Belgische begrotingstekort duikt onder 3 procent

Charles Michel © Belga Image

België heeft 2015 afgesloten met een begrotingstekort van 2,7 procent van het bbp. Dat is 0,3 procentpunten onder de Europese alarmdrempel. Dat blijkt vrijdag uit een nieuwe raming die wordt meegedeeld door minister van Begroting Sophie Wilmès (MR).

Daarmee doet ons land het net slechter dan de eigen verwachtingen. De regering-Michel mikte namelijk op een tekort van 2,5 procent.

Bij Entiteit I, de federale overheid en de sociale zekerheid, bedraagt het tekort 2,3 procent. Entiteit II, de gemeenschappen, gewesten en lokale besturen, gaan 0,5 procent in het rood. Het totale tekort van 2,7 procent betekent dat België uit het vizier van Europa blijft, dat zijn lidstaten vraagt het tekort onder de 3 procent te houden.

Nieuwe uitdagingen

Het tegenvallende resultaat gooit roet in het eten voor de geplande controle van de begroting in maart. Michel I moet niet alleen 0,2 procentpunten goed zien te maken, maar moet ook rekening houden met de extra uitgaven dit jaar voor asiel en voor veiligheid. Die dreigen samen boven 1 miljard euro uit te komen. De regering wil het begrotingstekort dit jaar terugdringen tot 2 procent.

Wat de schuldgraad betreft, werd uitgegaan van 107,2 procent. Dat wordt afgeklokt op 105,9 procent heeft onder meer te maken met de terugbetaling van 3 miljard euro door KBC aan de Vlaams begroting.

“België op de goede weg”

Begrotingsminister Wilmès leest in de cijfers dat “België op de goede weg is wat betreft de vermindering van het begrotingstekort en zijn schuldniveau”. Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) tonen de cijfers een eerste stap in de goede richting. “Om in 2018 het evenwicht te bereiken, zal de regering permanent budgettair waakzaam moeten blijven en tijdig de nodige bijkomende inspanningen doorvoeren.” Onder meer de asielcrisis, de terreurdreiging en de hervormingen nopen tot een constante opvolging, aldus Van Overtveldt.

Ook minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) is tevreden, met name over het budget van de sociale zekerheid. “Volgens de schattingen zouden we kunnen eindigen op een bonus van 166 miljoen, wat 100 miljoen meer is dan de schatting in juli.” De redenen voor de stijging zijn een herziening van de pensioenen en de grotere dan voorspelde bijdragen aan de sociale zekerheid.(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content