Merkel jaagt Belgische elektriciteitsprijzen omhoog

© belga

De beslissing van de Duitse bondskanselier Angela Merkel om 7 oudere kerncentrales voor drie maanden te sluiten, veroorzaakt ook in België fors stijgende elektriciteitsprijzen.

Op de Belgische groothandelsmarkt zijn de elektriciteitsprijzen deze week al met bijna 20% gestegen, van 50 euro per MWh vorige week naar 59 euro per MWh. “Die stijging is grotendeels te wijten aan de beslissing van Angela Merkel om 7 kerncentrales te sluiten.

De prijzen in Duitsland stijgen ook fors, maar aangezien de markten met elkaar verbonden zijn, stijgen ook de Belgische elektriciteitsprijzen. Door een capaciteit van 7000 MW te sluiten (of ongeveer 7% van de Duitse productiecapaciteit), creëren de Duitsers schaarste. Dat jaagt de prijzen op”, zegt Frank Vandermarliere, hoofdeconoom van Agoria.

KwetsbaarBelgië is kwetsbaar voor het energiebeleid van de buurlanden omdat België al sinds het begin van de jaren ’90 een netto-invoerder van elektriciteit is. In 2008 voerde België een recordhoeveelheid van ongeveer 10% van het binnenlandse elektriciteitsverbruik in, voornamelijk uit Frankrijk. België heeft geen rechtstreekse hoogspanningsverbinding met Duitsland, maar via Nederland en Frankrijk stroomt ook Duitse elektriciteit naar België.

HofleveranciersIn Europa zijn Frankrijk en Duitsland de hofleveranciers van elektriciteit voor andere landen, zoals Italië, Nederland en België. De kans is groot dat Duitsland ook zelf af en toe elektriciteit moet invoeren. Een steeds groter deel van de Duitse productie is op basis van windenergie. Valt de wind op grote schaal weg in Duitsland, dan moet het elektriciteit invoeren, wat in heel West-Europa druk op de prijzen zet.

EnergiebeleidVorig jaar kantelde de situatie en voerde België per saldo elektriciteit uit, maar dat was te wijten aan de zware recessie en het lagere verbruik door de industrie. Nu het elektriciteitsverbruik zich herstelt, hervalt België in zijn status van structurele invoerder. Het planbureau verwacht dat België tegen 2020 12,7 TWh elektriciteit moet invoeren op een verbruik van ongeveer 110 TWh.
De Belgische regering is absoluut niet gelukkig met de beslissing van Merkel om uit electorale overwegingen deze 7 kerncentrales te sluiten. Maar als België minder afhankelijk wil worden van buitenlandse energie, moet het eerst zelf met een ernstig energiebeleid op de proppen komen.

D.K.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content