerd worden. Maar na een ex aequo in 2016, nam de werkgelegenheid in ons land vorig jaar weer toe, met omgerekend 800 werknemers en 1.100 zelfstandigen. "Dat is een teken dat de sector het goed doet. We verwachten ook dit jaar een toename van de werkgelegenheid", verduidelijkt Robert de Mûelenaere, de gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. De Confederatie Bouw verwacht ook op andere vlakken veel van 2018. Er wordt gerekend op een groei van meer dan 3 procent, nadat er ook al in 2017 een stijging van meer dan 2 procent werd opgetekend. "Alle lichten staan op groen", zegt de Mûelenaere. Hij wijst erop dat het ondernemersvertrouwen bij de bouwondernemingen nu ruim boven het gemiddelde van de voorbije tien jaar ligt. "We zien eindelijk weer dat er evenveel optimisten als pessimisten zijn", luidt het. Het orderboekje van de bouwondernemingen oogt eveneens goed gevuld. Gemiddeld zijn de ondernemingen nu zeker van 5,9 maanden activiteit, tegenover 5,5 maanden twee jaar geleden. Andere elementen die moeten bijdragen tot positieve cijfers in 2018 zijn onder meer de algemene economische groei, de rente die laag blijft en minder kosten gekoppeld aan de registratierechten.