'De oplossing voor Arco van minister Geens? Dit is een barslechte oplossing voor de Arco- en Dexia-aandeelhouders, voor Belfius én voor de belastingbetaler.' Dat zei Paul Huybrechts, de voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB), in een toespraak voor 1.350 beleggers in de Ghelamco-arena in Gent. Hij sprak verder over de gevaren van een zogenoemde speculatietaks voor beleggers.

Huybrechts herhaalde op de Dag van de Tips van de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) zijn voorstel van februari om een vergoeding voor de gedupeerde beleggers uit de brand te slepen via de verkoop van de staatsbank Belfius. 'Laten we Belfius verder goed uitbouwen, laten we het bedrijf in 2017-2018 privatiseren en laten we dan zien of we met een klein deel van de meerwaarde iets kunnen doen voor de kleine Arco- en Dexia-beleggers. Niet voor de Schouppes en de Letermes, maar voor de vele brave mensen die VFB eind 2011 hebben gemaild en geschreven, soms met de hand, soms heel boos, en die beweerden dat ze echt niet wisten dat ze met Arco een risico liepen.'

'Speculatietaks is echt geen goed idee'

Daarnaast waarschuwde Huybrechts dat een speculatietaks 'echt geen goed idee' is. 'We proberen te volgen wat er in de regeringsonderhandelingen bekokstoofd wordt. Een of andere belastingverhoging op roerende en onroerende inkomsten. Dat is zeker. Maar wat? Ik hoorde dat er mogelijk een speculatietaks komt, en dat N-VA zich daarin zou kunnen vinden. Ik vermoed dat het gaat over een meerwaardebelasting op verkopen binnen het jaar.'

Huybrechts legt uit dat VFB wel voorstander is van het belonen van aandeelhoudersloyauteit, bijvoorbeeld met dividenden zoals Franse bedrijven als L'Oréal en Air Liquide dat doen.

Huybrechts: 'Maar dit geduldige kapitaal, dit slow capital, moet wel verhandelbaar blijven, en dat kan alleen wanneer snel in- en uitstappen niet gestraft wordt. De financiering van biotechnologie- en technologiebedrijven, en andere jonge bedrijven, kan in het gedrang komen. Als we daar moeten instappen voor een vol jaar, dan gaan we toch wat aarzelen.' Voor Huybrechts hebben traders een onvervangbare plaats op de beurs, naast stabiele aandeelhouders.

Huybrechts herhaalde op de Dag van de Tips van de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) zijn voorstel van februari om een vergoeding voor de gedupeerde beleggers uit de brand te slepen via de verkoop van de staatsbank Belfius. 'Laten we Belfius verder goed uitbouwen, laten we het bedrijf in 2017-2018 privatiseren en laten we dan zien of we met een klein deel van de meerwaarde iets kunnen doen voor de kleine Arco- en Dexia-beleggers. Niet voor de Schouppes en de Letermes, maar voor de vele brave mensen die VFB eind 2011 hebben gemaild en geschreven, soms met de hand, soms heel boos, en die beweerden dat ze echt niet wisten dat ze met Arco een risico liepen.'Daarnaast waarschuwde Huybrechts dat een speculatietaks 'echt geen goed idee' is. 'We proberen te volgen wat er in de regeringsonderhandelingen bekokstoofd wordt. Een of andere belastingverhoging op roerende en onroerende inkomsten. Dat is zeker. Maar wat? Ik hoorde dat er mogelijk een speculatietaks komt, en dat N-VA zich daarin zou kunnen vinden. Ik vermoed dat het gaat over een meerwaardebelasting op verkopen binnen het jaar.' Huybrechts legt uit dat VFB wel voorstander is van het belonen van aandeelhoudersloyauteit, bijvoorbeeld met dividenden zoals Franse bedrijven als L'Oréal en Air Liquide dat doen. Huybrechts: 'Maar dit geduldige kapitaal, dit slow capital, moet wel verhandelbaar blijven, en dat kan alleen wanneer snel in- en uitstappen niet gestraft wordt. De financiering van biotechnologie- en technologiebedrijven, en andere jonge bedrijven, kan in het gedrang komen. Als we daar moeten instappen voor een vol jaar, dan gaan we toch wat aarzelen.' Voor Huybrechts hebben traders een onvervangbare plaats op de beurs, naast stabiele aandeelhouders.