Voor 2017 houdt de Commissie het op 1,9 procent groei, voor 2015 staat er 1,6 procent in de tabellen.

Volgens de Commissie blijft de Europese economie gematigd groeien, voornamelijk met dank aan de private consumptie. Maar ten opzichte van de herfstprognoses is het risico toegenomen dat de economische groei uiteindelijk slechter uitdraait dan voorspeld, voornamelijk door externe factoren, zo klinkt het.

Enerzijds verwacht de Commissie dat gunstige factoren zoals de lage olieprijzen, gunstige financieringsvoorwaarden en de lage eurokoers sterker zijn en langer zullen aanhouden.

Problemen in China

"Tegelijkertijd zijn de risico's voor de economie meer uitgesproken en komen nieuwe uitdagingen aan de oppervlakte: een tragere groei in China en andere opkomende markten, zwakke wereldhandel en geopolitieke en beleidsgerelateerde onzekerheid." Hiermee verwijst de Commissie naar de politieke reactie op de migratiekwestie en de veiligheid die onder druk staat. Dit kan "de druk op de Schengenzone doen toenemen" alsook "de onzekerheid doen toenemen over de verdere implemantatie van nodige hervormingen".

"Een bredere opheffing van Schengen en maatregelen die de prestaties van de interne markt in gevaar brengen, zouden potentieel een verstorende impact kunnen hebben op de economische groei."

Ditmaal verwacht Europa tegen 2017 opnieuw groei in alle lidstaten. Griekenland blijft ook in 2016 de lelijke eend in de bijt met een krimp van 0,7 procent.

De Europese Commissie heeft ook de groeicijfers voor België bevestigd: een groei van 1,3 procent in 2016 net als vorig jaar en 1,7 procent groei van het bbp in 2017. Anderzijds wijst de Commissie erop dat de "dalende olieprijzen niet langer de lage loongroei" compenseren.

Grotere begrotingstekort

Voorts blijkt dat de Europese Commissie het Belgische begrotingstekort raamt op 2,9 procent, terwijl ons land uitging van een tekort van 2,7 procent. Omgerekend betekent dat een tekort van zo'n 11,6 miljard euro.

Ook over onze begroting dit jaar is Europa allesbehalve optimistisch. De Europese Commissie schat dat we het begrotingstekort in 2016 gaan kunnen terugbrengen tot slechts 2,8 procent. De federale regering liet vorige week nog een verwachte begrotingstekort van 2 procent optekenen.

(Belga/NS)

Voor 2017 houdt de Commissie het op 1,9 procent groei, voor 2015 staat er 1,6 procent in de tabellen. Volgens de Commissie blijft de Europese economie gematigd groeien, voornamelijk met dank aan de private consumptie. Maar ten opzichte van de herfstprognoses is het risico toegenomen dat de economische groei uiteindelijk slechter uitdraait dan voorspeld, voornamelijk door externe factoren, zo klinkt het. Enerzijds verwacht de Commissie dat gunstige factoren zoals de lage olieprijzen, gunstige financieringsvoorwaarden en de lage eurokoers sterker zijn en langer zullen aanhouden. "Tegelijkertijd zijn de risico's voor de economie meer uitgesproken en komen nieuwe uitdagingen aan de oppervlakte: een tragere groei in China en andere opkomende markten, zwakke wereldhandel en geopolitieke en beleidsgerelateerde onzekerheid." Hiermee verwijst de Commissie naar de politieke reactie op de migratiekwestie en de veiligheid die onder druk staat. Dit kan "de druk op de Schengenzone doen toenemen" alsook "de onzekerheid doen toenemen over de verdere implemantatie van nodige hervormingen". "Een bredere opheffing van Schengen en maatregelen die de prestaties van de interne markt in gevaar brengen, zouden potentieel een verstorende impact kunnen hebben op de economische groei." Ditmaal verwacht Europa tegen 2017 opnieuw groei in alle lidstaten. Griekenland blijft ook in 2016 de lelijke eend in de bijt met een krimp van 0,7 procent. De Europese Commissie heeft ook de groeicijfers voor België bevestigd: een groei van 1,3 procent in 2016 net als vorig jaar en 1,7 procent groei van het bbp in 2017. Anderzijds wijst de Commissie erop dat de "dalende olieprijzen niet langer de lage loongroei" compenseren.Voorts blijkt dat de Europese Commissie het Belgische begrotingstekort raamt op 2,9 procent, terwijl ons land uitging van een tekort van 2,7 procent. Omgerekend betekent dat een tekort van zo'n 11,6 miljard euro. Ook over onze begroting dit jaar is Europa allesbehalve optimistisch. De Europese Commissie schat dat we het begrotingstekort in 2016 gaan kunnen terugbrengen tot slechts 2,8 procent. De federale regering liet vorige week nog een verwachte begrotingstekort van 2 procent optekenen. (Belga/NS)