Van Eetvelt (Unizo) wil zelfstandigen sociale bijdrage zelf laten bepalen

© belga

Zelfstandigen die drie jaar geleden goed boerden, betalen in 2009 hoge sociale bijdragen, ook als ze nu door de crisis veel minder verdienen. Minister Sabine Laruelle wil de bijdrageberekening daarom beter laten aansluiten bij de actuele situatie. Bij Unizo ziet gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt dat wel zitten.

Kan een zelfstandige die aanzienlijk meer of minder verdient dan drie jaar terug, zijn bijdrage niet gewoon zelf aanpassen?

Van Eetvelt: “Momenteel niet. Alleen startende zelfstandigen kunnen zelf een inkomen opgeven waarop ze willen betalen. Alle anderen betalen dit jaar sociale bijdragen op het inkomen van 2007, zonder dat ze daaraan iets kunnen wijzigen.”

Wij kregen het voorstel van Laruelle niet te zien. U wel?

Van Eetvelt: “De minister stelt voor dat alle zelfstandigen zelf bepalen op welk inkomen ze bijdragen betalen. Zelf zouden we liever het inkomen van drie jaar geleden als basis behouden, maar de zelfstandigen die dat willen de mogelijkheid bieden om meer of minder te betalen in functie van hun actuele inkomen. Méér betalen zou dan betekenen dat je een soort provisie aanlegt voor als er over drie jaar wordt afgerekend. Minder betalen zou kunnen, als je kunt aantonen dat je inkomen zwaar gedaald is. Achteraf kan dan een regularisatie volgen. Maar wie zo’n inschatting moeilijk vindt, zou het best in het huidige systeem blijven.”

Dat álle zelfstandigen hun eigen inkomen bepalen, schrikt u af?

Van Eetvelt: “Omdat het grote risico’s inhoudt voor de begroting en voor de financiering van het sociaal statuut van de zelfstandigen. Als alle ondernemers er op zeker ogenblik voor zouden kiezen de minimumbijdrage te betalen, loopt het stelsel in de overgangsperiode van drie jaar zo’n 4,2 miljard euro mis. Zo’n vaart zal het niet lopen, maar te veel soepelheid zou toch meer kosten dan goed is voor het stelsel én voor de betrokken zelfstandigen.”

Luc Baltussen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content