De ministerraad heeft vrijdag het wetsontwerp goedgekeurd dat handelaars toelaat betalingen aan de kassa af te ronden tot op 5 eurocent, meldt minister van Middenstand Sabine Laruelle (MR).

Afronden

Volgens Laruelle zal de maatregel het leven van zowel de handelaar als de consument vereenvoudigen. "In functie van het totale bedrag dat betaald moet worden, zal de afronding gebeuren naar het hogere of het lagere veelvoud van vijf cent. Op die manier zal zij financieel neutraal zijn voor de consument", verduidelijkt Laruelle.

De afronding geldt enkel op het totaalbedrag aan de kassa, dus niet per gekocht artikel afzonderlijk. Als het totale bedrag eindigt op één, twee, zes of zeven cent, kan het worden afgerond naar het dichtste lagere veelvoud van vijf cent. Als het bedrag eindigt op drie, vier, acht of negen cent, kan het worden afgerond naar het dichtste hogere veelvoud van vijf cent.

Muntjes blijven bestaan

Wanneer de regel in werking treedt, is nog niet bekend. Daarvoor moet eerst nog een koninklijk besluit geschreven worden waarin de datum vermeld staat. Het kabinet-Laruelle benadrukt dat de muntjes van 1 en 2 eurocent blijven bestaan. De handelaars zijn niet verplicht om af te ronden, maar de regering hoopt wel dat de zin om de kleinste muntjes te gebruiken zal afnemen.

Unizo tevreden

Ondernemersorganisaties Unizo toont zich tevreden dat de ministerraad een wetsontwerp heeft goedgekeurd dat handelaars toestemming geeft om betalingen aan de kassa af te ronden tot op 5 eurocent. Volgens Unizo wint iedereen bij de afronding, zeker de consument.

"Het slaan van een euromuntje van 1 of 2 cent kost naar schatting 2 tot 2,5 eurocent. Een kost van bijna het dubbele van de effectieve waarde waarvoor de belastingbetaler moet opdraaien. Sinds de invoering van de euro in 2002 zijn er 700 miljoen muntjes van 1 cent en 690 miljoen muntjes van 2 cent geslagen. De rekensom is snel gemaakt," luidt het. (Belga/BO)

De ministerraad heeft vrijdag het wetsontwerp goedgekeurd dat handelaars toelaat betalingen aan de kassa af te ronden tot op 5 eurocent, meldt minister van Middenstand Sabine Laruelle (MR). AfrondenVolgens Laruelle zal de maatregel het leven van zowel de handelaar als de consument vereenvoudigen. "In functie van het totale bedrag dat betaald moet worden, zal de afronding gebeuren naar het hogere of het lagere veelvoud van vijf cent. Op die manier zal zij financieel neutraal zijn voor de consument", verduidelijkt Laruelle.De afronding geldt enkel op het totaalbedrag aan de kassa, dus niet per gekocht artikel afzonderlijk. Als het totale bedrag eindigt op één, twee, zes of zeven cent, kan het worden afgerond naar het dichtste lagere veelvoud van vijf cent. Als het bedrag eindigt op drie, vier, acht of negen cent, kan het worden afgerond naar het dichtste hogere veelvoud van vijf cent. Muntjes blijven bestaanWanneer de regel in werking treedt, is nog niet bekend. Daarvoor moet eerst nog een koninklijk besluit geschreven worden waarin de datum vermeld staat. Het kabinet-Laruelle benadrukt dat de muntjes van 1 en 2 eurocent blijven bestaan. De handelaars zijn niet verplicht om af te ronden, maar de regering hoopt wel dat de zin om de kleinste muntjes te gebruiken zal afnemen. Unizo tevredenOndernemersorganisaties Unizo toont zich tevreden dat de ministerraad een wetsontwerp heeft goedgekeurd dat handelaars toestemming geeft om betalingen aan de kassa af te ronden tot op 5 eurocent. Volgens Unizo wint iedereen bij de afronding, zeker de consument. "Het slaan van een euromuntje van 1 of 2 cent kost naar schatting 2 tot 2,5 eurocent. Een kost van bijna het dubbele van de effectieve waarde waarvoor de belastingbetaler moet opdraaien. Sinds de invoering van de euro in 2002 zijn er 700 miljoen muntjes van 1 cent en 690 miljoen muntjes van 2 cent geslagen. De rekensom is snel gemaakt," luidt het. (Belga/BO)