Veel ondernemers, zelfstandigen en vrije beroepen besloten hun vennootschap eerder te vereffenen. De regering hoopte zo 80 miljoen euro binnen te halen. Het zijn er 600 miljoen euro (10 % van 6 miljard euro) geworden. Een opsteker voor de begroting, maar daar blijft het ook bij.

Over die hogere taks op liquidatieboni valt eigenlijk amper iets goeds te zeggen. Doordat tal van ondernemers hun vennootschap vroegtijdig opdoeken, gaan jobs verloren. Hoeveel dat de schatkist zal kosten aan gemiste belastinginkomsten en meer uitkeringen hebben Di Rupo en co blijkbaar niet ingecalculeerd.

De maatregel is ook een slechte zaak voor jongere zelfstandigen die nu nog niet kunnen stoppen. Vaak hebben zij zich de voorbije jaren via hun vennootschap een zeer laag deel van de winst uitgekeerd, terwijl ze de rest in de vennootschap parkeerden als een pensioenspaarpot voor later.

En nu blijkt dat die spaarpot straks tegen 25 procent belast wordt. Economen stellen terecht dat het om een nationalisering van een deel van de aangelegde pensioenreserves gaat. Daardoor is het weinige vertrouwen dat de ondernemers nog hadden in de regering voorgoed weg. Voor bedrijfsleiders en zelfstandigen is de regering-Di Rupo er één om snel te vergeten.

Veel ondernemers, zelfstandigen en vrije beroepen besloten hun vennootschap eerder te vereffenen. De regering hoopte zo 80 miljoen euro binnen te halen. Het zijn er 600 miljoen euro (10 % van 6 miljard euro) geworden. Een opsteker voor de begroting, maar daar blijft het ook bij. Over die hogere taks op liquidatieboni valt eigenlijk amper iets goeds te zeggen. Doordat tal van ondernemers hun vennootschap vroegtijdig opdoeken, gaan jobs verloren. Hoeveel dat de schatkist zal kosten aan gemiste belastinginkomsten en meer uitkeringen hebben Di Rupo en co blijkbaar niet ingecalculeerd. De maatregel is ook een slechte zaak voor jongere zelfstandigen die nu nog niet kunnen stoppen. Vaak hebben zij zich de voorbije jaren via hun vennootschap een zeer laag deel van de winst uitgekeerd, terwijl ze de rest in de vennootschap parkeerden als een pensioenspaarpot voor later. En nu blijkt dat die spaarpot straks tegen 25 procent belast wordt. Economen stellen terecht dat het om een nationalisering van een deel van de aangelegde pensioenreserves gaat. Daardoor is het weinige vertrouwen dat de ondernemers nog hadden in de regering voorgoed weg. Voor bedrijfsleiders en zelfstandigen is de regering-Di Rupo er één om snel te vergeten.