Stel: u hebt geld geschonken aan uw enige zoon. Het ging om een geregistreerde schenking waarop uw zoon verlaagde schenkingsrechten van 3 procent heeft betaald. Er wordt gezegd dat uw zoon later geen successierechten moet betalen, zelfs niet als u overlijdt binnen de drie jaar na de schenking. Klopt dat?

Dat klopt. Als u aan uw zoon geld zou hebben geschonken via een klassieke handgift of via een onrechtstreekse schenking, waarbij u het geld overschrijft van uw naar zijn bankrekening, hoefde uw zoon daarop geen schenkingsrechten te betalen.

Maar die keuze had een keerzijde: als u binnen de drie jaar na de handgift of de onrechtstreekse schenking zou overlijden, moest uw zoon toch nog successierechten betalen op het geld dat hij minder dan drie jaar voor uw overlijden had ontvangen.

Na de registratie van de schenking en de betaling van de schenkingsrechten is dat niet meer het geval.

Stel: u hebt geld geschonken aan uw enige zoon. Het ging om een geregistreerde schenking waarop uw zoon verlaagde schenkingsrechten van 3 procent heeft betaald. Er wordt gezegd dat uw zoon later geen successierechten moet betalen, zelfs niet als u overlijdt binnen de drie jaar na de schenking. Klopt dat?Dat klopt. Als u aan uw zoon geld zou hebben geschonken via een klassieke handgift of via een onrechtstreekse schenking, waarbij u het geld overschrijft van uw naar zijn bankrekening, hoefde uw zoon daarop geen schenkingsrechten te betalen. Maar die keuze had een keerzijde: als u binnen de drie jaar na de handgift of de onrechtstreekse schenking zou overlijden, moest uw zoon toch nog successierechten betalen op het geld dat hij minder dan drie jaar voor uw overlijden had ontvangen. Na de registratie van de schenking en de betaling van de schenkingsrechten is dat niet meer het geval.