Gedelegeerd bestuurder Timmermans van werkgeversorganisatie VBO steunt de invoering van een taks op speculatieve beleggingen.

"Het is perfect mogelijk op korte termijn een taks in te voeren op speculatieve aan- en verkopen op de beurs. Wie vandaag aandelen koopt met als enige bedoeling ze morgen al met winst te verkopen, draagt niets bij tot de reële economie. Dat heeft helemaal niets met ondernemen te maken," zei de VBO-topman daarover eerder in De Standaard.

De verklaringen van Timmermans over de speculatietaks zijn bij de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) in het verkeerde keelgat geschoten, blijkt uit een persbericht.

VFB wijst er op dat de spaarder vandaag op korte termijn nauwelijks nog een vergoeding krijgt voor zijn spaarcenten. "En voor de lange termijn wil men ze nu kennelijk opsluiten in producten die moeilijk verhandelbaar zijn", aldus de beleggersfederatie. Volgens VFB bestaat er ook zoiets als 'gezonde en onontbeerlijke speculatie'".

In tegenstelling tot wat Pieter Timmermans beweert, is speculatie volgens de beleggersfederatie onlosmakelijk verbonden met ondernemerschap. "Institutionele en particuliere beleggers sluiten met hun spaarcenten bij dat 'speculatief' ondernemerschap aan. Bewust van het risico, maar in de hoop hiervoor beloond te worden met een hoger rendement".

VFB waarschuwt voor schade aan de samenleving en economie wanneer de beurs wordt kapotgemaakt door de particuliere belegger er weg te jagen. De waarschuwing voor een speculatietaks is overigens niet nieuw. Paul Huybrechts liet daar begin oktober tijdens Dag van de Tips al kritische geluiden over horen. (Belga/BO)

Gedelegeerd bestuurder Timmermans van werkgeversorganisatie VBO steunt de invoering van een taks op speculatieve beleggingen. "Het is perfect mogelijk op korte termijn een taks in te voeren op speculatieve aan- en verkopen op de beurs. Wie vandaag aandelen koopt met als enige bedoeling ze morgen al met winst te verkopen, draagt niets bij tot de reële economie. Dat heeft helemaal niets met ondernemen te maken," zei de VBO-topman daarover eerder in De Standaard. De verklaringen van Timmermans over de speculatietaks zijn bij de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) in het verkeerde keelgat geschoten, blijkt uit een persbericht.VFB wijst er op dat de spaarder vandaag op korte termijn nauwelijks nog een vergoeding krijgt voor zijn spaarcenten. "En voor de lange termijn wil men ze nu kennelijk opsluiten in producten die moeilijk verhandelbaar zijn", aldus de beleggersfederatie. Volgens VFB bestaat er ook zoiets als 'gezonde en onontbeerlijke speculatie'". In tegenstelling tot wat Pieter Timmermans beweert, is speculatie volgens de beleggersfederatie onlosmakelijk verbonden met ondernemerschap. "Institutionele en particuliere beleggers sluiten met hun spaarcenten bij dat 'speculatief' ondernemerschap aan. Bewust van het risico, maar in de hoop hiervoor beloond te worden met een hoger rendement". VFB waarschuwt voor schade aan de samenleving en economie wanneer de beurs wordt kapotgemaakt door de particuliere belegger er weg te jagen. De waarschuwing voor een speculatietaks is overigens niet nieuw. Paul Huybrechts liet daar begin oktober tijdens Dag van de Tips al kritische geluiden over horen. (Belga/BO)