De Brusselse universiteit ULB heeft een nieuw fonds opgericht voor investeringen in academische spin-offs. Na Theodorus I in 2003 en Theodorus II in 2006 zit de ULB met Theodorus III aan zijn derde fonds in tien jaar.

Theodorus III zit aan een kapitaal van 14 miljoen euro. De helft komt van de overheidssector: 3,7 miljoen van de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij, 2,8 miljoen van de Henegouwse investeringsmaatschappij Sambrinvest, en een half miljoen van de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Brussel (GIMB). De andere helft komt grotendeels van de privésector. Bank en verzekeraar AXA Belgium brengt 2,5 miljoen in, holding Sofina 1 miljoen en vijf particuliere investeerders 2 miljoen. De ULB levert de resterende 1,5 miljoen.

"In het komende anderhalf jaar storten FPIM 1,3 miljoen en Sambrinvest 1,2 miljoen euro bij op voorwaarde dat we van privé-investeerders eenzelfde gezamenlijk bedrag van 2,5 miljoen kunnen aantrekken", zegt Jean Van Nuwenborg, manager van de Theodorus-fondsen. "De onderhandelingen lopen goed."

Net als zijn voorganger zal Theodorus III zijn kapitaal gelijk verdelen over biowetenschappen en hightech. "We mikken op spin-offs die minstens voor een deel voortspruiten uit onderzoek aan de ULB", zegt Van Nuwenborg. "Die link met de ULB is geen must. Het moet wel altijd gaan om spin-offs actief op terreinen waar de ULB sterk staat."

Theodorus II spreidde zijn kapitaal van 5,4 miljoen over 9 spinoffs. "Een ging failliet, een ander is snel gestopt. Op de overige zeven is er al een exit en een andere exit is in onderhandeling. Voor de resterende vijf werken aan een kapitaalverhoging in de komende twaalf maanden."

De Brusselse universiteit ULB heeft een nieuw fonds opgericht voor investeringen in academische spin-offs. Na Theodorus I in 2003 en Theodorus II in 2006 zit de ULB met Theodorus III aan zijn derde fonds in tien jaar. Theodorus III zit aan een kapitaal van 14 miljoen euro. De helft komt van de overheidssector: 3,7 miljoen van de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij, 2,8 miljoen van de Henegouwse investeringsmaatschappij Sambrinvest, en een half miljoen van de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Brussel (GIMB). De andere helft komt grotendeels van de privésector. Bank en verzekeraar AXA Belgium brengt 2,5 miljoen in, holding Sofina 1 miljoen en vijf particuliere investeerders 2 miljoen. De ULB levert de resterende 1,5 miljoen. "In het komende anderhalf jaar storten FPIM 1,3 miljoen en Sambrinvest 1,2 miljoen euro bij op voorwaarde dat we van privé-investeerders eenzelfde gezamenlijk bedrag van 2,5 miljoen kunnen aantrekken", zegt Jean Van Nuwenborg, manager van de Theodorus-fondsen. "De onderhandelingen lopen goed." Net als zijn voorganger zal Theodorus III zijn kapitaal gelijk verdelen over biowetenschappen en hightech. "We mikken op spin-offs die minstens voor een deel voortspruiten uit onderzoek aan de ULB", zegt Van Nuwenborg. "Die link met de ULB is geen must. Het moet wel altijd gaan om spin-offs actief op terreinen waar de ULB sterk staat." Theodorus II spreidde zijn kapitaal van 5,4 miljoen over 9 spinoffs. "Een ging failliet, een ander is snel gestopt. Op de overige zeven is er al een exit en een andere exit is in onderhandeling. Voor de resterende vijf werken aan een kapitaalverhoging in de komende twaalf maanden."