In zijn zesmaandelijkse rapport over de financiële stabiliteit in de wereld, zegt het IMF dat de risico's door het instorten van de financiële markten en de wereldwijde recessie verminderd zijn, maar plaats maken voor een nieuw gevaar. Het IMF maakt zich zorgen over de toename van de staatsschulden.

Ter illustratie van de gezondheid van het systeem, stelde het IMF zijn schatting van de kost van de huidige crisis voor de wereldwijde financiële instellingen naar beneden bij. Zes maanden geleden was het nog 2.800 miljard dollar, vandaag 2.300 miljard. Dat is het verlies dat de Amerikaanse, Europese en Aziatische banken en andere financiële instellingen leden door vastgestelde of verwachte waardverminderingen van financiële activa.

Die verbetering zou maar tijdelijk kunnen zijn. "De snelle stijging van de noden aan soevereine financiering (van de staten, nvdr) riskeert te botsen op een beperkt kredietaanbod en, bijgevolg, de intrest te verhogen en de financieringsmoeilijkheden voor de banken te verergeren."

In zijn zesmaandelijkse rapport over de financiële stabiliteit in de wereld, zegt het IMF dat de risico's door het instorten van de financiële markten en de wereldwijde recessie verminderd zijn, maar plaats maken voor een nieuw gevaar. Het IMF maakt zich zorgen over de toename van de staatsschulden. Ter illustratie van de gezondheid van het systeem, stelde het IMF zijn schatting van de kost van de huidige crisis voor de wereldwijde financiële instellingen naar beneden bij. Zes maanden geleden was het nog 2.800 miljard dollar, vandaag 2.300 miljard. Dat is het verlies dat de Amerikaanse, Europese en Aziatische banken en andere financiële instellingen leden door vastgestelde of verwachte waardverminderingen van financiële activa. Die verbetering zou maar tijdelijk kunnen zijn. "De snelle stijging van de noden aan soevereine financiering (van de staten, nvdr) riskeert te botsen op een beperkt kredietaanbod en, bijgevolg, de intrest te verhogen en de financieringsmoeilijkheden voor de banken te verergeren."